allesfrans.com

  • Je bank vraagt om een TIN of een FIN

    De bank moet tegenwoordig ook een fiscaal identificatenummer bij zijn gegevens opslaan.

  • De taal van de Franse jeugd (2)

    De taal is constant in ontwikkeling. Bij de ene taal gaat dat sneller dan bij de andere, maar vooral de taal die de jeugd gebruikt, kent dagelijks nieuwe woorden en  (...)

  • Een bedrag in het Frans uitschrijven

    Dit hulpprogramma zet een bedrag in cijfers om in Franse woorden. Je kunt het onder andere gebruiken voor het uitschrijven van een cheque.

  • Franse Kerst- en Nieuwjaarswensen

    Een aantal Franstalige wensen voor op jouw wenskaart voor een Franstalige relatie.

  • Hoeveel kW heb je nodig om te verwarmen?

    Je kunt niet zomaar een berekening maken, want er zijn veel factoren die meespelen.

  
BeginpaginaOverheidOverheid algemeenFormaliteitenImmigratieDe eerste periode in een ander EU-land

De eerste periode in een ander EU-land

donderdag 24 augustus 2017 , door Hanjo

Dit artikel beschrijft de standaard EU-regelgeving voor het verblijf van een EU-burger in een ander EU-land. In een wit kader staat de afwijkende regelgeving voor Frankrijk.

Beoordeling:
Bezoeken: 84
  • Druk dit artikel af
  • Email
  • Reactie
  • RSS

In de eerste drie maanden van jouw verblijf in het gastland hoef je je als burger van een EU-land niet in te schrijven. In sommige landen moet je je bij aankomst wel melden, maar niet in Frankrijk!

Volgens de Franse wetgeving hoeven EU-burgers en hun familieleden zich niet te melden bij aankomst in Frankrijk. Er is dus geen enkele melding nodig.

Alle EU-burgers met een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart mogen Frankrijk binnen en er -ongeacht de reden- enige tijd doorbrengen.

Je mag tijdens dat verblijf ook betaalde arbeid verrichten en hebt daarvoor geen documenten (zoals een werkvergunning) nodig.

Na drie maanden

Na drie maanden in het gastland moet je je meestal wel inschrijven (bij de gemeente, politie of vreemdelingendienst). Je krijgt dan een verklaring van inschrijving.

Ook na 3 maanden hoeven EU-burgers zich in Frankrijk niet te laten registreren. Elke EU-burger heeft het recht in Frankrijk te verblijven of zich in Frankrijk te vestigen, op voorwaarde dat hij geen bedreiging vormt voor de openbare orde en dat hij tot één van de volgende categorieën behoort:
- werkende;
- niet-werkende;
- student;
- familielid van een EU-burger.

Voor EU-burgers is een verblijfskaart of werkvergunning niet vereist, maar desgewenst kan een verblijfsvergunning (titre de séjour) wel worden verstrekt.

Je hebt daarvoor een geldige identiteitskaart of geldig paspoort nodig en:

  • Werknemers en uitgezonden werknemers
    • een werkgeversverklaring of arbeidsovereenkomst
  • Zelfstandigen
    • een bewijs van zelfstandig ondernemerschap
  • Gepensioneerden
    • een bewijs dat je tegen ziektekosten verzekerd bent;
    • een bewijs dat je over voldoende middelen van bestaan beschikt om zonder uitkering rond te komen (alle inkomstenbronnen tellen mee);
  • Studenten
    • een bewijs van inschrijving aan een erkende onderwijsinstelling;
    • een bewijs dat je tegen ziektekosten verzekerd bent;
    • een verklaring dat je over voldoende middelen van bestaan beschikt om zonder bijstand rond te komen (alle inkomstenbronnen tellen mee).
Er mogen geen andere documenten worden gevraagd.

Bij de inschrijving krijg je een verklaring van inschrijving. Dit bevestigt jouw recht op verblijf in het gastland.

De verklaring van inschrijving moet onmiddellijk worden verstrekt en mag niet duurder zijn dan de identiteitskaart voor onderdanen van het gastland.

Ze moet onbeperkt geldig zijn (hoeft niet te worden vernieuwd). Je moet wel eventuele adreswijzigingen aan de lokale autoriteiten doorgeven.

Waar en hoe inschrijven in het gastland

Als je verplicht bent je in te schrijven, kunt u een boete krijgen als je dat niet doet. Je mag wel in het land blijven wonen en dus niet daarom het land worden uitgezet.

In veel landen moet je de verklaring van inschrijving en jouw nationale identiteitskaart of paspoort altijd bij je hebben. Anders kun je een boete krijgen, maar je kunt niet daarom het land worden uitgezet.

Omdat Frankrijk geen inschrijvingsplicht kent, is bovenstaande regel niet van toepassing. Wel moet je je kunnen legitimeren.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

  • Permanent verblijfsrecht

    Als EU-burger heb je automatisch recht op permanent verblijf in een ander EU-land als je er de afgelopen 5 jaar ononderbroken legaal gewoond hebt. En in Frankrijk?

Reacties

Allesfrans, ook voor:
  • Verzekeringen

    Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

  • Onze ervaringen

    Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

  • Franse taal

    Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

  • Franse samenleving

    We helpen je de Fransen wat beter leren begrijpen.

Allesfrans, ook voor:
  • Tuinrecepten

    AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

  • Vakantie in Frankrijk

    Genieten, maar je ook aan de regels houden...

  • Bouwen en verbouwen

    Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |