allesfrans.com
 
BeginpaginaEnergieAlternatieve energieZonnepanelen, de aansluiting
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Zonnepanelen, de aansluiting

Een niet al te technische uitleg

maandag 1 maart 2010 , door Hanjo

Bewerkt op vrijdag 23 augustus 2013

In dit artikel geven we een uitleg over hoe de zonnepanelen worden aangesloten en hoe de door jouw geproduceerde elektriciteit aan het netwerk wordt geleverd.

Het vorige artikel in deze rubriek: Zonnepanelen of een windmolen
Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 12.340
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Voor de productie van elektriciteit worden zonnepanelen op een zo gunstig mogelijke positie geplaatst. De panelen zijn voorzien van siliciumcellen die zonlicht omzetten in een elektische stroom. Om voldoende energie op te wekken worden de cellen onderling gekoppeld en ontstaan modules. Deze modules worden in panelen ondergebracht die, omdat er geen bewegende mechanische delen in zitten, uiterst betrouwbaar zijn. Het glas en aluminium zijn vorstbestendig en het glas is zelfreinigend. Je mag dan ook uitgaan van een levensduur van tientallen jaren.

De panelen

De panelen hebben een dikte van enkele centimeters en vervangen de dakpannen op de plaats waar ze worden geplaatst. Hun vermogen wordt uitgedrukt in watt (Wc) of kilowatt (kWc). Wc staat voor Watt-crête, het vermogen dat per vierkante meter bij een optimaal zonlicht bij 25°C wordt geproduceerd.

De plaatsing

De ideale plaatsing is op het zuiden met een hellingshoek van 30° (in Frankrijk), maar op het zuidoosten of zuidwesten is ook een optie. Ook een hellingshoek tussen 20° en 60° rendeert, maar het is duidelijk dat al deze factoren het rendement verminderen.

De omvorming

De opgewekte stroom dient te worden omgevormd. Het lichtnet werkt op 230 Volt wisselstroom en de panelen produceren (ongeveer) 200 Volt gelijkstroom. De ondulateur zorgt voor deze omzetting, maar hij zorgt ook voor de veiligheid van het gehele systeem.

De aansluiting

In de meterkast wordt naast de bestaande meter (compteur) een tweede aangebracht. Deze meter registreert jouw energielevering aan het netwerk. De koppeling gebeurt buiten het lokale circuit. Dat heeft verschillende voordelen:
- je verkoopt alle geproduceerde energie, wat dus meer oplevert;
- bij stroomuitval loop je niet het risico dat apparatuur ontregeld raakt door onvoldoende vermogen van jouw zonnepanelen.

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Hieronder 2 bijdragen
 • Zonnepanelen, de aansluiting 19 december 2012 09:43, door Marc

  Onlangs zat er een bericht in de brievenbus met de melding dat het stroom van het net op een bepaald moment werd afgesloten.
  Ook met de vermelding dat de zonnepanelen dan dienen af gekoppeld te worden.
  Nu stel ik mij de vraag ;
  - ofdat de omvormer en zonnepanelen autonoom kunnen werken, en starten & stoppen, zonder stroom van het net te hebben.
  - ook ofdat de stroom die "enkel" van de eigen zonnepanelen met omvormer komen, bruikbaar zijn voor de meeste huishoud toestellen, gesteld dat ergenoeg eigen opbrengst is?

  • Zonnepanelen, de aansluiting 5 april 2013 21:02, door Carlos

   Je omvormer kan alleen aan het net leveren als er spanning op het net aanwezig is . M.a.w. Nee, je panelen kunnen niet autonoom werken ( eiland scenario ) Je zou immers , bij een spanningsloos niet, zelf met je omvormer het net gaan "onderhouden" waardoor de hele straat en verder op jou is aangesloten ! Dat trek je niet en je omvormer zeker niet. Daarom is deze beveiligd en kan deze alleen werkenop een live elektriciteit net

   antwoord op 2e vraag;
   Je omvormer maakt van de DC spanning van de panelen een sinus welke nagenoeg gelijk is aan de sinus van het net( AC spanning ) . Tevens is de frequentie gelijk , nl 50 Hz . Let wel de sinus is "nagenoeg "gelijk maar niet helemaal. Echter door de direkte koppeling aan het net worden de verschillen vereffend en merk je daar als verbruiker niets van. Dus , weer een reden om aan het net gekoppeld te zijn. Samengevat; Als je als laten werken zoals het bedoeld is, zullen je apparaten geen schade oplopen

   Carlos de elektricien .

 • Zonnepanelen, de aansluiting 29 juni 2010 06:18, door Jan Krommevolt

  Een simpel plaatje zo te zien maar wat ik niet begrijp is het volgende.
  Hoe rendeert dit systeem dan? Ik kan mij voorstellen dat de energie wordt gebruik in eigen woning maar niet dat men levert aan het netwerk en wel om de volgende redenen.
  Om aan het netwerk te leveren moet men een hogere spanning leveren dan wat er op het lichtnet staat, laat dit een feit zijn. Is de spanning niet hoger dan levert u geen energie aan het netwerk. Stel dat de spanning na de omvormer 240 volt bedraagt. De capaciteit van uw panelen bedragen 10 Ampére, dan bedraagt de door u geleverde stroom aan het net in vermogen gezien nog minder dan een halve ampére! U levert ongeveer 4,8 Watt. Dat is niet rendabel! Leg eens uit S.V.P.

  • Zonnepanelen, de aansluiting 29 juni 2010 22:32, door carl

   hoe kom je aan die redenering van 4. 8 watt
   bij 240 volt en 10 amp lever je 2400 watt

  • Zonnepanelen, de aansluiting 30 juni 2010 11:22, door Hanjo

   Alle energie die je opwekt, wordt eerst aan het netwerk geleverd. Zie het als een extra vuurtje in de haard: hoe klein ook, het zal extra warmte leveren. Het is financieel aantrekkelijker dan wanneer je het zelf direct zou gebruiken.

   • Zonnepanelen, de aansluiting 24 januari 2015 18:53, door Hein

    betekent dit dat de omvormer stroom blijft leveren aan het het net, ook als je zelf langdurig helemaal geen stroom verbruikt?
    enige voorwaarde is dus dat je de hoofdschakelaar niet afschakelt, wat we nu doen als we voor langere tijd teruggaan naar NL..
    als dat zo is vraag me af wat het belang van de EDF is om deze zelf opgewekte stoom te vergoeden..

    • Zonnepanelen, de aansluiting 27 januari 2015 19:56, door Hanjo

     Inderdaad blijf je stroom leveren aan EDF. Ik meen dat de koppeling voor de hoofdschakelaar gebeurt, dus uitschakelen stopt de levering niet.

     EDF heeft de wettelijke verplichting deze vergoeding te betalen, ze hebben er niet veel belang bij!

 

Allesfrans, ook voor:
 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

Allesfrans, ook voor:
 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention