allesfrans.com
 
BeginpaginaDienstenTelefonieHet einde van de telefooncel
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Het einde van de telefooncel

dinsdag 26 september 2017 , door Hanjo

Sinds de wet Macron van 2015 hoeft Orange haar publiphones niet meer te onderhouden. Op 31 december 2017 sluit het Franse telecombedrijf de laatste dan nog werkende openbare telefoons.

Het vorige artikel in deze rubriek: Goedkoop met Nederland communiceren
Beoordeling:
Bezoeken: 110
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De knop gaat uit. Op 31 december zullen de laatste openbare telefooncellen verdwijnen, weggevaagd door het succes van mobiele telefoons. Frankrijk telde in de jaren negentig zo’n 300.000 telefooncellen, maar aan het begin van 2017 meldde Orange dat er nog slechts 5.450 waren. Aan het einde van het jaar zullen het er dus nul zijn.

In Parijs, waar in 1884 de eerste openbare telefoon verscheen, is niet één telefooncabine meer te vinden. De laatste, die in de Rue Ordener (18e arrondissement), werd in juni zonder enige vorm van belangstelling ontmanteld.

Maar in sommige plattelandsgemeenten is de toon heel anders. Landelijk is het cabineverkeer slechts 0,6% van wat het in 2000 was. Van 516 miljoen euro omzet in 2000 genereert deze dienst nu een verlies van meer dan 10 miljoen euro per jaar.

De gemiddelde gespreksduur per cabine is gedaald tot 10 seconden per dag. Van de 10.000 cellen die in het eerste kwartaal van 2017 nog in dienst waren, werd de helft geen enkele keer gebruikt (misschien gewoon omdat ze het niet meer deden).

De ontmanteling werd in de late jaren negentig ingezet, op hetzelfde moment dat de mobiele telefoon in opkomst was. De grote ommekeer kwam in 2015, toen het Franse parlement de wet Macron aannam. Een van de maatregelen betrof de aanpassing van de dienstverlening van Orange: namelijk de verplichting voor de exploitant om de 46.000 telefooncellen te onderhouden wat moest garanderen dat de toegang tot de telefoon in het gehele land behouden bleef. Parlementsleden gaven toe dat het absurd was geworden om meer dan 14 miljoen euro per jaar uit te geven om de Publiphones in dienst te houden, met een enorm mobiel telefoonpubliek.

Orange zegt de reacties die het geleidelijk verdwijnen van openbare diensten aan de orde stellen te begrijpen, maar investeert liever in de ontwikkeling van mobiele netwerken dan in het behoud van ongebruikte cabines. Ze zullen in de toekomst te vinden zijn in musea, waar ze nu thuishoren, zoals in de Orange-collectie in Soisy-sous-Montmorency (Val-d’Oise), of de Cité des télécoms in Pleumeur-Bodou (Côtes-d’Armor).

Maar de grootste "redders" zijn de gemeentehuizen. Steeds meer vragen ze Orange om hen een van de relikwieën van de vorige eeuw te geven, waardoor de cabines niet allemaal uit het straatbeeld verdwijnen. Er blijft een beetje nostalgie door die cellen bijvoorbeeld om te vormen tot straatbibliotheken. De gemeente Rueil-Malmaison (Hauts-de-Seine) is voorloper met acht straatbibliotheken.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Internettelefonie (VoIP)

  Dankzij de sterk verbeterde snelheden van moderne internet-verbindingen wordt steeds vaker van telefonie via het Internet gebruik gemaakt.

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

Allesfrans, ook voor:
 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention