allesfrans.com
 
BeginpaginaOverheidOverheid algemeenPolitiekPrésidentielle 2017Franse presidentskandidaten zoeken steun
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Franse presidentskandidaten zoeken steun

maandag 27 februari 2017 , door Hanjo

Tussen 24 februari en 17 maart moeten de kandidaten voor het Franse presidentschap 500 handtekeningen verzamelen om daadwerkelijk op de kieslijst te komen.

Het vorige artikel in deze rubriek: Macron en Le Pen samen aan kop in peiling
Beoordeling:
Bezoeken: 38
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Sinds enkele maanden zijn de "kleine" kandidaten en hun teams bezig met hun zoektocht. Maar vrijdag 24 februari 2017 was het officiële begin van het verzamelen van 500 handtekeningen die nodig zijn om op 23 april en 7 mei verkozen te kunnen worden voor het Franse presidentschap. Deze komen van de ongeveer 42.000 verkozen Franse inwoners.

De ondertekenaars moeten afkomstig zijn uit minstens 30 departementen, maar maximaal 10% van de ondertekenaars (50 dus) mag uit hetzelfde departement komen.

Een verkozene heeft het recht om maximaal één kandidaat te ondersteunen en hij mag ook besluiten om geen enkele kandidaat te ondersteunen.

Wie zijn die verkozenen?

In tegenstelling tot wat velen denken zijn de burgemeesters niet de enige verkozenen die een potentiële kandidaat kunnen ondersteunen. Volgens artikel 3 van de wet van 6 november 1962 betreffende de verkiezing van de president door middel van rechtstreekse algemene verkiezingen zijn dat: parlementsleden en senatoren, in Frankrijk verkozen Franse afgevaardigden, leden van de regionale en deelraden,
de gekozen vertegenwoordigers van de Corsicaanse Assemblee, de Raad van de stad Lyon, de Vergadering van Guyana, de Vergadering van Martinique, de territoriale raden van Saint-Barthélemy, Saint-Martin en Saint-Pierre en-Miquelon, de raad van Parijs, de assemblage van Frans-Polynesië, de provinciale assemblees van Nieuw-Caledonië, de territoriale assemblée van de Wallis en Futuna eilanden, de voorzitters van de wetgevende organen van steden en stedelijke gemeenschappen, de voorzitter van Frans-Polynesië, de president van de regering van Nieuw-Caledonië en
adviseurs van de Algemene Vergadering van Frankrijk in het buitenland.

Hoe geven zijn hun steun?

De verkozenen moeten hun ondersteunende handtekening verzenden naar de Constitutionele Raad. Op 17 maart om 18 uur sluit de inzending.
Bij eerdere presidentsverkiezingen konden de potentiële kandidaten deze formulieren zelf bij de Constitutionele Raad inleveren, maar die mogelijkheid hebben ze niet meer.

Wordt de ondersteuning openbaar gemaakt?

Ja, want de Constitutionele Raad publiceert tweemaal per week tot en met 17 maart de al gevalideerde handtekeningen. In de week van 27 maart verschijnt een geconsolideerde lijst van alle ondersteuningen.

Bij eerdere presidentsverkiezingen werd de lijst voor een kandidaat gepubliceerd zodra er 500 namen binnen waren.

Wanneer is de officiële kandidatenlijst bekend?

De voorzitter van de Constitutionele Raad, Laurent Fabius zal de definitieve lijst van kandidaten in de loop van de week van 20 maart (waarschijnlijk dinsdag 21 maart) bekend maken.

De officiële campagne van de eerste ronde start op maandag 10 april. De hogere audiovisuele Raad (CSA) controleert vanaf de datum de gelijke behandeling van de kandidaten en hun aanhangers door TV en radio.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Is Fillon nog steeds kandidaat?

  Een speciale ironische website geeft je precies aan of Fillon, ondanks de negatieve berichtgeving, nog steeds kandidaat is voor het Franse presidentschap.

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

Allesfrans, ook voor:
 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention