allesfrans.com
 
BeginpaginaOverheidOverheid algemeenPolitiekPrésidentielle 2017Frankrijk kiest de linkse presidentskandidaat
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Frankrijk kiest de linkse presidentskandidaat

woensdag 11 januari 2017 , door Hanjo

Nadat in november 2016 al de verkiezing was gedaan voor de rechtse kandidaat voor de presidentsverkiezing, gaat nu ook de linkse kandidaat gekozen worden.

Het vorige artikel in deze rubriek: Hamon of Valls wordt linkse presidentskandidaat
Beoordeling:
Bezoeken: 82
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De Franse kiezer kan op 22 een keuze maken uit zes mannen en één vrouw. Mocht een kandidaat niet de absolute meerderheid behalen, dan volgt op 29 januari een tweede ronde tussen de twee hoogst eindigende kandidaten.

Op donderdag 15 december sloot de aanmelding van de linkse kandidaten voor deze "primaire", zoals de voorverkiezing genoemd wordt. Acht mannen en één vrouw hadden zich aangemeld, maar twee van hen zegden een paar dagen later af.

Dit zijn de kandidaten. We presenteren ze van links naar rechts, de bovenste rij eerst.

Jean-Luc Bennahmias is voorzitter van het Front démocrate en werd eind november al kandidaat gesteld door de jaarvergadering van de Union des Démocrates et Ecologistes (UDE). Deze ex-secretaris van de Franse Groenen en vice-president van MoDem gaat voor een " progressieve hoop".

Benoît Hamon is voormalig minister van onderwijs is al sinds augustus 2016 kandidaat. Hij wordt gesteund door een meerderheid van de parlementaire oppositie en staat voor de hervatting van het "voortdurende proces van vermindering van arbeidstijd", de invoering van een "universeel bestaansminimum" en de ontwikkeling van "alternatieve vormen van ondernemerschap".

Arnaud Montebourg is voormalig minister van economie en gooide zich ook in augustus vorig jaar in de race voor het presidentschap. Zijn doelstelling is een groot politiek programma van "Made in France" met ondersteuning door een sterke staat die de herindustrialisatie en de kleine en middelgrote ondernemingen beschermt". Ook streeft hij naar "een strategie van confrontatie (met de EU) voor een radicale hervorming, waarbij de euro buiten schot blijft".

Ook Vincent Peillon is een voormalige minister van onderwijs. Hij is momenteel universitair hoofddocent aan de Universiteit van Neuchâtel in Zwitserland.

Sylvia Pinel is de kandidaat van de linkse radicalen (Parti radical de gauche). Deze partij ziet in haar "een jonge vrouwelijke kandidaat die vernieuwing belichaamt".

François de Rugy is voorzitter van de parti Ecologiste en stelde zich al in oktober 2016 kandidaat. Deze pro-regering milieuactivist is van plan om ecologie één van de fundamenten van zijn linkse beleid te maken.

Manuel Valls nam ontslag als minister-president om een kandidatuur van de bemiddeling en verzoening te bieden.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

Allesfrans, ook voor:
 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention