allesfrans.com
 
BeginpaginaEen (t)huis in FrankrijkOnroerendgoedtransactiesVerhuren of verpachtenSeizoenverhuur van je (tweede) woning
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Seizoenverhuur van je (tweede) woning

donderdag 23 maart 2017 , door Hanjo

Misschien wil je af en toe je woning verhuren om profiteren van het succes van bijvoorbeeld Airbnb. We geven enkele tips om problemen te voorkomen!

Het vorige artikel in deze rubriek: Renoveren en verhuren met de Denormandie-regeling
Beoordeling:
Bezoeken: 145
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Informeer naar je verplichtingen

Wanneer je een woning aan een toerist verhuurt, al is het maar voor één nacht via Airbnb, ben je gebonden aan bepaalde verplichtingen. De loi Alur, de begrotingswetten van 2016 en de wet op de digitale republiek stellen strengere eisen aan gemeubileerd toeristisch verhuur of seizoenverhuur. In de komende jaren zal nog strengere regelgeving worden ingevoerd in de strijd tegen fiscale en sociale fraude, maar ook voor gebieden waar een woningtekort bestaat.

Maak een situatie-getrouwe advertentie

Des te nauwkeuriger de omschrijving van de woning is, des te minder risico je hebt op een geschil met de huurder. Geef een exact adres aan, de afstand tot belangrijke centra, de omstandigheden (toegankelijkheid, uitzicht, parkeerplaatsen, terras, ...) het aantal kamers en slaapplaatsen en de beschikbare (keuken)apparatuur.
Begeleidende foto’s mogen uitsluitend zijn bewerkt op helderheid.

Een huurder die zich misleid voelt, kan in het minste geval een korting op de huurprijs eisen, maar in het ergste geval je een proces aandoen wegens misleiding.

Vergelijk jouw huurprijs met die van vergelijkbare woningen in de omgeving en pas ze aan op basis van jouw extra’s en van de periode. Een teleurstellende prijs-kwaliteitsverhouding kan een verhuurder ook aanzetten tot compensatie.

Kies de juiste tussenpersoon

Waar plaats je je advertentie? geef de voorkeur aan een gespecialiseerde site. Kies niet voor Leboncoin, maar bijvoorbeeld voor Abritel, Airbnb, Clevacances, Gites de France of een makelaar in onroerend goed. Maar controleer eerst online de reputatie en zijn financiële situatie op infogreffe.fr.
Je loopt minder risico op nep-huurders (nieuwsgierigen, bedriegers, grappenmakers) en kunt gebruik maken van nuttige dienstverlening, zoals sleutelbeheer, beheer van reserveringen, verzekeringen, betaalgaranties, enz.

Bescherm je goederen en zaken

Het minimale dat je kunt doen is je waardevolle spullen veilig opbergen en facturen van je uitrusting goed bewaren. Als intimiderend effect kun je de huurder een waarborg vragen. Besef ook dat een inventarislijst bij aankomst en vertrek de enige mogelijkheid is om eventuele vermissing of ontvreemding aan te tonen.

Het is van belang om drie soorten schade door een verzekering te laten dekken: die welke de huurder kan toebrengen, die welke een derde kan toebrengen (bijvoorbeeld bij een brand of wateroverlast), maar ook die welke de huurder kan ondergaan wanneer één van jouw legkasten hem zou verwonden.
Het eenvoudigst is om je verzekering over je verhuurplannen te informeren en samen een geschikt pakket samen te stellen en te weten voor welke verzekering de huurder verantwoordelijk is.

Makelaars die zich hebben gespecialiseerd in de gemeubileerd verhuur zijn meestal de beste raadgevers, in het bijzonder wanneer je aan buitenlandse toeristen verhuurt.

Verhuurorganisaties zoals Airbnb bieden soms ook een verzekering aan, maar let goed op wat precies hun dekking inhoudt!

Beveilig je transacties

Reageer uitsluitend op aanvragen waarbij het aantal personen en de exacte periode worden vermeld. Zo voorkom je zwendel en onnodig tijdverlies.
Wanneer je regelmatig verhuurt, zorg dan voor een huurcontract in tweevoud. Dit is een verplichting (Code du tourisme, art. L.324-2), ook wanneer je via een tussenpersoon verhuurt!
Het contract bevat naast een omschrijving van het verhuurde, de datum en het tijdstip van aankomst en vertrek, het maximum aantal huurders, de huurprijs en eventuele belastingen. Ook kun je er bepaalde beperkingen in opnemen (geen huisdieren), of er een eindschoonmaak moet worden gedaan of ervoor moet worden betaald en de annuleringsvoorwaarden (met een eventuele inhouding op de aanbetaling).
Vraag om een aanbetaling ter bevestiging van de reservering. Denk eraan dat een cheque door veel buitenlanders als ongemakkelijk wordt ervaren. Verhuur je via een tussenpersoon dan zal deze meestal de kosten innen en jou binnen 24 uur na aankomst van de huurder betalen.

Wees beschikbaar

De aankomst van de huurder is niet uitsluitend bedoeld om hem te ontmoeten. Het beste maak je samen een ronde door het huis en maak je een inventaris op. Je kunt daarbij ook wat huisregels meegeven (ook om vrienden met je buren te blijven).
Ben je zelf niet beschikbaar, dan kun je dit soort diensten aan een gespecialiseerd bedrijf (zoals Interhome) overlaten. Ze zullen wel een aanzienlijk deel van je huurprijs opeisen!
Er zijn ook kleinschaligere initiatieven, zoals bnbsitter.com of welkeys.com die voor 30 of 40 euro de aankomst en/of het vertrek begeleiden.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

Allesfrans, ook voor:
 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention