allesfrans.com
 
BeginpaginaFrankrijk, het landGeografieLieu-Dit
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Lieu-Dit

zaterdag 27 oktober 2018 , door Hanjo

Lieu-dit (meervoud: lieux-dits) betekent letterlijk "locatie-genoemd".

Het vorige artikel in deze rubriek: Franse "dode" dorpjes
Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 3.914
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Een lieu-dit is een Franse toponymisch term voor een klein geografisch gebied met een traditionele naam. De naam verwijst meestal naar een aantal kenmerken van de plaats, het vroegere gebruik, een gebeurtenis uit het verleden, enz. Een lieu-dit hoeft niet bewoond te zijn, waarin het zich onderscheidt van een hameau (gehucht).

Veel voorkomende namen zijn "La grève", "Les voisins", "La chaume",
Meer sprekende namen zijn "le Bel-Air", "Beausoleil", "le Bout du Monde", "la Clarté", "l’Oubliette", "le Val du Puits", "les Hautes Granges", "les Closeries" en "la Vénerie".

Een lieu-dit behoort niet noodzakelijkerwijs toe aan één gemeente. Soms loopt de grens dwars door de lieu-dit, wat voor bezorgdiensten en taxi’s soms een crime is. Op routeplanners is de lieu-dit wel in de ene, maar niet in de andere gemeente te vinden. In bijna alle gevallen hebben ze wel dezelfde postcode, maar binnen één Franse postcodes kunnen meerdere lieux-dits met dezelfde naam bestaan!

Doordat de namen van plaatsen vroeger mondeling werden doorgegeven, bestaan soms meerdere schrijfwijzes voor dezelfde lieu-dit, wat tot nog meer verwarring leidt.

Lieu-dit en wijn

Het concept komt ook voor bij benamingen van wijnen in "de wijngaard genaamd" of "genoemde wijngaard". Typisch is een lieu-dit de naam van het kleinste stuk land waarop een traditionele wijngaard is gelegen. In de meeste gevallen betekent dit dat een lieu-dit kleiner is dan een appellation d’origine contrôlée (AOC).

In sommige gevallen vind je de lieux-dits op wijnetiketten, naast de AOC-naam. Dit zie je het meest bij Elzas wijnen en Bourgondische wijnen. Het is misschien niet altijd gemakkelijk voor de consument om te zien of een naam op een wijn label een lieu-dit is of de naam van een cuvée, verzonnen door de producent.
Het enige geval van verplichte vermelding van een lieu-dit is in de Elzas, voor Alsace Grand Cru AOC. De Grand Cru aanwijzing kan alleen worden gebruikt als een lieu-dit wordt aangegeven. Lieux-dits kunnen ook op gewone Elzas AOC-wijnen worden aangegeven, maar het is niet verplicht.
In Bourgondië varieert het gebruik van de lieu-dit met het niveau van de classificatie van de wijn. Meestal spreekt men hier echter niet over een lieu-dit, maar over een climat. De Grand Cru Bourgognes worden in het algemeen ingedeeld op wijngaardniveau en gedefinieerd als afzonderlijke AOC (met uitzondering van Chablis Grand Cru), waardoor sommige Bourgondische Grands Crus in feite zijn opgedeeld in verschillende lieux-dits.

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

Allesfrans, ook voor:
 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention