allesfrans.com
 
BeginpaginaTuinreceptenOnkruid en ongedierteAlsemambrosia, een te bestrijden plant
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Alsemambrosia, een te bestrijden plant

zondag 20 augustus 2017 , door Hanjo

Naarmate de zomer tot een einde komt, is de alsemambrosia op zijn hoogtepunt. Het is een schadelijke, invasieve en zelfs gevaarlijke plant die jaarlijks irritaties en allergieën veroorzaakt bij duizenden mensen. Hoe herken je hem? Hoe bescherm je jezelf ertegen en wat kun je doen om hem te bestrijden? Hier is wat informatie.

Beoordeling:
Bezoeken: 842
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De alsemambrosia

Deze ondersoort van de ambrosia met als wetenschappelijke naam ambrosia artemisiifolia is een invasieve plant afkomstig uit Noord-Amerika. De plant verscheen in de negentiende eeuw in Europa, waar deze al snel ongewenst werd vanwege het veroorzaken van ernstige allergieën.

Ondanks dat hij niet als giftig wordt beschouwd, vertegenwoordigt deze plant een echt gevaar voor de bevolking door zijn extreem irriterende en allergene pollen. Naar schatting wordt ongeveer 20% van de bevolking getroffen door allergieën veroorzaakt door de amberambrosia.

Ambrosia is het Griekse woord voor ’voedsel voor de goden’, waardoor ze eeuwig leefden. De plant scheidt de stof coronopiline uit, die de groei van andere planten in de omgeving belemmert.

Hoe herken je het?

Dit is de truc van deze plant. Hij verandert vorm en kleur gedurende zijn ontwikkeling.

(Klik om te bekijken)

De bladeren zijn donkergroen van kleur en herkenbaar aan hun vrij unieke detaills, meestal dubbelgeveerd, maar soms enkelgeveerd. Tijdens de ontwikkeling verandert de stam van kleur en geel en groene bloemen verschijnen. De plant gedijt vooral in landbouwgebieden zoals velden en bij boerderijen. Uiteindelijk kan hij twee meter hoog worden.

Alsemambrosia bloeit in september en oktober met eenslachtige, circa 3 mm grote, hoofdjes. De hoofdjes zitten in een aar. De klokvormige mannelijke hoofdjes hangen naar beneden en hebben kale of weinig behaarde, vergroeide omwindselbladen. De grijs-witte, vrouwelijke hoofdjes zijn eenbloemig en hebben twee eironde schutbladen. De bloemen zitten weinig opvallend in de bladoksels onder de mannelijke bloemhoofdjes. De bruine vrucht is een nootje zonder vruchtpluis en heeft de vorm van een pijlpunt. Het vruchtje haakt door de priemvormige stekels in de vacht van dieren en wordt zo verspreid.

Een uiterst irriterende plant

Alsemambrosia staat bekend om de schadelijkheid van zijn pollen, die zelfs in zeer kleine hoeveelheden astma, allergische rhinitis en ernstige irritatie kunnen veroorzaken.

De eenjarige plant is een van de grootste verspreiders van pollen: per plant kan tot een miljard pollenkorrels verspreid worden. De allergische werking van het pollen kan enkele malen sterker zijn dan die van gras.

Zo is zijn proliferatie een probleem voor de volksgezondheid geworden in verscheidene Europese landen zoals Hongarije, Zwitserland en Oostenrijk, waar het zelfs verboden is de plant in de tuin te hebben en het voorgeschreven is om deze te verwijderen.
Maar de plant is ook in Frankrijk te vinden, waar hij aanvankelijk vooral voorkwam in het Rhônedal, maar nu onder andere ook een plaag is geworden in de Auvergne . Een decreet verbiedt het opzettelijk invoeren op het grondgebied, het vervoer en het gebruik ervan.
Naar schatting kost de plant jaarlijks enkele miljoen euro aan medische zorg.

De plant komt ook richting de lage landen door met name de import van kippen- en vogelvoer, waartussen zich ook de zaden van de alsemambrosia bevinden. In Duitsland is het inmiddels bij wet verboden dit voer te importeren indien daaruit niet de zaden van de alsemambrosia zijn verwijderd.

Hoe te bestrijden?

Om de alsemambrosia te bestrijden moet je hem eerst leren kennen. Allereerst is het een plant die geen concurrentie verdraagt. Ook ervoor te zorgen dat de plant zich niet op je grond vestigt, plant je gewoon andere plantensoorten en laat ze in voldoende dichtheid groeien. Omgekeerd kan een veld met geoogste gewassen, of een afgegraven stuk terrein binnen een paar weken door de plant worden geïnfecteerd.

Het gebruik van bestrijdingsmiddelen is nutteloos omdat de alsemambrosia resistent is.

Zodra het ergens groeit, blijft de enige oplossing het systematische ontwortelen van de plant. Hierbij wordt aangeraden:

bij het verwijderen handschoenen aan te trekken;
het loof niet in de gft-container te deponeren maar in de vuilcontainer, zodat het verbrand wordt.

In Frankrijk werd een speciaal platform opgezet om de aanwezigheid van deze plant te signaleren: signalement ambroisie. Het gaat hierbij om de signalering op open terrein, want je bent zelf verantwoordelijk voor de verwijdering in je eigen tuin. Sinds 2017 wordt het Observatoire des Ambroisies beheerd door de FREDON Auvergne.

Tenslotte

Recent onderzoek heeft aangetoond dat de alsemambrosia een negatieve invloed heeft op de bijenstand. De plant blijkt de levensduur van de bij te verkorten.

Ook de klimaatverandering heeft invloed heeft op de ontwikkeling van alsemambrosia. De toename van CO2 in de lucht verhoogt de productie van pollen tot 130%. Nog een reden om te strijden tegen de opwarming van de aarde!

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

Allesfrans, ook voor:
 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention