allesfrans.com
 
BeginpaginaDienstenInternet en email4G-Box als alternatief voor snel internet
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

4G-Box als alternatief voor snel internet

vrijdag 7 december 2018 , door Hanjo

Wonen op het (Franse) platteland is een geweldige ervaring, behalve misschien wanneer je ook van snel internet houdt.

Beoordeling:
4 stemmen
Bezoeken: 8.736
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Zeker, Frankrijk is druk bezig met het uitrollen van zeer snel internet. Overal wordt tussen dorpen en steden glasvezel aangelegd om een zo groot mogelijk deel van de Franse bevolking van snel internet te voorzien.
Maar buiten die dorpen en steden moeten de bewoners van het platteland het meestal nog doen met kilometers lange telefoonkabels die de internetsnelheid reduceren tot "ouderwetse" waardes.

Iets beter gaat het met het uitrollen van het mobiele 4G-netwerk. Heb je als Franse plattelander het geluk dat je dicht genoeg in de buurt van een 4G-zendmast woont, dan kan een 4G-box je (zeer) snel internet opleveren.

Bouygues Telecom

De Franse provider Bouygues Telecom kwam als eerste met een aanbod. Haar "4G Box" is een combinatie van design en gebruiksgemak. Een elegant doosje biedt het 4G-signaal via wifi aan in de gehele woning.
Zo is deze exploitant van plan de dekking van haar 4G-netwerk te gebruiken om hoge snelheid breedband internet aan te bieden in gebieden die een trage DSL-verbinding hebben. Theoretisch komen 10 miljoen klanten in aanmerking woor deze oplossing.

De door Bouygues geleverde 4G-box was oorspronkelijk een Huawei E5180 LTE Cube die compatibel is met 3G , 3G+ en 4G LTE-categorie 4 tot en met 150/50 MB/sec. De provider adverteert met een maximale theoretische snelheid van 115 Mb/sec download en 38 Mb/sec upload.

Inmiddels is Bouygues van 4G-box veranderd en hebben zij twee abonnementen: één met onbeperkt internetgebruik en één met een datalimiet van 200Gb per maand, beide inclusief de huur van de 4G-box.

SFR

Een paar maanden na Bouygues lanceerde ook SFR een abonnement met een 4G-Box. Het was uitsluitend bedoeld voor bedrijven, maar inmiddels is ook voor een abonnement beschikbaar, de "Home Speed Home".

Orange

Natuurlijk wilde ook Orange een graantje meepikken en nu biedt ook dit bedrijf een abonnement met een 4G Box aan onder de naam "4G Home".

NRJ Mobile

Deze leverancier heeft geen eigen netwerk, maar biedt wel een 4G box aan tegen een zeer aantrekkelijke prijs. Je zit wel één jaar aan het abonnement vast!
Je moet wel in een gebied zitten waar het 4G-netwerk van SFR beschikbaar is!

Deze provider biedt ook een minibox aan waarmee je mobiel 4G-internettoegang krijgt.

Addertje

Er zit wel een addertje onder het gras bij deze abonnementen: je krijgt er uitsluitend internet mee! Bij een ADSL-abonnement gaat het meestal om "triple-play": internet, telefoon en televisie. Maar de verwachting is dat binnen niet al te lange tijd ook voor 4G triple-play beschikbaar komt!

Tip

Wil je zelf een 4G-box aanschaffen en bij de provider uitsluitend de simkaart met een data-abonnement, zoek dan op internet naar een "4G LTE router". Je vindt dan onder andere bovenstaande box van Huawei, maar ook alternatieven (zoals onderstaande router van TP-Link, of de box van ASUS die wij zelf gebruiken) die LAN (netwerk) poorten hebben, waarmee je een vaste verbinding met je computer of je lokale netwerk kunt maken.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Hieronder 4 bijdragen
 • 4G-Box als alternatief voor snel internet 29 september 2019 18:39, door Jenny van Beek

  Hartelijk dank voor jullie hulp en snelle reacties. Vandaag is mijn dochter naar een SFR verkooppunt gegaan. Ze heeft daar haar verhaal gedaan en op advies van de verkoper een extra simkaartje voor in haar telefoon gekocht. Ze heeft nu de beschikking over 50g extra aan data. 100g is ook mogelijk dus we kijken nu even aan of het genoeg is. Dankzij jullie informatie weten we wat ons in de toekomst, als ze weer eens naar Frankrijk gaat, te doen staat. We zijn een stuk wijzer geworden waarvoor dank.

 • 4G-Box als alternatief voor snel internet 28 september 2019 19:17, door Marc

  He hoi,

  Ik heb het uitgezocht voor ons huis op de campagne in de Morvan ( sud) . zowel SFR Orange als Bouygues hebben vergelijkbare aanbiedigen. Alle abbonementen kan je kostenloos opzeggen. Je blijft dan nog wel met een 4g router zitten. Bouygues heeft een forfait met onbeperkt data, SFR en Orange geven tot 200 Gigabyte. 200 GigaByte lijkt heel veel, maar geloof me, een paar pubermeiden in huis en het is binnen een week op. Kwa prijs ontloopt het elkaar niet heel veel.
  Er is ook een soort subsidie regeling voor het modem, je krijgt dan wat geld terug van de aanschafwaarde.

  Voor ons was het een kwestie van testen, eerst met een Vodafone 4g ( 50 gig) om te kijken welke provider de beste snelheden kan bieden. Aangezien ze wettelijk gezien hun masten aan elkaar beschikbaar moeten stellen ontloopt dat elkaar ook niet veel, maar heeft SFR net even een beetje beter back-end netwerk. we hebben uiteindelijk gekozen voor Bouygues.

  Voor alle providers kan je online ( zoeken op adres) even kijken of je "elegible" bent. maar heel erg moeilijk doen ze niet in de winkel. Kwa modem heeft Bouygues weer de iets betere optie. maar voor alle modems geld dat ik er niet erg van onder de indruk ben. Belangrijk!! verander het standaard SSID en wachtwoord van het modem! Anders ben je aardig sitting duck voor hackers. Hoe je dat veranderd kan je online wel vinden. Mocht je echt een supersterke oplossing zoeken dan kan je eenj PEPlink router bestellen met zoals wij dat ook gedaan hebben een externe richtantenne. Wij halen zo op de campagne in de Morvan tot wel 50Mbit op een mast die achter een heuvel staat op een afstand van een km of 15. de spullen die je daarvoor kan kopen zijn bepaald niet goedkoop, maar het werkt dan wel onberispelijk. https://www.mobielverbinden.nl/ heeft een aardige collectie .

  • 4G-Box als alternatief voor snel internet 28 september 2019 19:38, door Jenny van Beek

   Dag, hartelijk dank voor het uitgebreide verhaal. Ik loop echter vast op woorden als modem en router. Het moet echt gaan om iets ’mobiels’. Zoals je een hotspot aan kunt maken met een simkaart met data in een mobiel. Ze kan daar niets aansluiten. Bereik moet geen probleem zijn. Ze zit midden in een grote stad. De winkels van Orange en SFR zitten in de buurt. Het moet iets zijn wat zo snel mogelijk te regelen is zonder echte aansluitingen van draden, kabels, etc. Ik weet niet of het antwoord van Marc daar geschikt voor is.

   • 4G-Box als alternatief voor snel internet 28 september 2019 20:05, door Marc

    Nou, een MIFI, zoals heet wat je bedoeld kan soms op een accu werken, en die kan je weer opladen via een stopcontact. Maximaal 5 gebruikers is het doorgaans wel De Routers/4gmodems zoals ze verkocht worden, zijn net zo mobiel en voorzien ook in Wifi .. dwz je hebt een stopcontact nodig, mobiel bereik en meer ook niet, ik neem aan dat ze op haar dortoir toch wel een stopcontact heeft ( al was het maar om de telefoon en laptop op te laden) Ze gaan van 1 tot 32 tot een veelheid aan gebruikers. Je hoeft je echt niet blind te staren op de naam van het apparaat. Het doet precies hetzelfde als je ADSL/of kabel router alleen dan over 4G en daarmee hetzelfde als een MIFI ( wat in essentie ook gewoon een router is) alleen wat beter, meer en vooral sneller. Ik denk niet dat Orange SFR of Bouguys nog MIFI’s verkopen. Je kan er natuurlijk altijd eentje ls kopen, kaartje er in en daarmee verder.

    succes!

 • 4G-Box als alternatief voor snel internet 3 februari 2019 14:21, door Chris van Swaaij

  Voor ons is de box 4G van SFR een uitkomst. Emetteur op 1,5 km voor de deur, dus geen enkel probleem. De router werkt perfect. Ik bedacht alleen dat als de bomen die precies tussen het huis en de zendmast instaan in de regen en in het blad staan deze zomer...… Dus heb ik maar meteen een buitenantenne gericht op een zendmast op 6 km afstand met vrij zicht. 70-80 Mbps download en 30-40 Mbps upload. Alles werkt perfect. Wat een verademing na internet via sat. Dank voor je tip en je uitleg hier Hanjo!

  • 4G-Box als alternatief voor snel internet 3 februari 2019 15:57, door Hanjo

   Dat is goed om te horen! Het wachten is alleen nog op een abonnementsvorm zonder datalimiet, helemaal voor gebieden waar we het nog moeten doen met een slome ADSL (of op de satelliet zijn aangewezen met lange pingtijden).

 • 4G-Box als alternatief voor snel internet 10 december 2018 14:05, door patrick

  iemand ervaring met deze dingen ? ik heb bereik buiten op terras (meestal)maar niet binnen in het huis
  bestaan er toestellen waarvan je antenne buiten kan hangen en die binnen wifi geven ?
  moet niet supersnel zijn maar wel graag beetje stabiel
  groeten, patrick

  • 4G-Box als alternatief voor snel internet 10 december 2018 14:50, door Hanjo

   Zoals in het artikel staat, maken wij er zelf gebruik van. Via de ADSL hadden we een slechte verbinding.

   Eerst hebben we bij Bouygues een test-SIMkaart aangevraagd en die in de iPad gedaan. Het resultaat was zeer bevredigend.
   Omdat we geen abonnementen met huur willen, kochten we bij Amazon een 4G-router van ASUS.

   SFR had een zeer interessant mobiel aanbod voor 4G (100Gb/maand voor € 20 zonder verbintenis) waar we op ingegaan zijn. We gebruiken uitsluitend de internet functie. Dat werkt nu naar volle tevredenheid (18 Mbps download en 4 Mbps upload). Youtube filmpjes bekijken we zonder hapering en ook internet films op TV werkt feilloos.

   Inmiddels is de keuze routers sterk uitgebreid waaronder modellen waarop een externe antenne kan worden aangesloten. Maar ook modellen waarop een telefoon kan worden aangesloten, zodat je ook van die functie gebruik kunt maken.

   • 4G-Box als alternatief voor snel internet 27 mei 2019 12:51, door Marc

    Wij zitten in de Morvan Sud ( aan de voet van de Mont Beuvray) Adsl is hier als het werkt op zijn best net genoeg om een mailtje of een appje de deur uit te doen maar dat is het dan ook. Als de heggen weer geklepeld worden dan gat er altijd wel een lijn door en dan zitten we lang zonder. Twee weken geleden eens een test gedaan met een Teltonika RUT 955 4G router en een pointing MIMo antenne voor buiten. Op een nl vodafone kaart werkt dat perfect. Via SFR 14/7Mbit en gericht op de zuidelijker Emiteur van Orange tikten we zelfs even de 70Mbit aan. Helaas is het zo dat ik volgens de diverse websites van aanbieders "non elegible" ben. Hmm... onbevredigend. nou lijkt me dat 100Gb per maand van SFR van Hanjon wel wat maar ik kan er niets op vinden..

     • 4G-Box als alternatief voor snel internet 28 september 2019 17:37, door Jenny van Beek

      Mijn dochter zit tijdelijk in Nice. In haar appartement zou wifi zijn, dat is er dus niet. Haar abonnement van de mobiele telefoon volstaat voor bellen en google maps. Tv kijken, inloggen op sites van de opleiding, dingen opzoeken.......dan komt ze data te kort. Ze is bij een sfr winkel geweest en die hadden het over een kastje, per maand te huur, met een flinke hoeveelheid data. Wat ik niet begrijp is of ze het hier over een modem hebben of dat het gaat om een kastje wat los in je appartement te gebruiken is. De mevrouw in de winkel had het over € 35,00 per maand. Er zou 200g aan data bij zitten en de eerste maand betaal je meer. Kan iemand ons helpen. Het is écht een groot probleem. De verhuurster laat niets van zich horen. Bij voorbaat dank!

      • 4G-Box als alternatief voor snel internet 28 september 2019 18:05, door Hanjo

       Dit is inderdaad een oplossing. Het apparaat is een wifi hotspot die via het 4G netwerk wekt.
       Het enige wat je hoeft te doen, is een wifi verbinding maken met het apparaatje, dat jje gewoon ergens in huis neerzet. Sommige werken op batterij, ander hebben een lichtnetaansluiting.

       • 4G-Box als alternatief voor snel internet 28 september 2019 18:40, door Jenny van Beek

        Dag, wat fijn al zo snel een reactie te ontvangen. Het is dan ook écht een probleem voor ons. Daar komt nog bij dat ik er te weinig verstand van heb. Mijn dochter spreekt de taal maar komt ook kennis te kort. Stel dat ze bij SFR om een dergelijk apparaat vraagt. (morgen gaat ze nog naar een Orange-winkel), wat zijn dan de aanschafkosten? Het is maar voor drie maanden maar vooral wat kost het om af en toe tv te kijken. Speciaal voor de duur van de stage hoopte ze gebruik te kunnen maken van haar NPO-plus abonnement. Hoeveel data gebruik je als je een aflevering van iets bekijkt die 3 kwartier duurt? Zit je vast aan een contract voor een jaar of is het per maand op te zeggen? Er is haast bij, het liefst heeft ze morgen al internet, is dat te realiseren? De mevrouw in de SFR winkel had het over een tegoed van 200g en ze zou online kunnen opwaarderen. Heeft die mevrouw het dan wel over het kastje waar u in het andere genoemde artikel over spreekt? Ik speur al twee weken heel internet af maar raak er in verstrikt. Bovendien kom ik steeds bij modems uit en dat is niet de bedoeling. Nogmaals dank.

        • 4G-Box als alternatief voor snel internet 28 september 2019 19:19, door Marc

         He hoi,
         Ik heb het uitgezocht voor ons huis op de campagne in de Morvan ( sud) . zowel SFR Orange als Bouygues hebben vergelijkbare aanbiedigen. Alle abbonementen kan je kostenloos opzeggen. Je blijft dan nog wel met een 4g router zitten. Bouygues heeft een forfait met onbeperkt data, SFR en Orange geven tot 200 Gigabyte. 200 GigaByte lijkt heel veel, maar geloof me, een paar pubermeiden in huis en het is binnen een week op. Kwa prijs ontloopt het elkaar niet heel veel.
         Er is ook een soort subsidie regeling voor het modem, je krijgt dan wat geld terug van de aanschafwaarde.
         Voor ons was het een kwestie van testen, eerst met een Vodafone 4g ( 50 gig) om te kijken welke provider de beste snelheden kan bieden. Aangezien ze wettelijk gezien hun masten aan elkaar beschikbaar moeten stellen ontloopt dat elkaar ook niet veel, maar heeft SFR net even een beetje beter back-end netwerk. we hebben uiteindelijk gekozen voor Bouygues.
         Voor alle providers kan je online ( zoeken op adres) even kijken of je "elegible" bent. maar heel erg moeilijk doen ze niet in de winkel. Kwa modem heeft Bouygues weer de iets betere optie. maar voor alle modems geld dat ik er niet erg van onder de indruk ben. Belangrijk!! verander het standaard SSID en wachtwoord van het modem! Anders ben je aardig sitting duck voor hackers. Hoe je dat veranderd kan je online wel vinden. Mocht je echt een supersterke oplossing zoeken dan kan je eenj PEPlink router bestellen met zoals wij dat ook gedaan hebben een externe richtantenne. Wij halen zo op de campagne in de Morvan tot wel 50Mbit op een mast die achter een heuvel staat op een afstand van een km of 15. de spullen die je daarvoor kan kopen zijn bepaald niet goedkoop, maar het werkt dan wel onberispelijk. https://www.mobielverbinden.nl/ heeft een aardige collectie .

         • 4G-Box als alternatief voor snel internet 28 september 2019 19:50, door Hanjo

          Het apparaatje werkt exact zoals ook een hotspot op een mobiele telefoon werkt, maar heeft geen andere functies dan dat. Een router is (net als een modem) een apparaat dat een verbinding met internet mogelijk maakt.
          Je steekt de sim-kaart erin en schakelt hem aan (batterij of lichtnet). Binnen een paar seconden vind je dan op je mobieltje of laptop een nieuw wifi netwerk. Je maakt er verbinding mee en gebruikt het wachtwoord dat is bijgeleverd. Klaar!

       • 4G-Box als alternatief voor snel internet 28 september 2019 19:36, door Hanjo

        Het is even zoeken, maar die 4G-routers zijn ook te huur voor toeristen.

      • 4G-Box als alternatief voor snel internet 28 september 2019 18:09, door Hanjo

       PS We beschreven het apparaat in artikel
       https://www.allesfrans.com/spip/spip.php?article2961

 

Allesfrans, ook voor:
 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

Allesfrans, ook voor:
 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention