allesfrans.com
 
BeginpaginaConsumentConsument in FrankrijkGeen rugtas in de winkel. Hoe zit dat?
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Geen rugtas in de winkel. Hoe zit dat?

zaterdag 27 augustus 2016 , door Hanjo

Je hoeft niet in te stemmen met een controle van de inhoud van een tas bij de ingang van een warenhuis. Maar je loopt dan wel het risico de toegang te worden geweigerd.

Het vorige artikel in deze rubriek: Gebruik van de Franse taal
Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 101
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Het is goed te onthouden dat elke schending van jouw vrijheid in Frankrijk strikt gereguleerd is, moet voldoen aan een gedefinieerde wettelijke doelstelling en in verhouding moet staan ​​tot het beoogde doel.

Over het algemeen kan een onderscheid worden gemaakt tussen controles op personen (fouilleren) en de controle op goederen (doorzoeken van persoonlijke bezittingen of auto’s of een visuele inspectie). Dit betekent in de eerste plaats dat een kassière je niet mag vragen om je tas te openen om de inhoud te controleren. Indien een dergelijk verzoek wordt gedaan, kun je dat weigeren!

De wetgeving voorziet in geen enkele straf voor de weigering om deze controle te ondergaan, ze kan niet strafrechtelijk worden bestraft. Een veiligheidsfunctionaris heeft het recht om je te vragen je tas te mogen doorzoeken, dat wil zeggen hem beetpakken en uitgebreider te onderzoeken. Maar alleen met toestemming van de eigenaar!

Indien het verzoek wordt gemotiveerd door de verdenking van diefstal in de winkel, kan de veiligheidsfunctionaris de tussenkomst van een politieagent vragen om je tas te kunnen doorzoeken en je dwingen om te wachten tot de komst van de politie.

In dergelijke gevallen moet de veiligheidsfunctionaris voldoende bewijs hebben om te vermoeden dat je een misdaad hebt begaan. Controles die door een veiligheidsfunctionaris worden uitgevoerd, kunnen alleen bestaan ​​uit een veiligheidsinspectie (palpatie), tenzij er "bijzondere omstandigheden zijn die verband houden met het bestaan ​​van een ernstige bedreigingen van de openbare veiligheid".

Palpatie is onder deze strikte voorwaarden toegestaan mits uitgevoerd door een persoon van hetzelfde geslacht en met de toestemming van de persoon. In het geval van weigering, en als de veiligheidsfunctionaris vermoedt dat er sprake is van een strafbaar feit, kan hij je dwingen te blijven in afwachting van de komst van de politie.

Het voorkomen dat wapens of gevaarlijke voorwerpen een winkel binnen komen is het primaire doel van de controle bij de ingang en het risico van diefstal die bij de uitgang.

De controles in winkels vallen onder artikel L613-2 en volgende van het Wetboek van de binnenlandse veiligheid. Deze teksten wijzen speciaal opgeleide veiligheidsfunctionaris aan als de enige personen die mogen ingrijpen.
 
De wetstekst vermeldt als een mogelijke controle "de visuele inspectie van handbagage met de toestemming van de eigenaar". Dat betekent: in je handbagage kijken zonder deze aan te raken. Als handbagage mag alles worden opgevat wat je bij je hebt: handtas, rugzak, helm, tas, enz.
Maar dit geldt niet voor je kleding (inclusief zakken).

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Gratis krediet

  Gratis krediet is een terugbetaalbaar krediet zonder rente of andere kosten.

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

Allesfrans, ook voor:
 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention