allesfrans.com
 
BeginpaginaDienstenTelevisieNederlandse (of Vlaamse) en Franse televisie kijken
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Nederlandse (of Vlaamse) en Franse televisie kijken

vrijdag 26 augustus 2016 , door Hanjo

Bewerkt op zaterdag 11 mei 2019

Als je in Frankrijk woont, kijk je natuurlijk Franse televisie. Dat kan op allerlei manieren: via de kabel, internet, de ether of een satelliet. Maar wat doe je wanneer je op diezelfde televisie ook naar Nederlandse zenders wilt kijken?

Het vorige artikel in deze rubriek: Nederlands(talig)e televisie in Frankrijk kijken
Beoordeling:
Bezoeken: 1.713
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Voor de ontvangst in Frankrijk van Nederlands(talig)e televisie heb je twee mogelijkheden: via de satelliet of via internet.

Satelliet - mogelijkheid 1

De in Frankrijk verkrijgbare TNTSAT decoder kan geen Nederlandse gecodeerde zenders ontvangen en een CanalDigitaal ontvanger voor de Nederlandse zenders kan geen gecodeerde TNTSAT zenders ontvangen. Je hebt dus twee verschillende ontvangers nodig met elk een eigen kabel naar hun LNB op de schotel.

Daarnaast zitten de TNTSAT zenders op Astra1 (19,2 graden oost) en de meeste Nederlands(talig)e (HD) zenders op Astra3 (23,5 graden oost), twee verschillende satellieten. Toch kun je beide met één schotel ontvangen door gebruik te maken van een zogenaamde duo-LNB, twee koppen in één behuizing

Voor ontvangst van de Nederlandse zenders is een abonnement bij CanalDigitaal nodig.[1]
Een schotel kun je overal kopen. Kies wel een redelijk formaat voor de ontvangst van Astra3.
Een duo-LNB (kop) kun je ook (bijna) overal kopen. Let wel op dat het een set is voor de twee eerder genoemde satellieten, want je kunt de onderlinge hoek niet instellen! Er zijn twee soorten: één die via een zogenaamde ingebouwde DiseqC switch beide koppen via één kabel bestuurt, en één die meerdere aansluitingen heeft: voor elke kop één of twee. De laatste kun je alleen gebruiken wanneer je satellietontvanger (de settopbox) twee tuners (ontvangers) heeft, of je twee afzonderlijke ontvangers gebruikt.
Wil je de ontvangst inderdaad combineren met een Nederlands abonnement bij CanalDigitaal, dan kun je de juiste schotel met duo-LNB gratis krijgen bij een abonnement.
Een TNTSAT decoder kun je in elke bouw- of supermarkt in Frankrijk kopen. De bijgeleverde smartcard is 4 jaar geldig, daarna moet je een nieuwe kaart kopen. Dat kan via internet, maar de nieuwe kaart wordt alleen geleverd op een Frans adres.
De Franse publieke zenders France 2, France 3 en France 5 zijn ook ongecodeerd (dus zonder smartcard) te ontvangen via de Franse satelliet Eutelsat5 (5 graden west).
Koop je settopbox bij voorkeur in Nederland/België. Dan ben je er zeker van dat de zenderlijst van CanalDigitaal wordt ondersteund en hoef je niet iedere keer alles handmatig in te lezen wanneer er wijzigingen zijn in de zenderindeling of het aanbod.

Satelliet - mogelijkheid 2

Een 25-tal Franse kanalen is verspreid over de diverse Europese satellieten grotendeels ongecodeerd te ontvangen. Het gaat daarbij meestal om cultuur- en nieuwszenders.
Wanneer je een abonnement bij CanalDigitaal neemt, zitten daar al diverse Franse (free-to-air) zenders bij. Niet de serie France 1... 5, maar wel zenders als TV5MONDE, Tele 5, Arte en France 24.

Via internet

Ben je in het bezit van een zogenaamde smart-TV en een voldoende snelle internetverbinding, dan kun je deze (via een ethernetkabel of via wifi) aansluiten. Vaak is een Franse internet-abonnement gecombineerd met de aanbod van (Franse) televisiezenders. Heb je dat niet, dan is er sinds kort Molotov, een internetdienst die (gratis) Franse televisieprogramma’s aanbiedt.

 • Molotov: nieuwe generatie televisie
  Een artikel in onze rubriek > Franse samenleving > Media

  Gaat Molotov de huidige televisiebox vervangen? Live TV en replay op één platform.

Ons onderstaande artikel geeft wat aanvullende informatie.

CanalDigitaal via internet

Wanneer je een abonnement bij CanalDigitaal hebt, kun je het zenderaanbod sinds enige tijd ook op een tablet (of iPad) bekijken. Je betaalt hiervoor geen extra abonnementskosten!

Gecombineerd - mogelijkheid 1 - tweemaal satelliet

Heeft je televisie twee SCART- of HDMI-aansluitingen, dan kun je daar zowel de settopbox voor de Nederlands(talig)e zenders als die voor de Franse zenders op aansluiten. Het is een beetje onhandig, omdat je met drie afstandsbedieningen moet werken, maar het kan.

Heb je je televisie in Frankrijk gekocht, dan heb je grote kans dat er al een TNT-ontvanger is ingebouwd. In dat geval verminder je de hoeveelheid apparatuur en het aantal afstandsbedieningen met één. De Franse zenders ontvang je via een antenne op het dak die je rechtstreeks op de TV aansluit en de Nederlands(talig)e zenders komen via de SCART- of HDMI-aansluiting binnen.

Gecombineerd - mogelijkheid 2 - satelliet en antenne

Sommige leveranciers kunnen hun settopbox uitrusten met twee verschillende modules: één voor DVB-S (satelliet) en één voor DVB-T (terrestrial, dus via een antenne). Zo kun je een aantal free-to-air zenders uit de lucht halen.

De smartcard voor de Franse TNTSAT is gekoppeld aan de ontvanger en een los kaartje in je eigen decoder gaat dus niet werken. Dus beide systemen op één settopbox is geen optie!

Gecombineerd - mogelijkheid 3 - satelliet en internet

Je kunt kiezen voor een settopbox met een internetaansluiting. Dat kan zijn via een ethernetaansluiting, maar ook via wifi. Je bekijkt de Nederlands(talig)e zenders via de satelliet en kijkt via de internetaansluiting naar Molotov. Zo heb je geen "smart-TV" nodig.

Voetnoten:

[1Sinds 2007 bestaat ook "Joyne", maar deze aanbieder maakt gebruik van een andere satelliet!

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Hieronder 1 bijdrage
 • Nederlandse (of Vlaamse) en Franse televisie kijken 18 maart 2020 10:59, door Camiel

  Ik verblijf in het zuiden van frankrijk en heb me een schotel geinstaleerd van tv vlaanderen
  Het probleem is mijn tv (TCL)tv kan nooit de schotel vinden heb al een andere ontvangtkop gezet en een andere kabel maar krijg geen enkel signaal binnen
  Volgens mij moet er ergens iets fout zijn met de instellingen van de tv maar die kan ik nergens vinden

  • Nederlandse (of Vlaamse) en Franse televisie kijken 23 maart 2020 08:50, door Hanjo

   Het is moeilijk om dit probleem op afstand te beoordelen. De televisie moet geschikt zijn voor het ontvangen van een signaal van een schotelantenne, want de LNB, de kop, moet een elektrisch signaal toegevoerd krijgen om te kunnen werken. Daarnaast moet een speciale module zijn geplaatst waarmee TV-Vlaanderen via de satelliet kan worden ontvangen en moet een abonnement zijn afgesloten om de (gecodeerde) zenders te ontvangen.
   Bij een abonnement bij TV-Vlaanderen is het tegenwoordig ook mogelijk om de zenders via het internet te ontvangen en te bekijken op een tablet, smartphone of android-televisie (zoals de TCL)..

 

Allesfrans, ook voor:
 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

Allesfrans, ook voor:
 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention