Beginpagina > Diensten > Televisie > Nederlandse (of Vlaamse) en Franse televisie kijken

Nederlandse (of Vlaamse) en Franse televisie kijken

vrijdag 26 augustus 2016, door Hanjo

Als je in Frankrijk woont, kijk je natuurlijk Franse televisie. Dat kan op allerlei manieren: via de kabel, internet, de ether of een satelliet. Maar wat doe je wanneer je op diezelfde televisie ook naar Nederlandse zenders wilt kijken?

Het vorige artikel in deze rubriek: Nederlands(talig)e televisie in Frankrijk kijken
Beoordeling:
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS
 • RSS
 • RSS

Voor de ontvangst in Frankrijk van Nederlands(talig)e televisie heb je twee mogelijkheden: via de satelliet of via internet.

Satelliet - mogelijkheid 1

De in Frankrijk verkrijgbare TNTSAT decoder kan geen Nederlandse gecodeerde zenders ontvangen en een CanalDigitaal ontvanger voor de Nederlandse zenders kan geen gecodeerde TNTSAT zenders ontvangen. Je hebt dus twee verschillende ontvangers nodig met elk een eigen kabel naar hun LNB op de schotel.

Daarnaast zitten de TNTSAT zenders op Astra1 (19,2 graden oost) en de meeste Nederlands(talig)e (HD) zenders op Astra3 (23,5 graden oost), twee verschillende satellieten. Toch kun je beide met één schotel ontvangen door gebruik te maken van een zogenaamde duo-LNB, twee koppen in één behuizing

Voor ontvangst van de Nederlandse zenders is een abonnement bij CanalDigitaal nodig.
Een schotel kun je overal kopen. Kies wel een redelijk formaat voor de ontvangst van Astra3.
Een duo-LNB (kop) kun je ook (bijna) overal kopen. Let wel op dat het een set is voor de twee eerder genoemde satellieten, want je kunt de onderlinge hoek niet instellen! Er zijn twee soorten: één die via een zogenaamde ingebouwde DiseqC switch beide koppen via één kabel bestuurt, en één die meerdere aansluitingen heeft: voor elke kop één of twee. De laatste kun je alleen gebruiken wanneer je satellietontvanger (de settopbox) twee tuners (ontvangers) heeft, of je twee afzonderlijke ontvangers gebruikt.
Wil je de ontvangst inderdaad combineren met een Nederlands abonnement bij CanalDigitaal, dan kun je de juiste schotel met duo-LNB gratis krijgen bij een abonnement.
Een TNTSAT decoder kun je in elke bouw- of supermarkt in Frankrijk kopen. De bijgeleverde smartcard is 4 jaar geldig, daarna moet je een nieuwe kaart kopen. Dat kan via internet, maar de nieuwe kaart wordt alleen geleverd op een Frans adres.
De Franse publieke zenders France 2, France 3 en France 5 zijn ook ongecodeerd (dus zonder smartcard) te ontvangen via de Franse satelliet Eutelsat5 (5 graden west).
Koop je settopbox bij voorkeur in Nederland/België. Dan ben je er zeker van dat de zenderlijst van CanalDigitaal wordt ondersteund en hoef je niet iedere keer alles handmatig in te lezen wanneer er wijzigingen zijn in de zenderindeling of het aanbod.

Satelliet - mogelijkheid 2

Een 25-tal Franse kanalen is verspreid over de diverse Europese satellieten grotendeels ongecodeerd te ontvangen. Het gaat daarbij meestal om cultuur- en nieuwszenders.
Wanneer je een abonnement bij CanalDigitaal neemt, zitten daar al diverse Franse (free-to-air) zenders bij. Niet de serie France 1... 5, maar wel zenders als TV5MONDE, Tele 5, Arte en France 24.

Via internet

Ben je in het bezit van een zogenaamde smart-TV en een voldoende snelle internetverbinding, dan kun je deze (via een ethernetkabel of via wifi) aansluiten. Vaak is een Franse internet-abonnement gecombineerd met de aanbod van (Franse) televisiezenders. Heb je dat niet, dan is er sinds kort Molotov, een internetdienst die (gratis) Franse televisieprogramma’s aanbiedt.

 • Molotov: nieuwe generatie televisie
  Een artikel in onze rubriek > Franse samenleving > Media

  Gaat Molotov de huidige televisiebox vervangen? Live TV en replay op één platform.

Je Nederlandse zenders kun je ook via internet "binnen halen". Je maakt dan gebruik van wat in de volksmond "IPTV" wordt genoemd. Je leest er meer over in onderstaand artikel.

Gecombineerd - mogelijkheid 1 - tweemaal satelliet

Heeft je televisie twee SCART- of HDMI-aansluitingen, dan kun je daar zowel de settopbox voor de Nederlands(talig)e zenders als die voor de Franse zenders op aansluiten. Het is een beetje onhandig, omdat je met drie afstandsbedieningen moet werken, maar het kan.

Heb je je televisie in Frankrijk gekocht, dan heb je grote kans dat er al een TNT-ontvanger is ingebouwd. In dat geval verminder je de hoeveelheid apparatuur en het aantal afstandsbedieningen met één. De Franse zenders ontvang je via een antenne op het dak die je rechtstreeks op de TV aansluit en de Nederlands(talig)e zenders komen via de SCART- of HDMI-aansluiting binnen.

Gecombineerd - mogelijkheid 2 - satelliet en antenne

Sommige leveranciers kunnen hun settopbox uitrusten met twee verschillende modules: één voor DVB-S (satelliet) en één voor DVB-T (terrestrial, dus via een antenne). Zo kun je een aantal free-to-air zenders uit de lucht halen.

De smartcard voor de Franse TNTSAT is gekoppeld aan de ontvanger en een los kaartje in je eigen decoder gaat dus niet werken. Dus beide systemen op één settopbox is geen optie!

Gecombineerd - mogelijkheid 3 - satelliet en internet

Je kunt kiezen voor een settopbox met een internetaansluiting. Dat kan zijn via een ethernetaansluiting, maar ook via wifi. Je bekijkt de Nederlands(talig)e zenders via de satelliet en kijkt via de internetaansluiting naar Molotov. Zo heb je geen "smart-TV" nodig.

 

Het volgende artikel in deze rubriek: Netflix kijken in Frankrijk
Lees ook:
 
Reacties
Reacties

Aangesloten bezoekers: 0

 

 
© Allez-Allier/AllesFrans 2008-2018 | SPIP | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Overzicht van de site | Mention | Afmelden |