allesfrans.com
 
BeginpaginaOnze ervaringenOnze projectenHet tweede huis4G in plaats van ADSL
 
Deze informatie kan verouderd zijn!
We gaan een tweede project aan. Opnieuw verbouwen we een boerderijtje...

4G in plaats van ADSL

Op veel plaatsen in Frankrijk is nog geen snel internet beschikbaar. Hoe verder een aansluiting (op het platteland) van de telefooncentrale ligt, des te trager de internetverbinding.

Het vorige artikel in deze rubriek: De afwerking van de logeerzolder
Beoordeling:
Bezoeken: 1.091
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Wanneer een telefooncentrale bovendien niet is aansloten op het glasvezelnetwerk, kan de internetsnelheid naar dramatische waardes zakken. Een bandbreedte die ook nog eens moet worden gedeeld met steeds meer abonnees, wat ’s avonds en in het weekend zelfs het gebruik van een dienst als Spotify of Google Play Music onmogelijk maakt.

Zoals we al eerder in een ander artikel meldden, is een 4G-verbinding een mogelijk alternatief, wat wij inmiddels zelf hebben onderzocht. Dit artikel vertelt hoe we te werk gingen.

De trigger

Wat ons aanzette om het 4G-alternatief uit te proberen, was een artikel op internet over de mogelijkheid om via Bouygues Telecom (Bouygtel) gratis hun 4G-netwerk te testen. Daarvoor stellen zij een simkaart ter beschikking, waarmee tot maximaal 10Gb aan data mag worden verbruikt binnen en periode van één maand.

 • Gratis 4G uitproberen bij Bouygtel
  Een nieuwsflits in rubriek > Diensten

  Een paar weken geleden schreven wij over een alternatief om in meer afgelegen gebieden waar de ADSL-verbinding een slechte bandbreedte heeft toch een acceptabele internetsnelheid te kunnen  (...)

Het onderzoek vooraf

Leuk, zo’n gratis testkaart. Maar dekt het mobiele 4G-netwerk van Bouygtel wel onze woning?
Alle informatie is op het internet te vinden. Iedere Franse provider heeft op zijn site een kaart met de "couverture", de dekking. Bij Bouygtel ligt onze woning in een oranje gebied: voldoende dekking.

We proberen het ook bij andere providers. Orange twijfelt, maar ook SFR zegt dat we bij ons 4G moeten kunnen gebruiken.

We kijken ook op een kaart die de zendmasten voor mobiele telefonie weergeeft, samen met de erop aangeboden diensten. Inderdaad staat er niet te ver weg een mast die 4G levert via de eerder genoemde providers.

De eerste test

We hebben de gratis simkaart besteld en kregen hem keurig binnen 2 werkdagen per post toegestuurd. Nadat hij via de website van Bouygtel was geactiveerd, werd hij in een iPad gedaan.
De eerste tests lieten onmiddellijk een goed resultaat zien. Pagina’s laadden snel en we konden filmpjes bekijken! De SpeedTest-app om de internetsnelheid te testen gaf resultaten op die 10 keer beter waren dan we tot nu toe hadden gemeten.

De opties en de keuze

In het eerder aangehaalde artikel schrijven we dat Bouygtel naast een sim-only abonnement ook een abonnement heeft met een 4G-router van Huawei. Dat laatste kan een prima oplossing zijn wanneer je in huis uitsluitend van een draadloos netwerk (wifi) gebruik maakt. De Huawei-router vervangt dan je Livebox, SFR-box, RED-box of Freebox en je kunt zo aan de slag.

Maar wanneer je naast wifi ook een kabelnetwerk in huis hebt liggen, is die router van Huawei geen optie, want hij heeft geen RJ45-aansluiting! Je kunt hem dus niet koppelen aan je lokale netwerk.

Waarschijnlijk besefte Bouygues Telecom dat ook, want zij vervingen de router inmiddels door een ander model dat wél een RJ45 (en een RJ12) aansluiting heeft!

Zo levert Bouygtel een kant-en-klaar pakket voor onbeperkt internet, maar... met een forse prijs! De "box-oplossingen" bieden allemaal triple-play (internet, telefonie en tv) aan voor een lagere prijs en met de aanbieding van Bouygtel is dat uitsluitend internet.

Wij zijn verder gaan kijken!

Met de gratis simkaart van Bouygtel konden we een aardige schatting doen van ons maandelijks "internetverbruik". We kwamen uit rond de 40Gb.
SFR RED heeft een aanbieding voor een verbintenisvrij sim-only abonnement met maandelijks 50Gb internet voor € 20. En SFR zit ook op die naburige zendmast!

We houden er niet zo van om in een abonnement apparatuur te huren en zijn daarom zelf op zoek gegaan naar een goede 4G-router en kwamen uit bij de 4G-N12 van ASUS. Het apparaat heeft twee forse 4G antennes, levert wifi en heeft 4 netwerkpoorten. Wel werkt hij uitsluitend met 4G LTE, dus niet met 4G+; daar heb je een duurder apparaat voor nodig!

Bij SFR bestellen we voor € 10 de simkaart.
Een paar dagen later is alles binnen en kunnen we de simkaart activeren en in de 4G-router van ASUS plaatsen. Een paar instellingen op de router doen die automatisch het goed netwerk kiest en alles werkt.

Het resultaat

Sinds dat moment genieten we nagenoeg ongestoord van een snelle(re) internetverbinding die meestal rond de 20Gb download en 12Gb upload ligt.

Ja, we hebben geen "vaste" telefoonaansluiting meer, maar die deed het door de lage bandbreedte toch meestal niet! Maar op onze maandelijkse internetkosten besparen we ruim.

Wil je toch gebruik maken van een telefoontoestel, dan kun je van VoIP (Voice-over-IP) gebruik maken. Kijk eens bij http://www.voipfr.org.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

Allesfrans, ook voor:
 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention