allesfrans.com
 
BeginpaginaOverheidOverheid algemeenPolitiekPrésidentielle 2017President Macron, zijn speerpunten
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

President Macron, zijn speerpunten

zondag 14 mei 2017 , door Hanjo

Zondag 14 mei 2017 werd Emmanuel Macron in het Elysée tot president van Frankrijk beëdigd. Wat zijn zijn politieke speerpunten?

Beoordeling:
Bezoeken: 140
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De roder loper werd zondag 14 mei uitgelegd voor de ingang van het Elysée waar de 39-jarige Emmanuel Macron tot president van de Franse republiek werd beëdigd.

Waarschijnlijk zal hij maandag zijn eerste minister benoemen.

De speerpunten van Macron

En Marche, de partij van Macron moet bij de aanstaande parlementsverkiezingen voldoende zetels zien te halen, zodat de nieuwe president zijn verkiezingsbeloftes kan gaan waarmaken. Dit zijn de 10 belangrijkste punten:

Het verlagen van de belasting voor bedrijven

Zich bewust van het gebrek aan effectiviteit stelt Macron voor om de CICE te laten dalen. Dit kan oplopen tot 10% voor de lonen rond het minimumloon. Ook wordt voorgesteld om het belastingtarief voor ondernemingen te verminderen tot 25% tegen het jaar 2022. Ook streeft hij naar een vermindering van de regeldruk voor bedrijven en een vereenvoudiging van het arbeidsrecht.

Het laten vervallen van bepaalde inhoudingen op het salaris

Werknemers zouden niet langer een bijdrage hoeven te betalen voor werkloosheid en ziekte. Deze maatregel zal worden gefinancierd door een verhoging van de CSG, één van de sociale lasten die 1,7% zou moeten stijgen.

Het laten vervallen van de taxe d’habitation voor 80% van de huishoudens

Deze maatregel die 10 miljard euro aan lokale belastingen zou kosten, zou door de staat moeten worden gecompenseerd. Ze moet binnen 3 jaar worden ingevoerd.

De werkloosheidsverzekering nationaliseren en verruimen

Macron wil de werkloosheidsverzekering openstellen voor uittredende werknemers (eens in de 5 jaar) maar ook voor de vrije beroepen. In ruil daarvoor zal de controle van de werkzoekenden worden verscherpt. Hij wil dat de overheid de controle uitvoert.

De RSI moet vervallen

De RSI moet worden geïntegreerd in het régime général, waardoor deze groep werknemers dezelfde rechten krijgt als werknemers. Hij wil ook de lasten van vrije beroepen laten verlagen en de oprichting van micro-ondernemingen bevorderen door de uitbreiding van de status van autoentrepreneur.

Meer leerkrachten in probleemgebieden

Macron denkt aan 12.000 extra leerkrachten in probleemgebieden om het aantal leeerkrachten te verdubbelen per klas. Ook zouden scholen zelfstandiger moeten worden.

Een cultuurpas van € 500

Toegang tot cultuur moet worden verbeterd en de openingstijden van bibliotheken moet worden uitgebreid tot avonduren en de zondag.

Europa versterken

Macron was de enige presidentskandidaat die pro-Europa was te noemen. Hij is voorstander van een Europees budget, een Europees parlement en een Europese minister van Financiën.

Verbeterde terugbetaling van bepaalde medische kosten

Brillen, kunstgebitten en gehoorapparaten moeten volledig worden vergoed. Ook de medische preventie moet worden bevorderd door middel van een "service sanitaire", een soort dienst van 3 maanden voor studenten in de medicijnen en de gezondheidszorg.

Meer veiligheid

Voor de veiligheid moet de militaire dienst worden hersteld van een maand voor de jeugd. Het budget voor defensie moet worden verhoogd tot 2% van het BBP in 2025. Ook moeten er 10.000 banen bijkomen in veiligheidsdiensten.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Macron vs Le Pen

  Emmanuel Macron en Marine Le Pen hebben de eerste ronde van de Franse verkiezingen gewonnen.

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

Allesfrans, ook voor:
 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention