allesfrans.com
 
BeginpaginaWebsite AllesFransEen website voor jouw Franse project
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Een website voor jouw Franse project

Wil je ook een AllesFrans maken?

maandag 15 februari 2010 , door Hanjo

Bewerkt op woensdag 22 augustus 2018

Toen wij besloten een huis in Frankrijk te kopen, hebben we gelijk een domeinnaam gereserveerd en niet veel later is deze website gestart. In eerste instantie deden we dat om de tijd tussen twee bezoeken aan Frankrijk op te vullen en zo toch bezig te zijn met ons huis in Frankrijk.

Beoordeling:
Bezoeken: 1.076
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Toen we echt naar Frankrijk verhuisden, werd de website ook een manier om contact te houden met Nederland en onze familie op de hoogte te houden van onze activiteiten.
We merkten dat ook anderen geinteresseerd waren in onze ervaringen en vanaf dat moment is meer nadruk komen liggen op het informatieve deel van de site.

Hoe kies je je domeinnaam

Er zijn een paar factoren die meespelen.

 • Wil je een commerciële activiteit starten in Frankrijk, of wil je alleen een weblog (blog) voor het contact met Nederland?
 • Wil je de website uitsluitend met Nederlandstalige informatie vullen, of ga je "internationaal"?
 • ...

De domeinnaam

Stem je domeinnaam af op je doelgroep en zorg voor een duidelijke liefst korte naam waarin zo min mogelijk (spel)fouten gemaakt kunnen worden. Op die manier zorg je voor een goede presentatie en bereikbaarheid op het internet.
Denk eraan dat zoveel mogelijk mensen de naam moeten kunnen onthouden. Dat doe je het best wanneer je de naam ook begrijpt. De uitspraak van de naam kan ook belangrijk zijn.

Mensen die weinig of geen Frans spreken, weten niet dat de twee woorden waaruit onze domeinnaam oorspronkelijk bestond (Allez-Allier), in het Frans op elkaar rijmen.

Welke extensie

De extensie is het gedeelte achter de laatste punt in de domeinnaam, bv ".nl", ".eu" of ".com". De extensie is wellicht net zo belangrijk als de naam, want hij geeft direct een indicatie van de doelgroep.
Dit zijn een aantal mogelijkheden:

 • .nl De Nederlandse extensie, bedoeld voor bedrijven en particulieren waarvan de bezoekers veelal uit Nederland komen. De extensie geeft een bepaalde taalverwachting.
 • .be De Belgische extensie voor bedrijven en particulieren.
 • .fr De Franse extensie voor bedrijven en particulieren.
 • .nu De extensie van Niue, een eiland in de Grote Oceaan. De extensie is in Nederland populair vanwege de betekenis, maar duur om aan te vragen.
 • .eu Deze extensie bestaat sinds 2006 en is zeer geschikt voor Europese activiteiten.
 • .com De meest gebruikte extensie die vooral gebruikt wordt voor commerciële doeleinden. Maar omdat iedereen een .com-domein mag registreren. kunnen ook particulieren van deze extensie gebruik maken.
 • .org Non-profit organisaties mogen deze extensie gebruiken, maar ook stichtingen, verenigingen, projecten en individuele personen die bijvoorbeeld hun informatie kosteloos willen delen met anderen.
 • .info Een zeer algemene extensie voor sites met een informatief karakter. Ook handig als de .com naam niet meer beschikbaar is.

Hoe registreer je je domeinnaam

De meeste bedrijven die een "web hosten", een service bieden om jouw website op internet beschikbaar te maken, doen ook aan domeinnaam-registratie. Controleer tevoren of de domeinnaam niet al bestaat. Er zijn handige programma’s te vinden op internet die tegelijk allerlei extensie proberen.
De website WhoIs.com geeft allerlei aanwijzigen, vertelt wie achter een website zit en waar hij is geregistreerd. Ook suggereert WhoIs alternatieve namen voor je website.

Mag alles?

Er mag veel, maar iedere extensie kent zijn (landgebonden) regels. Hele korte adressen (1 tot 3 tekens) zijn meestal niet toegestaan of worden met uitzondering toegewezen. In Frankrijk mag je geen website met een plaatsnaam registreren. En zo zijn er nog meer regels die bij de aanvraag van jouw registratie zullen worden gecontroleerd.

De Franse organisatie die zich hiermee bezig houdt is
AFNIC Association Française pour le Nommage Internet en Coopération.

Waar registreer je je domeinnaam

Een Nederlands "web hosting"-bedrijf mag meestal geen ".fr" registraties doen, en omgekeerd. Dat betekent nog niet dat je website ook in dat land moet worden "gehost". Je bent eigenaar van de domeinnaam en mag ermee doen wat je wil. Je kunt dus ook een domeinnaam kopen om te voorkomen dat er een website met die naam komt...

De extensie is een wezenlijk onderdeel van de naam. Wanneer je "mijnsite.nl" hebt geregistreerd, kan iemand anders met succes "mijnsite.eu" aanvragen. Wil je dat voorkomen, dan moet je dus meerdere extensies registreren.
De kosten... zo’n 20 tot 30 euro per domeinnaam per jaar.

Hoe ga je de website onderhouden?

Wanneer je van alles weet van HTML, kun je zelf een aantal bladzijdes opbouwen en aan elkaar koppelen. Wij deden dat in eerste instantie ook.
Maar toen het informatieve gedeelte van de website een zwaargewicht dreigde te worden, moesten we een andere benadering kiezen.
Dit deel van de website is nu opgebouwd met behulp van een Content Management Systeem (CMS), waardoor nieuwe artikels eenvoudig kunnen worden gemaakt, maar ook in rubrieken kunnen worden ingedeeld. Onze keuze viel op SPIP, een zogenaamd "open source" pakket. Je hoeft er niet voor te betalen! Dat SPIP een pakket van Franse makelij is, is toeval.
Je vindt meer informatie over SPIP via het logo onderaan deze bladzijde.

 

Het vervolg lees je in artikel:

Reacties
Hieronder 1 bijdrage
 • Een website voor jouw Franse project 17 januari 2011 10:59, door Jeffrey

  Een ander goed alternatief is voor een gratis CMS is WordPress. Dit is erg vriendelijk in gebruik, en er zijn duizenden sjablonen beschikbaar voor een mooie layout. Tevens kan Wordpress uitgebreid worden met vele "plug-in’s", dit zijn aanvullende programma’s om bijvoorbeeld het weer op je site te tonen. Een voorwaarde voor Wordpress is wel dat de hosting provider MySQL en PHP ondersteund, in de meeste gevallen is dat zo, maar voor de zekerheid kunt u dat even navragen bij bij uw hosting provider.

  Salut,

  Jeffrey
  Typisch Frans

 

Allesfrans, ook voor:
 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

Allesfrans, ook voor:
 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention