allesfrans.com
 
BeginpaginaNieuwsOpmerkelijk nieuws2016Mag een kerststalletje in een Frans overheidsgebouw?
 
Deze informatie kan verouderd zijn!
Opvallend nieuws in de (Franse) media...

Mag een kerststalletje in een Frans overheidsgebouw?

Is een kerststalletje wel verenigbaar met de neutraliteit van de Franse overheid?

donderdag 10 november 2016 , door Hanjo

De Franse Raad van State heeft woensdag 9 november uitspraak gedaan over het plaatsen van kerststalletjes in openbare gebouwen, zoals gemeentehuizen of departementsgebouwen.

Het vorige artikel in deze rubriek: De verkoper moet terug op de groente- en fruitafdeling
Beoordeling:
Bezoeken: 81
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Is het een simpel "feestelijk accessoire" of een religieuze embleem dat onverenigbaar is met de neutraliteit van de Franse overheid? De Franse Conseil d’Etat deed woensdag 9 november uitspraak over het plaatsen van kerststalletjes in openbare gebouwen, zoals gemeentehuizen of departementsgebouwen.

Op 21 oktober was de Franse Raad van State in zijn de meest plechtige samenstelling, de "assemblée du contentieux»", bijeen om de vraag te bespreken of een kribbe een religieus teken of symbool is en de plaatsing ervan in openbare locaties en overheidsgebouwen in strijd is met de bepalingen van de wet van 9 december 1905 die het beginsel van secularisme garandeert.

Voor deze vergadering van 17 rechters gaf de publieke rapporteur Aurélie Bretonneau er de voorkeur aan te spreken over de "neutraliteit" van de staat, in plaats van het secularisme.
Voor deze publiek rapporteur, wiens meningen vaak, maar niet altijd wordt gevolgd door de Raad van State, wordt met het principe van de neutraliteit van de overheid ten opzichte van religie "in principe" niet de plaatsing van een kerststalletje in een officieel gebouw bedoeld, maar dit moet op geen enkele wijze een "gebaar van erkenning van een bepaalde sekte" aangeven. Aurélie Bretonneau had een reeks voorwaarden te stellen: de plaatsing is tijdelijk, "in de feestperiode die verbonden is aan de viering van Kerstmis"; dat het op geen enkele wijze wordt vergezeld door een "besmet initiatief van religieuze proselitisme"; en dat het "het karakter van een cultureel, of in ieder geval feestelijk evenement" heeft.

In oktober 2015 hadden twee administratieve hoven van beroep lijnrecht tegenover elkaar geoordeeld. Die van Parijs oordeelde in het voordeel van een vereniging van "vrijdenkers", die de plaatsing in de stad Melun (Seine-et-Marne) aanvochten. Maar in Nantes werd geconcludeerd dat een kerststalletje bij de Algemene Raad onderdeel was van een "traditie in de voorbereiding van de kerstviering."

Het is de tweede keer sinds de zomer dat de Franse Raad van State een beslissing moet nemen rond het secularisme. Het principe geeft in Frankrijk altijd aanleiding tot verhitte debatten, maar veroorzaakt meer controverse door de terroristische dreiging van vandaag.

Eind augustus had de hoogste administratieve rechtbank een einde gemaakt aan de gemeentelijke anti-burkini arresten van verschillende badplaatsen.

De Conseil d’Etat oordeelt dat de kerststalletjes gewoon geplaatst mogen worden. Ze zijn niet in strijd met het beginsel van secularisme, want ze zijn onderdeel van een Franse traditie die het spirituele kader ruim overschrijdt.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

Allesfrans, ook voor:
 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention