allesfrans.com
 
BeginpaginaFranse samenlevingWelvaart en economieHoe ziet de Franse familie Doorsnee er uit
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Hoe ziet de Franse familie Doorsnee er uit

vrijdag 24 november 2017 , door Hanjo

Zes en een half jaar geleden plaatsten wij een artikel over De doorsnee Fransman. Tijd om eens te kijken hoe een doorsnee familie eruit ziet.

Het vorige artikel in deze rubriek: Hoe verhoudt het Franse minimumloon zich
Beoordeling:
Bezoeken: 303
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

In een onlangs gepubliceerd onderzoek heeft de INSEE gekeken naar huishoudens met een levensstandaard die halverwege ligt tussen de meest welvarende en de meest bescheiden huishoudens. Deze "Familie Doorsnee" heeft twee kinderen en een vrij laag opleidingsniveau, maar is zeer goed geïntegreerd in de arbeidsmarkt.

Het tekenen van een schets van de "gemiddelde Fransman" is vaak een onmogelijke opgave. Maar het onderzoek van de INSEE geeft veel antwoorden. In zijn sociaal portret van Frankrijk schijnt het Instituut voor statistische studies veel licht op de "ménages médians", een enigszins barbaarse term voor Franse huishoudens waarvan de levensstandaard (inkomen minus belastingen gedeeld door het aantal personen in het huishouden) dicht bij het gemiddelde ligt.

Uiteraard heeft het geen zin het onderzoek te beperken tot de gezinnen waarvan de levensstandaard precies het gemiddelde van de levensstandaard bereikt (€ 1.680 in 2014). Daarom werd gekeken naar de groep tussen 90 en 110% van dat gemiddelde, ofwel tussen € 1.500 en € 1.850 per maand, wat overeen komt met 5,2 miljoen huishoudens of 18,6% van de Franse bevolking.

Om een vergelijking te kunnen maken met de rest werden vier andere categorieën opgesteld: arm (minder dan 60% van het gemiddelde), bescheiden (tussen 60 en 90%), beter (110 tot 180%) en goed bemiddeld (meer dan 180%).

Ze zijn vrij jong.... of niet

In deze huishoudens zijn vrouwen in de meerderheid (51,4%), maar iets minder dan in de algemene bevolking (52,3%).

Wat de samenstelling van deze "gemiddelde Fransen" betreft, merkt INSEE op dat het nog steeds de huishoudens zijn waar het aandeel van de 25- tot 44-jarigen het hoogst is (35,8%). Terwijl de 45-64-plussers relatief weinig in aantal zijn, net als de 18-24 jarigen, zijn de 65-plussers meer aanwezig dan bij de algemene bevolking (25% tegen 23,3%).

Ze hebben lagere diploma’s

Slechts 10% van deze Fransen heeft een diploma hoger dan Bac+2, minder dan de algemene bevolking (18%). Een aanzienlijk deel heeft geen kwalificaties (25,6%) of lagere diploma’s (29%). De Franse burgers uit deze categorie hebben een opleidingsniveau dat dicht bij dat van bescheiden of zelfs arme huishoudens ligt.

Zij zijn overwegend huiseigenaar

In 2013 was 62% van deze Fransen eigenaar, wat meer is dan het nationale gemiddelde (57,9%). De grootte van hun woning bedraagt gemiddeld 90 m².

Zij hebben activa die dicht bij die van kleinere huishoudens liggen

Hun bruto activa (schulden niet meegeteld) bedraagt € 190.000 waarmee ze dichter bij de bescheiden huishoudens zitten (€ 118.800) dan bij de beter bemiddelde categorie (€ 316.600).

Ze hebben niet altijd de middelen om op vakantie te gaan of hun meubilair te vernieuwen.

Ze hebben geen grote problemen bij de toegang tot basisgoederen. In 2014 meldde een klein deel van hen (2%) in de afgelopen twee weken een dagje zonder voedsel te hebben gedaan (tegenover 11% voor arme huishoudens) en slechts 7% vond dat ze geen vlees konden eten (tegenover 23%).
Veel vaker hebben ze moeilijkheden bij de financiering van eenmalige uitgaven. Zo meldde bijvoorbeeld meer dan een op de vijf huishoudens dat zij zich een week lang op vakantie gaan niet konden veroorloven en bijna een op de vier kon het zich niet veroorloven hun versleten meubilair te vervangen.

Ze zijn (relatief) tevreden over hun leven

Op een tevredenheidsscore van 1 tot 10 geven ze zich een score van 7,3 voor het leven dat ze momenteel leiden.

Ze wonen in het noordwestelijke deel van Frankrijk en in de buitenwijken

Deze huishoudens wonen voornamelijk in grote stedelijke gebieden. In aantal zijn deze huishoudens vooral in Île-de-France te vinden, net als bij de gehele bevolking, maar hun aandeel is zeer laag (iets minder dan 10%). Ze zijn veel beter vertegenwoordigd in West-Frankrijk (Pays de la Loire en Bretagne), met meer dan 21%, en in mindere mate in het noorden van Frankrijk.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

Allesfrans, ook voor:
 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention