allesfrans.com
 
BeginpaginaOverheidPolitieEen nieuw wetsvoorstel voor de openbare veiligheid
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Een nieuw wetsvoorstel voor de openbare veiligheid

zaterdag 14 januari 2017 , door Hanjo

Bruno Le Roux, minister van Binnenlandse Zaken en Jean-Jacques Urvoas, procureur-generaal en minister van Justitie hebben een wetsvoorstel ingediend op de openbare veiligheid. het voorziet in een wijziging van de regels rond wapengebruik door politieagenten.

Het vorige artikel in deze rubriek: Folder: Wat te doen bij een aanslag
Beoordeling:
Bezoeken: 64
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

In het kader van intense mobilisatie van de Franse veiligheidstroepen en het verhoogde risico’s waarmee zij dagelijks worden geconfronteerd blijft de regering zich inspannen om de beschikbare middelen voor politie en gendarmes te versterken. Het ingediende wetsvoorstel is gericht op de bescherming van de rechtshandhaving en het waarborgen van de rechtszekerheid van hun interventies.
 

Wapengebruik

 De geplande maatregelen omvatten een wijziging in de voorwaarden waaronder de politie en gendarmes hun wapen mogen gebruiken. Om de regels te harmoniseren en aan te passen aan noodsituaties bepaalt het wetsvoorstel een gemeenschappelijk kader voor alle veiligheidsdiensten: het zal gelden voor politieagenten, gendarmes maar ook voor de douane en soldaten die worden ingezet bij noodsituaties of bij het beschermen van militaire installaties.

De tekst bepaalt dat politie nu, net als gendarmes het vuur mag openen in de volgende situaties, na sommaties en in geval van absolute noodzaak:
 - wanneer geweld of mishandeling tegen hen wordt uitgevoerd of ze worden bedreigd door gewapende individuen;
- wanneer zij niet op andere wijze de posities kunnen verdedigen dat ze innemen, of personen onder hun zorg kunnen beschermen of wanneer de weerstand zodanig is dat ze uitsluitend met wapengeweld kan worden verbroken;
- wanneer iemand die ze willen aanhouden luid gesommeerd is te stoppen probeert te ontsnappen, kan deze worden gedwongen te stoppen met het gebruik van wapens;
- wanneer ze niet op een andere wijze een voertuigen, vaartuigen of ander vervoermiddel kunnen immobiliseren dat niet voldoen aan het bevel om te stoppen.

Dit kader vormt een aanvulling op de maatregelen die door de wet van 3 juni 2016 de versterking van de strijd tegen de georganiseerde misdaad, terrorisme en de financiering van deze maatregelen. Deze maatregelen zijn volledig in overeenstemming met de regelgeving van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en het Hof van Cassatie.
 

Anonimiteit voor onderzoekers die blootgesteld zijn aan gevaar

 Om politie en gendarmes te beschermen tegen de bekendmaking van hun identiteit kunnen ze in bepaalde gevallen worden geïdentificeerd met hun registratienummer in plaats van hun burgerlijke stand. In uitzonderlijke gevallen kan de rechter de openbaarmaking van dergelijke informatie eisen.
 

Andere bepalingen van de wetstekst

- Een verdubbeling van de boetes voor het beledigen van personen met openbaar gezag.
- Het wetsvoorstel voorziet ook in verbetering van de justitiële en administratieve systemen om toezicht te houden op de terugkeer naar Frankrijk van mensen die een gevaar voor de binnenlandse veiligheid kunnen betekenen.
- Ten slotte creëert de wetstekst de mogelijkheid van het bewapenen van particuliere bewakers die tijdens de bescherming van de beschermde persoon worden blootgesteld aan uitzonderlijke gevaar voor hun leven.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

Allesfrans, ook voor:
 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention