allesfrans.com
 
BeginpaginaFranse samenlevingList en bedrogVerborgen abonnementen
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Verborgen abonnementen

donderdag 14 september 2017 , door Hanjo

Op steeds meer websites bieden je de kans producten te winnen of aan te schaffen tegen een belachelijk lage prijs. Let hierbij goed op, want vaak sluit je ongewild een abonnement af met maandelijkse automatische incasso!

Het vorige artikel in deze rubriek: Poging tot chantage per email
Beoordeling:
Bezoeken: 73
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Het meest illustratieve voorbeeld is die van een iPhone voor een paar euro. Een zeer verleidelijk aanbod, maar erachter schuilt wel de verplichting een abonnement aan te gaan. Ook espressomachines of drones zijn producten die onder verdachte omstandigheden worden aangeboden.

Online verkopers zitten niet stil en bieden schoenen en kleding aan voor spotprijzen, maar je moet dan wel eerst "VIP-lid" worden, wat een maandelijkse automatische incasso inhoudt, soms zelfs van een variabel bedrag! Je gaat akkoord met de algemene verkoopvoorwaarden van de site, die meestal zo lang zijn of zo klein geschreven zijn, dat dat ene belangrijke zinnetje je ontgaat. En voor je het weet ontvang je iedere maand één of meer producten uit een interessegebied dat je onbedoeld hebt aangegeven door het beantwoorden van enkele quizvragen.

(Klik om te bekijken)

Een ander voorbeeld is de aanschaf van een Samsung tablet voor € 4,99. Dat denk je, wanneer je niet goed de (bovenstaande) voorwaarden leest! Wanneer je niet binnen 72 uur van een "pass découverte" afziet, zit je vast aan een maandelijks abonnement van € 49,90.

In de portfolio van dit artikel vind je nog drie voorbeelden.

Soms staat vermeld dat die maandelijkse afname vrijwillig is en je "een maand kunt overslaan", maar meestal moet je dit dan in de eerste dagen van de maand hebben aangegeven aan de hand van een email die je ontvangt. Die email is zodanig opgesteld dat hij in de meeste gevallen als ongewenst wordt beschouwd en tussen de SPAM terecht komt.
Ook zijn die voor jou gunstige opties vaak niet (gemakkelijk) op de site te vinden zijn. En zo worden iedere maand abonnementskosten van je rekening afgeschreven, zelfs wanneer de aangeboden producten je niet aanstaan. Je krijgt dan dat bedrag als "tegoed" op je saldo staan, wat je dwingt alsnog iets via de site aan te schaffen.

Als dan ook nog eens blijkt dat terugzenden niet is toegestaan, ga je op zoek naar een mogelijkheid om het abonnement op te zeggen. Wanneer je die optie al op de site terugvindt, blijk je een telefoonnummer met toeslag te moeten bellen, waar je minuten lang in de wacht gezet wordt.

Pas goed op

Pas dus op voor te verleidelijke aanbiedingen: een laatste model iPhone kan niet worden aangeboden voor één euro wanneer de normale prijs € 700 bedraagt en echt lederen schoenen kunnen niet voor € 9,99 gemaakt worden!
Een professional heeft het recht om kortingen aan te bieden, maar de consument moet wel informatie kunnen krijgen over de realiteit van deze korting. Met name het feit dat sommige kortingsaanbiedingen alleen voor bepaalde consumenten zijn voorbehouden, bijvoorbeeld leeftijdskortingen, het bezit van een klantenkaart of een andere kaart, moet duidelijk zichtbaar zijn op de site.

Controleer ook of de verplichte informatie op de site aanwezig is[1], zoals naam of firmanaam, maatschappelijke zetel en e-mailadres, telefoonnummers en inschrijvingsnummers. Ook moeten de totale kosten van het product of de dienst en eventuele bijkomende kosten, verzendkosten, betalingsvoorwaarden en betaalwijzes, leverings- of uitvoeringsvoorwaarden, het al dan niet bestaan van een herroepingsrecht met voorwaarden, de geldigheidsduur van de aanbieding en de aangeboden prijs duidelijk worden vermeld.

Wees op je hoede voor websites die geen postadres in Frankrijk hebben, of een vast telefoonnummer hebben, die niet te vinden zijn in de Pages Jaunes of een telefoonnummer met toeslag hebben.

Wat kun je doen?

Is het duidelijk dat je te maken hebt met een misleidende handelspraktijk, volg dan deze stappen om schadevergoeding te krijgen.

 1. Bewist de geldigheid van het abonnement op de site of via de bankintermediair. Vraag in alle gevallen duidelijk om een onmiddellijke beëindiging van het abonnement, ofwel
  via een automatisch systeem op de website;
  middels een aangetekend bezwaarschrift naar de onderneming die de inschrijving heeft gedaan (zelfs als deze zich in het buitenland bevindt).
  Maak geen gebruik van email waarvan de traceerbaarheid twijfelachtig is. Gebruik een aangetekende brief!
 2. Verzoek om terugbetaling van gemaakte incasso’s.
 3. Neem contact op met je bank om je ervaringen te delen en kijk of het mogelijk is om de "chargeback" te gebruiken: een bankprocedure waarmee je snel een terugbetaling kunt verkrijgen.

En wat dan? Wat als het nog niet gelukt?

Er is een instelling die bijzonder geïnteresseerd is in deze handelspraktijken die tot zo veel geschillen leiden: het Europees Consumentencentrum. Je kunt contact met hen opnemen door een speciaal formulier in te vullen.

Portfolio:

Beweeg je muis over een afbeelding voor een omschrijving. Klik op de afbeelding om hem te vergroten.

 
Een aanbod voor een espressomachine Een aanbod voor een drone Een cadeaukaart van 40 voor 1 euro

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

Allesfrans, ook voor:
 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention