Beginpagina > Belastingen > Franse belastingen > Belastingmaatregelen > Belastingmaatregelen 2017

Belastingmaatregelen 2017

woensdag 11 januari 2017, door Hanjo

De belasting op de Franse huishoudens is nog steeds in ontwikkeling met een verdere verlaging van de inkomstenbelasting. Toch zal de totale belastingdruk het komende jaar iets toenemen.

Het vorige artikel in deze rubriek: Belastingmaatregelen 2014
Beoordeling:
  • Druk dit artikel af
  • Email
  • Reactie
  • RSS
  • RSS
  • RSS
  • RSS

Het vijfjarige mandaat van president Francois Hollande nadert zijn einde en daarmee een periode van intense belastingactiviteit. De Franse president, die door het onderwerp gepassioneerd leek, probeert tot het eind van zijn termijn een"ras-le-bol" effect in stand te houden: hij die het leven van de Fransen fiscaal verzachtte.

Zowel huishoudens als bedrijven zien in 2017 hun fiscale landschap evolueren. Maar de herhaalde aankondigingen van de verlaging van de fiscale druk komt nog niet tot uiting in de cijfers: Bercy is van mening dat de belastingdruk in 2017 stabiel moeten blijven in vergelijking tot 2016, tot 44,5% van het BBP, maar de neerwaartse bijstelling van de groei dit jaar heeft geleid tot een nieuwe prognose van 44,6% van het BBP voor 2017. Wat zijn die veranderingen die van invloed zullen zijn op de Franse huishoudens?

Een verdere daling van de inkomstenbelasting

Ongeveer 5.000.000 belastinghuishoudens zien dit verkiezingsjaar hun fiscale maandelijkse inkomen dalen met gemiddeld 20%. Het gaat om de vierde daling van de inkomstenbelasting die François Hollande bewerkstelligde - dit keer voor een totaal bedrag van 1 miljard euro - richt zich opnieuw op de minder welgestelde huishoudens: vrijgezellen met een referentie-inkomen tussen € 18.500 en € 20.500, en paren met een inkomen tussen de 37.000 en € 41.000. De gemiddelde winst voor alle huishoudens zal ongeveer 200 euro bedragen.

De roerende voorheffing komt eraan

Niemand weet of de hervorming van de heffing van de inkomstenbelasting de verkiezingen van 2017 gaat overleven, maar de Franse belastingdienst staat al op voet van oorlog om misbruik tijdens het overgangsjaar (2017) te voorkomen. De roerende voorheffing moet in 2018 ingaan en zal betrekking hebben op de inkomsten in dat jaar, zodat de inkomsten in 2017 grotendeels "onbelast" zullen zijn. Dit zal echter niet het geval zijn voor uitzonderlijke inkomsten als de compensatie bij contractbreuk.

Een duwtjes voor gepensioneerden

De hele zomer is nagedacht over een verbetering voor gepensioneerden. De parlementaire debatten namen de vorm van een zeeslang aan, vooral door de kosten die aan de mogelijke maatregelen gekoppeld zijn. Naast een belastingkrediet hebben de meeste parlementariërs ook gedacht aan de armste gepensioneerden. Het verlaagde tarief (of zelfs nul-tarief) van de CSG zal inderdaad van toepassing worden op 550.000 gepensioneerden. De huidige inkomensdrempels werden verhoogd tot € 1.018 voor het nultarief en € 1.331 voor het verlaagde tarief van 3,8% (in plaats van 6,6% normaal).

Investeringen in woningen worden gestimuleerd

François Hollande wilde zeker niets doen dat het herstel van de bouwmarkt zou schaden en kondigde al in april de verlenging met een jaar (tot 31 december 2017) aan van de zeer aantrekkelijke Pinel-regeling voor investering in huurpanden. Hetzelfde lot voor de Censi-Bouvard-regeling, die belastingvrijstelling mogelijk maakt voor investeringen in huisvesting voor studenten, ouderen of toeristen.

Groene maatregelen wordt steeds kostbaarder

Ondanks de kritiek van Bercy op de kosten blijft het belastingkrediet voor de energietransitie (CITE) - voor de isolatiewerkzaamheden in woningen - nog een jaar van toepassing tot het einde van 2017, en het zal zelfs worden gecombineerd met een eco-rente lening. Maar de milieukwesties hebben ook een negatief effect op de belastingdruk van de Franse huishoudens. De zogenaamde " taxe carbone", de heffing op brandstof, gas en kolen neemt toe. De belastingen op diesel en benzine zullen verder naar elkaar toe groeien met een stijging van 1 cent voor diesel en een vermindering met hetzelfde bedrag voor benzine. Ten slotte zal de boeteheffing (de malus) op de aankoop van de meest vervuilende voertuigen worden aangescherpt met een maximale boete van € 10.000.

Een fiscale instrument voor "business angels"

Het Franse parlement keurde in december 2016 de oprichting van een innovatie MKB-account. Dit moet het ondernemers mogelijk maken hun winsten gemakkelijker te herinvesteren in start-up door middel van een soort PEA, een spaarplan in aandelen. Houders van deze rekeningen mogen verliezen en winsten compenseren. Wel moeten zij meer dan 25% aandeel in het bedrijf hebben.

 

Het volgende artikel in deze rubriek: Bronheffing inkomstenbelasting Frankrijk
Reacties
Reacties

Aangesloten bezoekers: 42

 

 
© Allez-Allier/AllesFrans 2008-2018 | SPIP | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Overzicht van de site | Mention | Afmelden |