allesfrans.com
 
BeginpaginaReizen naar/door FrankrijkVoorafHuisdieren mee op vakantie in (of door) Frankrijk
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Huisdieren mee op vakantie in (of door) Frankrijk

maandag 28 mei 2018 , door Hanjo

Gecontroleerd op vrijdag 17 augustus 2018

Bovenop de EU-regelgeving voor het meenemen van huisdieren, gelden voor Frankrijk en haar overzeese gebiedsdelen soms extra regels.

Het vorige artikel in deze rubriek: Handige apps voor je smartphone
Beoordeling:
Bezoeken: 384
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Honden, katten en fretten

Honden, katten en fretten vallen onder Europese regelgeving. Dat betekent dat de dieren onder meer een Europees dierenpaspoort, een chip en een geldige inenting tegen hondsdolheid (rabiës vaccinatie) moeten hebben.

Er wordt geen uitzondering gemaakt voor jonge dieren. Dit betekent dat honden, katten en fretten jonger dan 3 maanden Frankrijk niet in mogen.
Rabiës vaccinatie

In Frankrijk is soms onduidelijkheid over de geldigheidsduur van een rabiës vaccinatie. In Frankrijk is de geldigheidsduur van een rabiës vaccinatie wettelijk vastgesteld op 1 jaar. Er zijn tegenwoordig vaccins op de markt die een geldigheidsduur van 3 jaar hebben. In Nederland wordt hiervan in toenemende mate gebruik gemaakt. Het kan zijn dat een campinghouder in Frankrijk hiermee (nog) niet bekend is en – ook al is het dier ingeënt voor 3 jaar - een extra vaccinatie eist. Je kunt deze dan doorverwijzen naar het plaatselijke gemeentehuis. De gemeente wordt geacht op de hoogte te zijn van de Europese regelgeving.

Vecht- en waakhonden

Frankrijk hanteert extra regelgeving voor vechthonden en waakhonden. Deze regels zijn zo streng, dat het beter is om deze honden niet mee te nemen naar Frankrijk.

Ook als je op doorreis bent: de Franse Veterinaire Dienst verleent geen ontheffing voor doorvoer. Als je toch het dier wilt meenemen, zal je aan extra regels moeten voldoen.

Vechthonden worden niet toegelaten tot Frans grondgebied. Het gaat hier om honden zonder erkende stamboom, zogenaamde chiens d’attaque (de 1ère catégorie):

Pitbull (American Staffordshire Terrier)[1] of kruising daarvan
Boerbull (Mastiff) of kruising daarvan
Tosa of kruising daarvan
Mocht je een hond hebben die gelijkenis vertoont met deze soorten, maar daar niet onder valt, dan kun je de dierenarts een (in het Engels opgestelde) verklaring vragen, waarin staat dat het dier niet onder deze soorten valt.

Waakhonden (chiens de garde et de défense (de 2ème catégorie)) worden onder strikte voorwaarden toegelaten tot Frans grondgebied. Het gaat hier om rashonden, dus honden met een erkende stamboom:

Pitbull (American Staffordshire Terrier)[1]
Tosa
Rottweiler of kruising met een Rottweiler

Deze honden moeten over een internationaal erkende stamboom beschikken, die bovendien erkend is door het Franse ministerie van Landbouw. Deze stambomen staan vermeld op de website van de Société Centrale Canine.

Je dient als eigenaar van een waakhond in Frankrijk:

de hond aan te lijnen en te muilkorven;
verzekerd te zijn voor wettelijke aansprakelijkheid;
over een Franse houdervergunning te beschikken;
de hond met goed gevolg een bijt-test bij een Franse dierenarts af laten leggen.
Een houdervergunning vraag je aan in de regio waar je zult verblijven. Voor de houdervergunning moet je (eventueel met jouw hond) een cursus (één dag, 7 uur, in de Franse taal) bij een erkende hondenschool volgen. Daaraan zijn kosten verbonden, net als aan de bijttest bij de dierenarts. Vóór het vertrek naar Frankrijk, dien je afspraken te maken: inschrijving voor een cursus bij een hondenschool en een afspraak voor een bijttest bij een dierenarts. Deze afspraken dienen direct na aankomst in Frankrijk plaats te vinden. Een bewijs van deze afspraken is voldoende voor controle tijdens de reis naar Frankrijk. Erkende dierenartsen en hondenscholen zijn te vinden op de website van de préfecture van het departement waar je zult verblijven.
Raadpleeg ook het overzicht met foto’s van welke honden niet of onder strikte voorwaarden worden toegelaten in Frankrijk.

Knaagdieren

Knaagdieren (zoals konijnen of cavia’s) worden toegelaten op Frans grondgebied met een geldige gezondheidsverklaring, opgesteld door een erkende dierenarts en maximaal 5 dagen voor vertrek.

Paarden

Paarden worden toegelaten op Frans grondgebied met:

Europees paardenpaspoort, afgegeven door een erkende dierenarts van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA)
Gezondheidscertificaat, afgegeven door een erkende dierenarts van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA), maximaal 48 uur vóór vertrek
Identificatie door middel van een beschrijving van het dier en een chip
Er is een verplichte aanmelding, na aankomst in Frankrijk, bij de Departementale Veterinaire Dienst (te vinden op de website van de préfecture van het departement waar je zult verblijven).

Vogels

De Europese regelgeving rond de invoer van vogels die als gezelsdchapsdier worden gehouden (oiseaux de compagnie) zijn geïntensiveerd in verband met de verschillende uitbraken van vogelgriep (ook buiten Europa). Je moet een gezondheidscertificaat (certificat sanitaire) voorleggen dat de quarantaine, screening of vaccinatie tegen aviaire influenza H5 bevestigt.

Sancties

Houd je je niet aan de regelgeving dan loop je het risico op één van deze maatregelen voor jouw kosten:

het terugbrengen van het dier naar zijn land van oorsprong;
het in quarantaine plaatsen van het dier;
de euthanasie van het dier.

Voetnoten:

[1dus niet de Staffordshire bull terrier

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Bron:

- Informatie van de Nederlandse ambassade
- De Franstalige regelgeving op service-public

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

Allesfrans, ook voor:
 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention