In 2016 steeg de hoeveelheden in het gasdistributienet geïnjecteerde biomethaan met 162%. De energiebron, die wordt aangeprezen als een manier om de productie van broeikasgassen te verminderen, is in Frankrijk sinds vijf jaar toegestaan.
De nieuwkomer biomethaan neemt langzaamaan een plaats in in het Franse energielandschap. In 2016 nam de productie van dit "groene" aardgas toe met 162% of 215 gigawattuur (GWh) aan energie die werd geïnjecteerd in het Franse aardgasnet. De hoeveelheid komt overeen met het verbruik van bijna 18.000 woningen.
Het is zeker een vooruitgang, maar biomethaan vertegenwoordigt slechts 0,05% van het Franse energieverbruik. De energietransitie-wet voor duurzame groene groei heeft een doelstelling van 10% biogas in 2030.
Deze schone energiebron die in Frankrijk wordt aangeduid met biométhane, gaz renouvelable of biogaz biedt vele voordelen. De biologische enzymatische processen, de vergisting van organisch afval (voornamelijk uit de landbouw, huishoudens en afvalwaterzuiveringsinstallaties), zijn in de eerste plaats een methode van duurzaam afvalbeheer.
De productie ervan helpt in de strijd tegen de uitstoot van broeikasgassen en heeft dus vorig jaar de uitstoot van 40.400 ton broeikasgassen vermeden. Naar schatting zal het in 2020 een besparing van 560.000 ton broeikasgassen opleveren, gelijk aan de uitstoot van bijna 250.000 huishoudens of 13.000 bussen.
Om de productie te versnellen zijn vorig jaar 9 nieuwe injectieplaats voor biomethaan in het gasnet opgenomen, waardoor het totaal op 26 komt. 241 nieuwe injectie-projecten zijn gepland, wat neerkomt op een maximale jaarlijkse capaciteit van 5.000 GWh. Het duurt gemiddeld twee tot vijf jaar om een project te ontwikkelen. Les Hauts-de-France is momenteel de eerste regio voor biogas, gevolgd door Grand-Est en Bourgogne-Franche-Comté.
De biogas sector wordt echter geconfronteerd met een aantal technische en wettelijke hordes die de ontwikkeling vertragen. Er zijn meerdere stappen nodig, zoals het vergemakkelijken van de financiering van projecten door het inzetten van overheidsgeld of het verlengen van de contracttermijnen met de gasleverancier naar 15 tot 20 jaar tegen een vaste prijs.
Wat zijn de mogelijkheden om je eigen groene energie uit wind op te wekken?
Huidige bezoekers: 105
Welke alternatieve bronnen zou je kunnen "aanboren" voor jouw energievoorziening?
Wat wetenswaardigheden over de Franse taal
Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?
Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.
Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?
Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?
Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.
Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.