allesfrans.com
 
BeginpaginaJustitie, wetten en regelsWetgevingErfrechtMoet je een erfenis accepteren?
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Moet je een erfenis accepteren?

vrijdag 24 maart 2017 , door Hanjo

Bewerkt op maandag 6 januari 2020

Welke keuzes heb je in Frankrijk wanneer je verneemt dat je recht hebt op een (deel van een) erfenis.

Het vorige artikel in deze rubriek: Levensverzekering en successierechten
Beoordeling:
Bezoeken: 392
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Het kan zomaar gebeuren dat je van een notaris verneemt dat je erfgenaam bent van een tante die je eigenlijk nooit gekend hebt. Je kunt dus ook niet inschatten of deze erfenis vrij is van schulden. Gelukkig heb je - ook in Frankrijk - de keuze: je accepteert, je weigert of je accepteert onder voorbehoud.

Je accepteert de erfenis

Kies je voor de optie "accepter", dan word je eigenaar van het roerende en onroerende goed, het saldo van de rekening courant en van de eventuele spaarrekeningen. Maar je accepteert ook eventuele schulden af te betalen en de successierechten te voldoen.

Ook na de afhandeling van de erfenis zul je eventuele schuldeisers moeten betalen, tenzij een rechtbank, een tribunal juridiciair, je deze schuld geheel of gedeeltelijk kwijt scheldt. Je hebt 5 maanden te tijd om aan te tonen dat je legitieme redenen had om niet van het bestaan van deze schuld af te weten op het moment dat je de erfenis accepteerde. Bovendien moet het om een aanzienlijke uitgave gaan.

Je weigert de erfenis

Kies je voor de optie "refuser", dan ontvang je niets en de erfenis gaat naar de volgende erfgenamen in rang, mogelijk je kinderen.

Je kunt op deze beslissing terugkomen wanneer eventuele andere erfgenamen ook geweigerd hebben. Maar wanneer je hebt geaccepteerd, kun je niet meer terug!

Je accepteert onder voorwaarde

Wanneer je kiest voor de optie "accepter à concurrence de l’actif net" word je eigenaar van het roerende en onroerende goed, het saldo van de rekening courant en van de eventuele spaarrekeningen. Je betaalt bekende schulden af en voldoet de successierechten.

Maar blijken binnen een periode van 15 maanden de schulden hoger dan wat je hebt ontvangen, dan betaal je de schuldeisers niet meer dan het bedrag wat je hebt ontvangen. Een restschuld is niet voor jouw rekening.

Binnen welke termijn moet je je besluit nemen?

Wanneer je verneemt van een erfenis moet je binnen 4 maanden verklaren of je wel of niet aanspraak wil maken op het erfdeel. Je doet een "déclaration de renonciation ou d’acceptation de la succession". Na die termijn kunnen schuldeisers, erfgenamen in een lagere rang of de Franse staat een standpunt forceren. Maar gebeurt dit alles niet dan heb je altijd nog 10 jaar de tijd om je uit te spreken.

Wanneer toch nog onverwacht schuldeisers opduiken, kun je de notaris binnen 3 jaar na het overlijden vragen de belastingdienst een correctie te laten uitvoeren op de betaalde successierechten. Deze zullen dan vervolgens door de belastingdienst aan je worden terugbetaald.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Nalatenschappen

  Welk recht is van toepassing bij het overlijden van een Europese staatsburger met een eigen huis of een bankrekening in een andere lidstaat van de Unie?

Bron:

- Dossier Familial N° 506

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

Allesfrans, ook voor:
 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention