allesfrans.com
 
BeginpaginaVerkeer en vervoerVoorzieningenTrage start voor waterstof als brandstof voor elektrische voertuigen
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Trage start voor waterstof als brandstof voor elektrische voertuigen

dinsdag 12 december 2017 , door Hanjo

Het bedrijf Air Liquide heeft in Orly zijn tweede laadstation voor waterstofauto’s in Ile-de-France geopend. Voor 2018 zijn er nog twee gepland in de opkomende markt van waterstofdistributie in Frankrijk.

Het vorige artikel in deze rubriek: Je verplaatsen is in Frankrijk niet altijd eenvoudig
Beoordeling:
Bezoeken: 98
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Heeft de waterstofauto in Frankrijk te maken met het probleem van de kip en het ei? Tot nu hebben voertuigen op waterstof een grote achterstand op de elektrische voertuigen. De Franse industriële gasgroep Air Liquide probeert daar wat aan te doen.

In een tijd waarin Duitsland met zijn H2-mobiliteitsproject een nationaal netwerk van 100 stations aan het uitrollen is, loopt Frankrijk achterop. Daarom wil het Franse bedrijf het tempo in Frankrijk versnellen. Het heeft een waterstof­distributie­station geopend op de luchthaven van Orly, het eerste in zijn soort in Frankrijk en het tweede in Île-de-France. Met dit station worden de Parijse met waterstof aangedreven taxi’s (Toyota Mirai en Hyundai IX35) bevoorraad die eind 2015 door de start-up Step (een Parijs bedrijf van elektrische taxi’s) op de markt zijn gebracht.

Dankzij deze samenwerking bestrijdt Air Liquide het kip- en eicelsyndroom, dat de start vertraagt van deze elektrische voertuigen die worden gevoed door hun "waterstofgestookte" brandstofcellen. Het bedrijf brengt de energievoorziening naar de vloot van 60 taxi’s (tegen 2020 moeten het er 600 zijn). Deze taxi’s beschikten al over een laadstation van Air Liquide bij de Pont de l’Alma in Parijs.

De groei van deze laadstationsnetwerken wordt gedeeltelijk afgeremd door de hoge kosten, ondanks de voordelen van het opladen in vijf minuten van een voertuig met een bereik van ongeveer 500 kilometer. "Het is ingewikkeld om een businessmodel te hebben, terwijl er nog veel kostenverlagende factoren moeten worden aangepakt, zoals de waterstofproductie, de oplaadinfrastructuur en de brandstofcellen zelf.

De Franse regio’s investeren ook in de waterstofsector

De kosten van één enkel laadstation liggen tussen de 1 en 2 miljoen euro. Er zijn een gasopslagruimte, een compressie- en bufferopslagruimte en een distributiegebied benodigd.

Ondanks een beperkt aantal beschikbare voertuigen (Toyota, Honda, Hyundai) werd de laatste maanden een vruchtbare bijdrage geleverd aan de waterstofsector in Frankrijk: de stad Pau heeft het eerste Franse project voor elektrische bussen op waterstof gelanceerd samen met Engie en de Belgische busfabrikant Van Hool.

De regio Auvergne-Rhône-Alpes wil twintig oplaadstations en een vloot van 1000 waterstofvoertuigen inzetten als onderdeel van haar project Zero Emission Valley. En in de regio Grand Est werd in april 2017 een oplaadstation geopend, waar ter plekke waterstof uit hernieuwbare energiebronnen kan worden geproduceerd dankzij een "elektrolyzer".

Ten slotte werden op 11 december 2017 de eerste elektrische waterstoffietsen in Frankrijk in gebruik genomen in Saint-Lô (Manche).

 

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

Allesfrans, ook voor:
 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention