Sinds de liberalisering van de Franse energiemarkt in 2007 kun je je elektriciteits- en/of gasleverancier kiezen. Het biedt je de mogelijkheid de beste tarieven te vinden, aangepast aan jouw behoeften.
Ongeacht de leverancier blijft de kwaliteit van de energie gelijk. Dit wordt gegarandeerd door de netbeheerder van jouw gemeente, meestal GrDF voor gas en Enedis (voorheen ERDF) voor elektriciteit. Op enkele lokale uitzonderingen na blijven deze beheerders ook hun nood- en pechhulpdiensten uitvoeren.
We geven je aan hoe je de beste prijs kunt vinden en de bijbehorende energieleverancier kunt kiezen.
Er is nu in Frankrijk een tiental officiële energieleveranciers, om nog maar te zwijgen van de lokale leveranciers. Voor een lijst met leveranciers kunt je terecht op de website van de energiemediator, waar je kunt zien welke leveranciers in jouw gemeente beschikbaar zijn.
Je kunt één leverancier voor alle energie kiezen, of twee afzonderlijke leveranciers, één voor gas en één voor elektra. In het eerste geval is de leverancier verplicht om je afzonderlijke prijsgegevens te verstrekken en te specificeren of het tarief gereguleerd is.
Het begrijpen van de huidige gasprijzen is een essentiële stap voordat je je inschrijft voor een nieuw abonnement.
Gas- en/of elektriciteitsleveranciers bieden hun gas en/of elektriciteit aan tegen:
Alleen EDF, GDF-Suez (thans ENGIE) en een klein aantal lokale operatoren (Gaz de Bordeaux, Gaz de Strasbourg, enz.) zijn gemachtigd gereguleerde tarieven aan te bieden voor de energie die zij van oudsher op de markt hebben gebracht, d. w. z. respectievelijk elektriciteit en aardgas.
Voor de vrije tarieven moet je de aanbiedingen van elke leverancier vergelijken. Je hebt de keuze uit:
Sommige aanbiedingen zijn lager dan het gereguleerde tarief (tot ongeveer 10% besparingen volgens de laatste constatering van de Commission de régulation de l’ énergie[1]), of bieden combinatie-kortingen (als je bijvoorbeeld een abonnement neemt op een internetaanbod of een nieuw contract afsluit).
Sommige leveranciers hebben ook aanbiedingen voor "groene stroom" die het gebruik van duurzame energie bevorderen.
Tot slot kun je, afhankelijk van je financiële middelen, in aanmerking komen voor de sociale energietarieven:
Deze tarieven worden normaal gesproken automatisch aan je toegekend. Om te bepalen welke klanten in aanmerking komen voor het sociaal tarief, heeft de leverancier toegang tot het ADONIS-bestand, het belastingdossier van particulieren, dat beheerd wordt door de Franse belastingdienst.
Ongeacht tot welke leverancier je je wendt of wilt wenden, je moet rekening houden met verschillende belangrijke parameters zoals de prijs van energie, de omstandigheden waaronder prijzen veranderen, de duur van het contract, enzovoort.
Het eerste criterium is vaak de prijs. Deze bestaat uit 3 elementen:
Deze kosten zijn afhankelijk van het soort gebruik en het verbruik.
Sommige tarieven zijn vast, andere verschillen per leverancier.
Kijk of tariefaanpassingen geïndexeerd zijn op basis van het gereguleerde tarief of van andere indicatoren.
Vermijd in het algemeen tarieven die geïndexeerd zijn aan de hand van een indicator die niet duidelijk is.
Net als bij een exploitant van mobiele telefonie leggen energieleveranciers vaak een minimale contracttermijn op.
Bekijk het voor elk voorgesteld contract:
Neem contact op met de commerciële diensten van de door je geselecteerde leveranciers en vraag hen of zij je tegemoet kunnen komen: ze kunnen interessante commerciële aanbiedingen hebben!
Op internet: Vergelijk de aanbiedingen voor jouw gemeente
In sommige stedelijke gebieden verhindert een uit de Tweede Wereldoorlog geërfde uitzondering de overstap naar een andere leverancier.
Met ingang van 1 januari 2011 moeten advertenties voor woningen ook in Frankrijk een indicatie van het energieverbruik bevatten.
Huidige bezoekers: 82
Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.
Wat wetenswaardigheden over de Franse taal
Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?
Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?
Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...
Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.
We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.