allesfrans.com
 
BeginpaginaBouwen en verbouwenWater en sanitairBehandeling leidingwater
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Behandeling leidingwater

zaterdag 5 augustus 2017 , door Hanjo

Leidingwater wordt verzameld in de natuur en behandeld om het drinkbaar te maken. De distributie is alleen mogelijk als aan 63 strikte parameters wordt voldaan. Alle eigenschappen worden gecontroleerd: kleur, smaak, nitraatgehalte, pH, lood, bacteriën, virussen, pesticiden, kalksteen.

Dit is het vervolg van artikel: Aanvoer leidingwater
Beoordeling:
Bezoeken: 547
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Toch is het soms nodig een nabehandeling uit te voeren ter correctie van bepaalde tekortkomingen of excessen. Veel fabrikanten bieden dan ook apparaten aan die geschikt zijn voor het verwerken van de componenten van het watersysteem.

Kalk (calcaire)

Eén van de belangrijkste kenmerken van het leidingwater is de hardheid (dureté). De waterhardheid geeft de concentratie van metaal-ionen (veelal magnesium- en calciumcarbonaat, maar ook bicarbonaten en sulfaten) in het leidingwater aan.
Water met een hoge waterhardheid houdt voor de mens geen gezondheidsrisico in, maar bemoeilijkt de werking van zepen en verwarmingselementen. Het bevordert kalkaanslag in leidingen en boilers en geeft een onaangename effect op de huid. Te zacht water heeft een een corrosief effect op leidingen.

In Nederland wordt de waterhardheid meestal uitgedrukt in Duitse hardheid (in het Duits: deutsche Härte, dH, soms: °dH). In België prefereert men de Franse hardheid (fH, soms °fH). Ook wordt in Frankrijk gesproken van de TH (titre hydrotimétrique), waarbij 1° TH overeen komt met 10 mg calciumcarbonaat.
De Franse hardheid 1°F (of °fH) komt overeen met 4 mg calcium en 2,4 mg magnesium per liter.

Verschillende eenheden voor de hardheid
Eenheid °dH °e °fH
 Duitse hardheid 1°dH =  1 1,253  1,79
 Engelse hardheid 1°e =  0,798  1 1,43
 Franse hardheid 1°fH =  0,56 0,702 1

Er zijn verschillende soorten waterfilters en -ontkalkers op de markt.
Het meest bekende (en meest efficiënte volgens de watermaatschappijen en consumentenorganisaties) systeem is dat van de ionenuitwisseling. Kunstharsbolletjes trekken kalk aan en geven natrium af. Je moet regelmatig de harsbolletjes spoelen en een nieuwe zoutoplossing toevoegen.

Fysische antikalkapparaten werken zonder zout. Zij laten het kalk in het water, maar verhinderen de vorming van kalksteen.
De elektrische waterontharders werken met elektronische golven die aanhechting van kalksteen verminderen. De plaatsing gebeurt rond de leiding.
Ontharders met polyfosfaten zorgen ervoor dat calcium in oplossing blijft en geen kalksteen kan vormen.

Ook bestaan er verschillende systemen, afhankelijk van het debiet en de functie. Wil je het water enkel ontharden of moeten de filters ook zuiveren? Plaats je een ontharder voor heel je leidingnet of is een systeem voor onder de gootsteen voldoende?
Het aanbod is groot. Zo heb je al heel eenvoudige filters die je gewoon op de kraan moet vastdraaien.

Voor de wasmachine volstaat een ontkalkende filter die je eenvoudig vastschroeft op de kraan. De leiding voor de watertoevoer naar de wasmachine klik je hier op vast.
In de keuken heb je eveneens gelijkaardige systemen die je eenvoudig op de kraan kan vastklikken. Dit water kan je dan gebruiken als drinkwater, voor de bereiding van maaltijden, voor het koffiezetapparaat, het spoelen van groenten, …
Daarnaast heb je systemen die bestaan uit 1, 2 of 3 filters, naargelang de gewenste bewerkingen. Zo zal de filter aan je wasmachine vooral moeten ontkalken, terwijl de filter in de keuken zowel kalk als schadelijke stoffen uit het water moet halen.
Ook heb je waterfilters voor de hele leiding in de woning. Uiteraard vallen deze iets duurder uit omdat ze een groter debiet hebben.

Kortom de keuze is groot: je hebt inbouwsystemen, douchefilters, systemen voor de hele woning, enz. We bespreken enkele systemen.

Filtre à cartouches

De eenvoudigste behandeling systemen worden geleverd in de vorm van cartridge filters. Zij kunnen bestaan uit een enkel filter (1) voor het vasthouden van het slib dat bij werkzaamheden in het leidingnet terecht komt. Dit slib kan samenklonteren met kalksteen en een soort mortel vormen. Andere modellen (2) bevatten balletjes polyfosfaten bedoeld om kalksteen te bestrijden. Dit systeem is effectief voor leidingen en de boiler maar verhindert niet de kalkafzetting op douchekoppen en kranen. Andere filters zijn bedoeld om chloor, geurtjes, bacteriën en nitraten te behandelen.

Deze filters worden in het algemeen met een bypass geïnstalleerd. Op deze wijze kunnen de cartridges vervangen worden zonder dat de watertoevoer geheel moet worden afgesloten.

Antitartre magnétique (kalkneutralisator)

In dit apparaat passeert het water een magneet die net als de polyfosfaten de vorming van kalksteen tegengaan. De magneten heeft een ioniserende of polariserende werking en neutraliseert kalk. Calcium en andere elektrisch geladen mineralen krijgen door het magnetische veld een negatieve lading mee, waardoor de calcium niet langer kalkaanslag kan vormen, maar als poeder neerslaan en gemakkelijk kan worden weggepoetst.
De effectiviteit is hetzelfde als bij de cartridge, maar het is niet nodig om het filter te vervangen. Bij een jaarlijkse controle moeten de metaaldeeltjes die zich op de magneet kan vastzetten worden verwijderd.

Adoucisseur (waterontharder)

De ontharder is het meest geavanceerde apparaat, het meest effectieve, maar ook de duurste in de strijd tegen kalksteen. Het bestaat uit een regelkast en twee tanks. Eén bevat anorganische harsen, de andere een regeneratie zout. Wanneer het hars verzadigd is, wordt het geregenereerd door het zout. Deze operatie is handmatig of automatisch, afhankelijk van het model. De installatie moet regelmatig worden gecontroleerd en onderhouden. Een onderhoudscontract bij de installateur of fabrikant is dan ook aan te bevelen.

Antinitrates (nitraatbehandeling)

Nitraten zijn van nature in de bodem aanwezig maar hun hoeveelheid is sterk gestegen als gevolg van in het bijzonder meststoffen. Als standaard voor de drinkbaarheid van water geldt een nitraatgehalte dat niet hoger is dan 50 mg/l. Een nitraatconcentratie van meer dan 100 mg/l is niet meer drinkbaar. Een hoog nitraatgehalte is in het bijzonder gevaarlijk voor baby’s, omdat het een slechte overdracht van zuurstof naar de cellen veroorzaakt.

Nitraten kunnen ook worden behandeld met een patroonfiltersysteem dat bijvoorbeeld onder de gootsteen wordt geplaatst. De eenvoudigste modellen zijn gebaseerd op harsen, meer geavanceerde gebruiken het principe van omgekeerde osmose.

Op diverse sites zijn kaarten en lijsten te vinden van gebieden met een hoog nitraatgehalte. Deze link (in Excel-formaat) is voor de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

Allesfrans, ook voor:
 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention