allesfrans.com
 
BeginpaginaGeld en bankBankHoe de traditionele Franse banken op hun nieuwe concurrenten (...)
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Hoe de traditionele Franse banken op hun nieuwe concurrenten reageren

woensdag 15 november 2017 , door Hanjo

Om in te spelen op de komst van nieuwe spelers zoals Orange Bank, lanceerden de traditionele banken (met Crédit Agricole voorop) eenvoudige, low-cost aanbiedingen. Maar paradoxaal genoeg ook met prijsstijgingen!

Het vorige artikel in deze rubriek: Het recht op een bankrekening
Beoordeling:
Bezoeken: 256
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

In 2018 zullen de traditionele Franse banken veel strenger te zijn ten opzichte van klanten die hun rekeningen verlaten of ze niet meer regelmatig gebruiken.

Tientallen euro’s stijging

De Banque Postale verhoogt met 66% de kosten voor het aanhouden van zogenaamde "inactieve" rekeningen, rekeningen die al twaalf maanden geen mutatie meer kenden. De dochteronderneming van La Poste verhoogt deze bedragen dus tot € 25 per jaar, tegenover € 15 in 2017. Dit niveau blijft nog onder de limiet van € 30 die door de wet wordt opgelegd en die nu door de overgrote meerderheid van de instellingen wordt berekend.

Voor vluchtende klanten zal de overdracht van hun spaarproducten steeds duurder worden. In 2018 brengt de CIC € 90 in rekening voor de overdracht van een woningspaarplan (PEL/CEL) naar een andere bank, tegenover € 67 in 2017.

Soortgelijke verhogingen worden toegepast op de overdrachten bij de Banque Postale en Crédit Agricole. Hetzelfde geldt voor Banque Populaire Occitane, waar de overboekingskosten voor effectenrekeningen zullen stijgen van € 70,50 in 2017 naar € 85 in 2018.

Naast deze beoogde verhogingen blijft de tariefstijging bij de traditionele banken in 2018 voorlopig gematigd. Slechts enkele tarieflijnen, die al aan het stijgen waren, blijven stijgen.

Facturering "à-la-carte"

Met name de kosten van de debetkaarten worden in 2018 naar boven bijgesteld bij de Caisse d’ Epargne Bretagne Pays de Loire, de Banques Populaires Val de France en Occitane, La Banque Postale en CIC. Zij zijn voor de banken duurder geworden als gevolg van de afschaffing van afwikkelingsvergoedingen en hun tarieven convergeren steeds meer naar kaarten met uitgestelde debitering.

In het algemeen zijn traditionele banken meer geneigd om te vertrouwen op de "à-la-carte"-facturering, net als nieuwe spelers op de Franse bankmarkt. Deze nieuwkomers doen meestal een commerciële belofte van gratis toegang, maar brengen in feite kosten in rekening voor een hele reeks van diensten die verbonden zijn aan het bijhouden van de boekhouding.

De Duitse Fintech N26 vraagt haar klanten bij meer dan vijf geldopnames bij een betaalautomaat € 2 per opname en Orange Bank rekent haar klanten € 5 per gesprek met een adviseur voor een transactie die zij alleen met tussenkomst kunnen doen.

Volgens een studie variëren de jaarlijkse kosten van een "neobank" tussen de € 19,38 en € 79 per jaar voor een klant die er zijn rekening courant heeft gevestigd. Het duurste aanbod is dat van Compte Nickel en het meest toegankelijke is dat van Boursorama.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

Allesfrans, ook voor:
 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention