allesfrans.com
 
BeginpaginaVerkeer en vervoerVerkeer en veiligheidVerkeersmaatregelenAndere verkeersremmende infrastructuur
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Andere verkeersremmende infrastructuur

woensdag 13 september 2017 , door Hanjo

Bewerkt op zondag 12 januari 2020

De klassieke verkeersdrempels zijn vaak ongeveer 10 cm hoog, ze beslaan de totale breedte van het wegdek en zijn meestal enkele centimeters tot enkele meters lang.

Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 133
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Maar ook andere voorzieningen worden gebruikt om de snelheid te matigen: verhogingen van het wegdek (platforms en kussens), geluidsbanden (bandes rugueuses of bandes sonores), asverschuivingen (chicanes) of vernauwingen (écluses).

De vertragende infrastructuur (een "ralentisseur") wordt aangebracht wanneer het verkeer bij snelheden van meer dan 30 km/u een gevaar vormt voor andere weggebruikers, met name voetgangers, bijvoorbeeld in de buurt van scholen of in stadscentra waar het lokale leven de boventoon voert. Hun breedte is afhankelijk van de breedte van de weg (sommige bevinden zich voor of op de hoogte van voetgangersoversteekplaatsen), hun lengte varieert van enkele centimeters (voor banden) tot een paar meter voor verkeersdrempels (dos d’âne, ezelsrug) en zelfs tientallen meters bij een verhoogd plateau (plateau élevé).

Ze zijn echter obstakels op de weg en kunnen een bron van ernstige ongevallen zijn voor voertuigen met beschadigde schokdempers of als ze te snel worden benaderd. Bovendien bemoeilijken ze sneeuwruimen en ambulances verliezen (soms kostbare) tijd omdat ze de drempels zeer langzaam moeten passeren.

Op snelwegen kunt je net voor de tolheffing geluidsbanden vinden, maar geen ander type snelheidsremmers behalve om veiligheidsredenen in geval van wegwerkzaamheden.

Dos d’âne

De verkeersdrempel (hoogte 10 cm, lengte 4 m) is de oudste van de snelheidsremmers en wordt in de volksmond soms een gendarme couché genoemd.

In Frankrijk is het verboden om een voetgangersoversteekplaats aan te leggen op de rug van dit type verkeersdrempel, terwijl de trapeziumvormige (trapézoïdal) ten minste één oversteekplaats moet hebben. Maar het is niet verboden om bijvoorbeeld 20 meter achter een dos d’âne een oversteekplaats aan te leggen. De trapeziumvormige is ook verhoogd, 10 cm of iets meer (tolerantie tot 11 cm), de lengte is variabel (minimaal 15 meter).

Er mogen echter geen verkeersdrempels worden geïnstalleerd op een weg die in een stedelijk gebied ligt en waar per dag meer dan 3.000 lichte voertuigen of 300 zware vrachtvoertuigen passeren.

Plateau ralentisseur

Een plateau ralentisseur

In dit geval wordt een volledig kruispunt of een oversteekplaats voor andere verkeersdeelnemers verhoogd aangelegd en in een afwijkende kleur geschilderd.

Bande sonore

Dit is een strook loodrecht op de rijstrook (hoogte ongeveer 1 cm, breedte ongeveer 50 cm). Zijn bijzonderheid is dat het passeren ervan een luid geluid opwekt. Ze zijn vaak per 3 tot 6 gegroepeerd om de bestuurder effectief te waarschuwen. Een alternatieve naam is bande rugueuse.

Coussin

Over het Berlijnse kussen schreven we in een apart artikel.

 • Coussin berlinois, het Berlijnse kussen
  Een artikel in onze rubriek > Verkeer en vervoer > Verkeer en veiligheid > Verkeersmaatregelen

  Verkeersremmende middelen zijn in mode en overal in Frankrijk te vinden.

Créneau

Dit is een korte maar opzettelijke vervorming van de route. Een rechte rijbaan wordt, vooral rond scholen, vervangen door een ongeveer 50 meter lange sleuf. Het vereist vertraging vanwege twee krappe bochten, en die vooral bij grotere voertuigen, wat de veiligheid verhoogt zonder ongemak voor andere weggebruikers.

"Faire un créneau" betekent achteruit inparkeren en "stationnement en créneau" is het in file parkeren.

Chicane

De chicane is een verlengde variant van de créneau, waarbij het trottoir afwisselend rechts en links is uitgebouwd, ongeveer 40 m uit elkaar.

Het effect wordt soms ook gecreëerd door het afwisselend links en rechts aanleggen van parkeervakken.

Ecluse

Bij een écluse is sprake van een versmalling van de weg (bijv. 3,50 m) door het creëren van trottoireilanden of blokkades aan één of beide zijden, zodat slechts één voertuig kan passeren, terwijl de andere uit de tegenovergestelde richting moet wachten. De sluis is soms aan weerszijden uitgerust met zijsporen om te voorkomen dat fietsers de weg op gaan.

Carrefour giratoire

Tot slot de rotonde, ook wel rond point genoemd, waar de installatie van een centraal eiland op een specifieke locatie de snelheid van inkomende voertuigen vermindert. In sommige gevallen bestaat de rotonde uit een bolvormig plateautje dat gekruist kan worden. In dit geval wordt het een "mini-giratoire" genoemd. Met name zware vrachtwagens mogen er volledig overheen rijden.

Smalle verhogingen

Deze vertragers, gemaakt van rubber of cement, regelen het verkeer op privé-wegen zoals bij ziekenhuizen, winkelcentra, warenhuizen, tankstations, enz. Deze ralentisseurs routiers of cassis zijn allemaal geel en zwart en beperken de snelheid op privé-wegen. Ze mogen niet worden toegepast op de openbare weg (behalve bij wegwerkzaamheden).

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

Allesfrans, ook voor:
 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention