Beginpagina > Verkeer en vervoer > Vervoermiddelen > De auto > Milieuvignet vanaf nu verplicht

Milieuvignet vanaf nu verplicht

zondag 15 januari 2017, door Hanjo

Vanaf maandag 16 januari 2016 is de nieuwe "Crit’Air" milieusticker verplicht in Parijs. We vertellen je nog even het hoe en wat in tien vragen.

Het vorige artikel in deze rubriek: Mag de Franse politie binnenkort je auto in?
Beoordeling:
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS
 • RSS
 • RSS
 • RSS

De burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, heeft van de strijd tegen de luchtvervuiling een prioriteit gemaakt. Met het doel in 2020 het aantal auto’s dat in de Franse hoofdstad rijdt te halveren en diesel te verbieden is de nieuwe anti-vervuilingssticker verplicht vanaf 16 januari 2017.

Waar hebben we het over?
Vanaf maandag moeten alle voertuigen van het ronde "Crit’Air" vignet zijn voorzien dat hen identificeert op basis van de verontreinigende emissies (stikstofoxiden, fijnstofdeeltjes). De nieuwe stickers hebben een zodanige afmeting dat de politie ze van veraf kan zien.

Hoe werkt het?
Personenauto’s worden ingedeeld in zes kleuren, ingedeeld naar leeftijd en motor:
- groen voor "nul-emissie" (elektrisch of waterstof);
- violet, genummerd "1" (Euro 5 en 6 benzine);
- geel, genummerd "2" (Euro 4);
- oranje, genummerd "3" (Euro 2 en 3);
- bruin, genummerd "4" (Euro 3), en;
- grijs, genummerd "5" (Euro 2).

Op wie heeft de regelgeving betrekking?
De regel geldt voor alle auto’s, motorfietsen en bestelauto’s of nutsbedrijven, zowel geregistreerd in Parijs, in Frankrijk en in het buitenland.

Sommige categorieën zijn verboden: personenauto’s die voor het eerst werden geregistreerd keer vóór 1 januari 1997, lichte bedrijfsvoertuigen van vóór 1 oktober 1997 en motoren en scooters van vóór 1 juni 2000. "Zonder Classificatie" en dus zonder vignet mogen deze voertuigen sinds 1 juli 2016 slechts rijden in het weekend en doordeweeks van 20:00 ’s avonds tot 8:00 ’s ochtends.

Waar en wanneer zijn de stickers verplicht?
Zij zijn van toepassing in het Parijse centrum, dus binnen de périphérique, het Bois de Vincennes en Boulogne, van maandag tot vrijdag van 8:00 tot 20:00 uur.

Zijn er uitzonderingen?
Professionele verhuizers, ambulances, bevoorradingsvoertuigen voor de Parijse markten (met machtiging van stad Parijs), gedetineerdenvervoer, geldtransporten van Banque de France, de verschillende voertuigen van het Ministerie van Defensie, de toezichthouders van het spoorwegnet, oldtimers, ...

Hoe kom je aan het vignet?
Ga naar de site certificat-air.gouv.fr. De sticker wordt dan per post naar het adres gestuurd dat op het kentekenbewijs staat. Het certificaat is geldig voor de gehele levensduur van het voertuig.

Wat zijn de kosten?
Er wordt € 4,18 plus portokosten in rekening gebracht.

En tweewielige voertuigen?
De zes gekleurde stickers zullen ook verplicht zijn voor motorfietsen en scooters.

De consequenties?
Een boete van 68 euro voor auto’s (45 euro als je onmiddellijk betaalt) en 135 euro voor vrachtwagens. De controles zullen in eerste instantie in waarschuwingen resulteren. Overtreders ontvangt dan een simpele oproep om het vignet te bestellen.

En hoe vraag je hem als buitenlander aan?
Voor voertuigen met een buitenlands kenteken kan de sticker pas vanaf 1 mei 2017 worden besteld. Tot die tijd zijn ze vrijgesteld van het voeren van de sticker.

 • Het wordt druk op de voorruit
  In rubriek > Verkeer en vervoer > Vervoermiddelen > De auto

  Met een vertraging van 6 maanden mag er vanaf juli 2016 in Frankrijk nog een sticker op de voorruit worden geplakt die de uitstoot van het voertuig aangeeft.

 

Het volgende artikel in deze rubriek: Overschrijvingsbewijs kwijt
Reacties
Reacties
Volg...Deel...
Follow Follow
Share

Aangesloten bezoekers: 22

In deze rubriek

Door de grote afstanden is de auto voor vele Fransen geen luxe-artikel. Ze gaan er dan ook niet als zodanig mee om.

Je vindt hier de belangrijkste zaken rond de auto: het invoeren uit Nederland, het kenteken, de keuring en de verzekering.


 
© Allez-Allier/AllesFrans 2008-2017 | SPIP | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Overzicht van de site | Mention | Uitloggen |