allesfrans.com
 
BeginpaginaGeld en bankBankWie verstoppen zich achter de Franse online banken?
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Wie verstoppen zich achter de Franse online banken?

zaterdag 11 november 2017 , door Hanjo

De grootste onlinebanken in Frankrijk zijn alle zes eigendom van grote financiële namen. De meerderheid van hen pronkt hier niet mee, om zeer pragmatische redenen.

Het vorige artikel in deze rubriek: Wat is een "Compte-Nickel"?
Beoordeling:
Bezoeken: 228
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Was het je bedoeling de grote traditionele banken te omzeilen door een rekening te openen bij een online bank? Wanneer je één van de zes grootste koos, is je voornemen mislukt: ze behoren allemaal tot de gevestigde orde.
Boursorama behoort toe aan Société Générale, Hello Bank! is van BNP Paribas, Monabanq van Crédit Mutuel, Fortuneo is een dochteronderneming van Crédit Mutuel Arkéa en BforBank is van Crédit Agricole. ING Direct is er niet vaag over en draagt de naam van haar beroemde moedermaatschappij, de Nederlandse ING Groep.

Zelfs de fintechs, die startende ondernemingen die zich specialiseren in de financiële sector, doen dat vaak voor een historische speler wanneer ze retailbankingdiensten aanbieden. Zo werd de Compte Nickel, een rekening zonder bankrekening waarvoor je je bij de tabakswinkel kon inschrijven, deze zomer teruggekocht door BNP Paribas.

Een gemaskerde markt

Waarom vermeldt de meerderheid van de online banken niet hun aansluiting bij een traditionele bank? Het zou immers een teken van vertrouwen kunnen zijn voor gebruikers die deze "zuivere spelers" naast hun traditionele bankrekening nog steeds gebruiken. En ook al werd een aantal teruggekocht, dan hadden banken als BNP en Société Générale hun naam kunnen veranderen.

Er zijn twee redenen om gemaskeerd door te gaan: Wanneer je een nieuwe markt betreedt, ga je voorzichtig te werk om zo weinig mogelijk je reputatie te schaden. Het is dan gemakkelijker om die activiteit eventueel door te verkopen.
Een tweede aspect zijn de tarieven. Een te groot verschil tussen de online bank en zijn traditionele broer zou wel eens onvrede bij de klant kunnen oproepen.

Ondertussen heeft 1 op de 3 Fransen de internetbank tot zijn "hoofdbank" gemaakt, dus de behoefte duidelijk.

Sommige online banken zijn wat onafhankelijker. Mobiele banken, zoals de Britse Revolut of het Duitse N26 zijn niet in handen zijn van een traditionele instelling. Maar de eerste heeft ook geen banklicentie, dus je activa liggen uiteindelijk bij Barclays of Lloyd’s.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Zes onderhandelpunten met je bank

  Je kunt over alles proberen te onderhandelen, maar niet alles is bespreekbaar. En sommige bankiers weten dat ze vaak winnaars zijn in het onderhandelingsspel.

Reacties
Hieronder 1 bijdrage
 • Wie verstoppen zich achter de Franse online banken? 13 november 2017 19:32, door Gijs

  Geachte,

  Waarom krijgen de particulieren geen bankrekeningnummers te zien als je bijv. Orange, EDF, Saur, verzekeringen over wilt maken.
  Precies hetzelfde met online banking, dat slaat ook nergens op, met vele landen kan het wel, behalve met Frankrijk.

  Engels kan men niet spreken, want ze halen hun schouders op, maw je bent altijd maar verplicht frans te spreken.

  Aanpassen aan het land is allemaal prima, maar laat de fransman zich maar ook eens goed aanpassen aan internationale gewoontes. En dat ze niet en zeker niet in het platteland.

  • Wie verstoppen zich achter de Franse online banken? 18 november 2017 13:12, door Philippus

   Beste Gijs,
   Als je in Frankrijk wilt en gaat wonen is het normaal dat je Frans spreekt, zo niet, dan vrees ik dat je uiteindelijk aan het kortste eind trekt en kun je beter thuis blijven....
   Vergelijk Frankrijk niet met Nederlandse gewoontes want dan kom je van ’n koude kermis thuis en wat internetbankieren betreft: met de Franse ING direct kun je alles in Frankrijk gewoon via de computer of tablet thuis op de bank, alles betalen en overmaken....
   Platteland in Nederland? Ook daar spreekt men geen woord "buiten de grens" hooguit ’n beetje "school-engels" of "Rudi Carel-duits" dus wat dat betreft is Frankrijk niet veel anders dan Nederland....

 

Allesfrans, ook voor:
 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

Allesfrans, ook voor:
 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention