allesfrans.com
 
BeginpaginaFrankrijk, het landGeografieRivieren en kanalenAllier, de rivier
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Allier, de rivier

dinsdag 9 maart 2010 , door Hanjo

Bewerkt op donderdag 9 augustus 2018

Een beetje als zijn zuster de Loire waarvan hij de voornaamste zijrivier is, wordt de Allier vaak als „één van de laatste grote wilde rivieren van Europa“ beschouwd. De rivier heeft een zeer gevarieerd stroomgebied van 425 km lengte dat, in vergelijking met andere rivieren, betrekkelijk weinig door de mens is beïnvloed. De Allier is een zeer dynamische rivier met een grote ecologische rijkdom.

Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 2.077
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Van de bron tot de monding verbindt de rivier talrijke contrasterende landschappen, veroorzaakt door de geologische verscheidenheid van het Massif-Central. In het zuiden bedwingt ze de vulkanische reliëfs, in het noorden legt zij haar dynamiek op aan de sedimentaire bekkens.

Haute-Allier

De Allier vindt haar oorsprong in Lozère, aan de voet van Moure de la Gardille, op een hoogte van 1.485 meter. In de loop der tijd heeft de rivier in Haute-Loire een dal gegraven dat zich uitstrekt van het basaltplateau van Devès in het oosten tot het granietmassief van Margeride in het westen: de Gorges de l’Allier. De rivier baant zich hier een weg, afwisselend vlak en snel dalend te midden van een afwisselend landschap van rotsen, landerijen en bossen. Na Langeac komen de meanders, de door de rivier gevormde lussen die steeds verder uitslijten waardoor uiteindelijk een dood stuk ontstaat.

Een interessante site met veel informatie over Haute-Allier.

Val d’Allier Brivadois

Tussen Vieille-Brioude en Issoire passeert de rivier haar eerste bekken, waar ze een deel van de meegevoerde materialen achterlaat.

Overgangsgebied van Issoire naar Pont-du-Chateau

De rivier passeert de graniethorst van Saint-Yvoine, waarna de Allier het bekken van Grande Limagne met een beperkte vlakte, een belangrijke helling en een zeer bochtig traject volgt.

De Allier van de vlaktes

Vanaf Pont-du-Château volgt een aangeslibde vlakte waar nog maar weinig hoogteverschil is. De rivier beschrijft er een bochtig circuit binnen een uitgebreide overstromingsgebied dat slechts begrensd wordt door de steden en de graanlandbouwgebieden van Limagne.

 
De afbeelding links toont hoe de rivier bij Chatel-de-Neuvre steeds weer een andere weg kiest.

Bec d’Allier

Op 425 km van zijn bron en een hoogte van 167 meter stroomt de Allier in de buurt van Nevers in de Loire, in het bekken dat "Bec d’Allier" wordt genoemd (bec betekent snavel).

 
Op de foto stroomt rechts de Allier in de Loire.

Beschermde gebieden

Diverse gebieden van en rond de Allier zijn beschermd. Dat houdt onder andere in dat op sommige stukken van de rivier niet met een kayak mag worden gevaren. Je leest meer in artikel Allier, de rivier - nog beter beschermd!.

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

Allesfrans, ook voor:
 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention