allesfrans.com
 
BeginpaginaDienstenInternet en emailMeer duidelijkheid op Internet
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Meer duidelijkheid op Internet

dinsdag 10 oktober 2017 , door Hanjo

Met ingang van 1 januari 2018 moeten online vergelijkers, zoekmachines, sociale netwerken en samenwerkingsplatforms de referentie- en rangschikkingsvoorwaarden die zij gebruiken, specificeren.

Het vorige artikel in deze rubriek: Internet, de opties
Beoordeling:
Bezoeken: 47
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Airbnb, La Fourchette, TripAdvisor, Google, Facebook... Alle digitale platforms hebben met ingang van 1 januari 2018 een loyaliteitsverplichting jegens gebruikers. In een decreet dat op donderdag 5 oktober 2017 in het Franse staatsblad werd gepubliceerd krachtens de wet van 7 oktober 2016 voor een digitale Republiek, zijn de regels vastgelegd die zij moeten toepassen om eerlijke, duidelijke en transparante informatie aan de consument te verstrekken.

Het decreet heeft betrekking op platformen die inhoud, goederen of diensten van derden promoten, zoals zoekmachines, prijsvergelijkers, marketplaces, samenwerkingsplatforms, sociale netwerken, boekingssites en streaming sites.

Transparante classificatiecriteria

Zij moeten in een specifiek deel de procedures specificeren voor "verwijzingen en rangschikking" van de inhoud en het aanbod van beroepsbeoefenaren. Dit gedeelte moet rechtstreeks toegankelijk zijn vanaf alle pagina’s van de site.

De platforms moeten aangeven of een contractuele relatie, een kapitaalband of een vergoeding van invloed is geweest op de volgorde van presentatie van de inhoud. Kortom, je weet bijvoorbeeld of een hotel of restaurant heeft betaald voor een goede ranking. Deze informatie moet in de nabijheid van het aanbod worden vermeld.

De jacht op valse Airbnb-profielen

Bovendien moeten klanten in markten zoals PriceMinister en collaboratieve economische samenwerkingsverbanden zoals Airbnb, in staat zijn om de kwaliteit van de verkoper of adverteerder (al dan niet professioneel), het bedrag van de aanmeldingskosten die het platform hen in rekening brengt te kennen, ongeacht of er al dan niet een herroepingsrecht en een wettelijke garantie op naleving bestaat, of dat er voorwaarden van geschillenbeslechting van toepassing zijn.

De Union des métiers et des industries de l’hôtellerie (Umih) is blij met deze nieuwe verplichtingen. Door de platformen die gemeubileerde huurwoningen aanbieden te vragen om voor elk aanbod te specificeren of het afkomstig is van een professional of een individu, zal dit toelaten de eigenaren van meerdere objecten te herkennen, die zich voorheen konden verstoppen achter valse profielen van particulieren. De Umih gaf daarbij als voorbeeld een zekere 22 jarige Anne-Sophie, die van mode en reizen houdt en in 2015 117 appartementen te huur aanbood.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

Allesfrans, ook voor:
 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention