allesfrans.com
 
BeginpaginaFranse samenlevingList en bedrogOplichterij met prepaid betaalkaarten (2)
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Oplichterij met prepaid betaalkaarten (2)

dinsdag 1 augustus 2017 , door Hanjo

In ons artikel Carte PCS - prepaid cash services beschrijven we dit betaalmiddel al. In dit artikel waarschuwen we nogmaals voor de gevaren van deze via coupons oplaadbare creditcard.

Dit is het vervolg van artikel: Oplichterij met prepaid betaalkaarten (1)
Beoordeling:
Bezoeken: 1.479
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De prepaid credit card (in het Frans: carte bancaire prépayée en in het Engels: Prepaid Cash Card Service) is een financieel product dat een bijzondere interesse heeft van internet oplichters.

Waarom is deze betaalwijze populair bij oplichters op het internet?

Internet oplichters waarderen de betaling via de prepaid credit card om twee belangrijke redenen: het ontbreken van volledige traceerbaarheid van transacties en het gemak van overdracht van geld op afstand.

De door deze kaarten aangeboden basis-formules maken het niet nodig om identificatiedocumenten te verstrekken en dat is bij frauduleuze activiteiten als zwendel van eerlijke mensen door middel van advertentiesites voor oplichters een enorm voordeel.

Een tweede punt is het gemak dat deze kaarten bieden bij het op afstand overdragen van geld. De oplichters eisen dat hun slachtoffers naar een verkooppunt van PCS coupons gaan en de nummers van de coupons via e-mail, sms, of op een foto doorgeven.

Hoe gaan ze te werk

In een vorig artikel beschreven we al een werkwijze van oplichters met behulp van de prepaid credit card. Het politiebureau van Moulins alarmeerde onlangs de bevolking tegen de golf van oplichting met de prepaid credit card, nadat een Moulinoise werd bedrogen met 3.000 euro.
De methode is niet nieuw, maar wordt sinds kort weer gemeld.

Dit laatste slachtoffer, een inwoonster van Moulins die via LeBonCoin, De Franse Marktplaats een camera filter van € 400 te koop aanbood. Ze kreeg een reactie van een persoon die haar vroeg via een PCS-kaart € 3.000 toe te sturen die ze met een cheque voor hetzelfde bedrag bij een tabac in Moulins inwisselde. De dame ontdekte te laat dat het om een gestolen cheque ging en ze dus werd bedrogen. Dit ondanks de waarschuwing van de buraliste[1]. Ook op de coupons wordt meerdere malen gewaarschuwd (zie portfolio).

De politie kan meestal weinig doen. er wordt gebruik gemaakt van een tijdelijk adres (meestal in de Parijse regio) en prepaid telefoons,waardoor ze onmogelijk zijn te traceren.

Deze zwendel gaat meestal om bedragen van 2.000 tot 4.000 euro. De oplichters gebruiken het internet om in contact te komen met het slachtoffer met als enig doel het laten verzilveren van gestolen cheques. In Afrika bestaan netwerken voor de wederverkoop van cheques die werden gestolen uit Franse sorteercentra.

De aanbeveling van de politie is dan ook om niet in te gaan op een opnameverzoek dat hoger is dan de oorspronkelijke transactie, vooral wanneer er geen direct visueel of telefonisch contact is met de aanvrager.

Voetnoten:

[1ondernemer in een tabakswinkel

Portfolio:

Beweeg je muis over een afbeelding voor een omschrijving. Klik op de afbeelding om hem te vergroten.

 
Enkele waarschuwingen op een PCS coupon

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Hieronder 1 bijdrage
 • Oplichterij met prepaid betaalkaarten (2) 23 augustus 2019 17:53, door pieters yvan

  Op 13/8/19 heb ik mijn wagen te koop gesteld op scoot24. Ik ben gecontacteerd geweest door een Frans telefoonnummer. De persoon was geïnteresseerd en vroeg of hij het voertuig kon zien en na betaling hem mocht meenemen. Hij komt bij mij en toont dat hij de betaling via PCS gedaan heeft en krijgt ter bevestiging via gsm Eem sms met de goedkeuring van de betaling. Ik geef het voertuig mee. Na enkele dagen zie ik nog steeds niet op mijn rekening. De persoon die mijn wagen ‘gekocht’ heeft is de genaamde Izalmadene Ismail, geboren op 15/08/1979,wonende te 59600 Maubeuge avenue Jean Jaures 8. Via opzoekingen op het internet vernemen we dat hij beschikt over een ondernemingsnummer met als activiteit aankoop en verkoop,van tweedehandswagens .

 

Allesfrans, ook voor:
 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

Allesfrans, ook voor:
 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention