allesfrans.com

 • Franse Kerst- en Nieuwjaarswensen

  Een aantal Franstalige wensen voor op jouw wenskaart voor een Franstalige relatie.

 • Hoeveel kW heb je nodig om te verwarmen?

  Je kunt niet zomaar een berekening maken, want er zijn veel factoren die meespelen.

 • Je bank vraagt om een TIN of een FIN

  De bank moet tegenwoordig ook een fiscaal identificatenummer bij zijn gegevens opslaan.

 • Je bank vraagt om een TIN of een FIN

  De bank moet tegenwoordig ook een fiscaal identificatenummer bij zijn gegevens opslaan.

 • De taal van de Franse jeugd (2)

  De taal is constant in ontwikkeling. Bij de ene taal gaat dat sneller dan bij de andere, maar vooral de taal die de jeugd gebruikt, kent dagelijks nieuwe woorden en  (...)

  
BeginpaginaFranse samenlevingOnderwijsVerbod op mobieltjes op Franse scholen

Verbod op mobieltjes op Franse scholen

donderdag 14 december 2017 , door Hanjo

Na het herinvoeren van het zitten blijven en een verplicht dagelijks diktee komt Jean-Michel Blanquer, de Franse minister van onderwijs, nu met de plannen om met ingang van het volgende schooljaar mobiele telefoons op de scholen te verbieden.

Het vorige artikel in deze rubriek: Verbod mobiele telefoon op Franse scholen
Beoordeling:
Bezoeken: 66
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Zonder de contouren van een dergelijke maatregel te preciseren, herinnerde de minister echter aan het belang van de telefoon "voor educatieve doeleinden" en "voor noodsituaties", waardoor alleen het opbergen van de apparatuur van de voorkeur heeft, zoals hij in september had voorgesteld.

De wet verbiedt al het gebruik van mobiele telefoons

Het gebruik van mobieltjes komt steeds vaker voor in klaslokalen en speeltuinen. In 2015 beschikten meer dan acht van de tien adolescenten over smartphones, tegenover twee op tien in 2011. De trend wordt zelfs steeds sterker op de lagere school, waar leerlingen soms al vanaf de vijfde klas (het Franse niveau CM1), wanneer ze alleen naar school gaan, en mobieltje krijgen.

Theoretisch gezien zouden de apparaten uitgeschakeld in de schooltassen moeten blijven, maar dat is lang niet altijd het geval. In de Franse onderwijswetgeving staat dat telefoongesprekken verboden zijn "tijdens elke onderwijsactiviteit en op de plaatsen die in het huishoudelijk reglement zijn voorzien" van elke school, als regel de documentatie- en informatiecentra, de gangen, de kantine en het schoolplein.

Een moeilijk te handhaven verbod

Om de haalbaarheid van zijn voorstel aan te tonen, wees de minister van Onderwijs er op dat een dergelijk verbod op mobiele telefoons "reeds bestaat" in sommige scholen: "Er zijn hogescholen die erin slagen. In sommige scholen verzamelen leerkrachten de apparatuur aan het begin van de lessen om ervoor te zorgen dat leerlingen niet in de verleiding komen om hun tassen te openen om een kijkje te nemen. Maar hierbij ondervinden leraren moeilijkheden, vooral omdat een leraar het recht niet heeft om studenten of hun bezittingen te doorzoeken, noch het recht heeft om een telefoon in beslag te nemen omdat het geen gevaarlijk object is.
Een absoluut verbod lijkt dan ook onmogelijk wegens een gebrek aan middelen.

Ter bescherming van de leerkrachten stelde Jean-Michel Blanquer een paar weken geleden voor om "gesloten kluisjes" buiten de klaslokalen te plaatsen, zodat de leerlingen’s ochtends hun telefoon konden afleveren. Maar ook deze maatregel lijkt moeilijk uitvoerbaar, met name vanwege de beperkte financiële middelen van de instellingen.

De educatieve waarde van mobiele telefoons

Sommige leerkrachten zijn daarentegen van mening dat een redelijk en beredeneerd gebruik van de mobiele telefoon onder controle van de leerkracht nuttig kan zijn. Studenten kunnen het dan gebruiken om een foto van een schoolbord maken wanneer ze geen tijd hebben gehad om alles over te schrijven of het toestel gebruiken om informatie op te zoeken.

Daarnaast is het een rekenmachine, een fotokopieerapparaat, een recorder,... Je kunt leerlingen net zo goed leren hoe ze er intelligent gebruik van kunnen maken. En de mogelijkheden van deze technologische juwelen zijn oneindig in de natuurkunde (foto’s van experimenten, chronometer, kompas, etc.), als in het Engels (delen van geluidsdocumenten) of in het Frans (documentair onderzoek, definities, enz.). Studenten worden ook vaak aangemoedigd om resultaten te zoeken op hun telefoon. Het heeft een positieve werking, de student leert kennis op te bouwen en informatie te ordenen... Een student zal zich de moeilijkheden die hij heeft ondervonden nog beter herinneren als hij ze zelf heeft overwonnen.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Verkiezing ouders in schoolraden

  Op een door de overheid vastgestelde datum vindt ieder jaar de verkiezing van de oudervertegenwoordigers in de schoolbesturen plaats.

Bron:

- LeMonde

Reacties

Allesfrans, ook voor:
 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Allier Toeristisch

  Toeristische informatie van in en rond de Franse Allier.

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

Allesfrans, ook voor:
 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |