allesfrans.com
 
BeginpaginaOverheidOverheid algemeenPolitiekPrésidentielle 2017Frankrijk kiest zijn rechtse presidentskandidaat
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Frankrijk kiest zijn rechtse presidentskandidaat

zondag 20 november 2016 , door Hanjo

De echte presidentsverkiezingen zijn pas in april volgend jaar, maar toch staat er nu al veel meer op het spel. Zondag 20 november mocht voor het eerst een rechtse presidentskandidaat worden gekozen. Over een week nemen de twee hoogst scorende kandidaten het tegen elkaar op.

Het vorige artikel in deze rubriek: Frankrijk kiest zijn rechtse presidentskandidaat - tweede ronde
Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 95
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De voorverkiezing ("la primaire") bij de rechtse ’Républicains’ kan nu al doorslaggevend zijn. De favoriet voor de presidentsverkiezingen is Marine Le Pen, boegbeeld van het rechts-populistische Front National. Zij is favoriet voor de eerste ronde, waaraan alle kandidaten meedoen.

Ook tweede ronde winnen

Maar als je de eerste ronde wint, ben je er in het Franse systeem nog niet. Want om president te worden, moet je ook de tweede ronde winnen. Daarin nemen de twee best-scorende kandidaten uit de eerste ronde het tegen elkaar op.

Le Pen is volgens de peilingen zeker één van die twee ’finalisten’. Maar volgens diezelfde peilingen maakt zij (als kandidaat die voor veel kiezers te extreem is) weinig kans om de tweede ronde te winnen: veel kiezers van de kandidaten die in de eerste ronde afvalt, zullen in de tweede ronde naar verwachting voor Le Pens concurrent gaan. Dus de kandidaat die mét Le Pen naar de tweede ronde gaat, maakt een wel heel grote kans op het presidentschap.

Hollande impopulair

En Le Pens tegenkandidaat komt dan weer, naar verwachting, uit het Republikeinse kamp. Want de zittende socialistische president François Hollande is zo impopulair, dat maar 4 procent van de Fransen hem nog steunt. Het is zelfs onzeker of hij namens de socialisten überhaupt voor het presidentschap mag gaan.

De kandidaat van de Republikeinen heeft dus een enorme kans om president te worden. Precies daarom zijn de voorverkiezingen van zondag zo belangrijk. Er waren daarbij tot voor kort twee kanshebbers, allebei van de oude stempel. De eerste is Nicolas Sarkozy, die al eerder president van Frankrijk was. Nu probeert hij met een stevig immigratie- en integratieprogramma te concurreren met Le Pen. Maar de favoriet is Alain Juppé, een partijveteraan van 71 jaar.

Wie van de 7 kandidaten werden het?

Sarkozy was een van de zeven kandidaten, maar moest al snel zijn verlies toegeven. Winnaar werd de voormalige premier François Fillon. Omdat hij niet de vereiste 50 procent haalde, volgt volgende week zondag een beslissende tweede ronde tussen hem en voormalig premier Alain Juppé.

De campagne spitste zich toe op het immigratievraagstuk en maatregelen tegen het terrorisme. Sarkozy nam op dat gebied de stevigste standpunten in, in de hoop stemmen weg te trekken bij Marine Le Pen, de kandidaat van het Front National.

De 72-jarige Juppé staat van deze drie kandidaten voor de meest gematigde aanpak, gebaseerd op vrijheid van godsdienst en etnische verscheidenheid.

De kiezer kon in de eerste ronde zijn keuze maken én twee euro betalen als bijdrage in de kosten van deze verkiezingen.

 

Het vervolg lees je in artikel:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

Allesfrans, ook voor:
 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention