allesfrans.com
 
BeginpaginaVerkeer en vervoerHet wegennetSlecht wegdek - Wie gaat dat betalen?
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Slecht wegdek - Wie gaat dat betalen?

maandag 25 december 2017 , door Hanjo

Bewerkt op donderdag 27 september 2018

Naarmate de toestand van de wegen in Frankrijk verslechtert, blijft het ministerie van Vervoer aandringen op de invoering van een vignet om het onderhoud ervan te financieren. Maar ook andere mogelijkheden zouden in overweging worden genomen.

Het vorige artikel in deze rubriek: RCEA: Route Centre-Europe Atlantique
Beoordeling:
Bezoeken: 97
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Volgens de vereniging 40 Millions d’automobilistes is Frankrijk in vier jaar tijd van de eerste naar de zevende plaats op de wereldranglijst verschoven wat de toestand van de wegen betreft. Oorzaak hiervan is een daling met 30% van de kredieten voor het onderhoud ervan over vijf jaar, van 4,7 naar 3,3 miljard euro per jaar.

Volgens de krant Le Parisien werkt een commissie van deskundigen die is aangesteld door Elisabeth Borne, de Franse minister van verkeer, aan de invoering van een nieuw vignet voor de financiering van het wegonderhoud. De kosten van deze "anti nid-de-poules"[1] badge zouden tussen 75 en 125 euro per voertuig bedragen. De regering heeft dit idee echter ontkend.

In het kader van de nationale mobiliteitsconferenties zijn er heel wat voorstellen geformuleerd. Een commissie zal in februari haar richtlijnen voor een nieuw mobiliteitsbeleid presenteren.

Het deskundigenpanel zou ook andere financieringsbronnen in overweging nemen, zoals verhoging van de belasting op benzine of heffingen per kilometer.

Een app om gevaarlijke wegen te signaleren

40 Millions d’automobilistes heeft onlangs een mobiele toepassing gelanceerd met de naam "J’ ai mal à ma route" om gevaar of achteruitgang op het wegennet te signaleren. De app is gratis te downloaden op GooglePlay en de AppleStore. Om ze te gebruiken moet geolocatie worden geactiveerd. Wanneer de automobilist of fietser bijvoorbeeld een kuil of gladde weg opmerkt, start deze de app en selecteert de aard van de waarschuwing, definieert de gevaarlijkheid ervan en voegt indien mogelijk een foto toe met een beschrijving. Geolocatie is verantwoordelijk voor het bepalen van de precieze positie van het gemelde punt voordat het rapport anoniem naar de bevoegde autoriteiten wordt gestuurd.

Op internet: J’ai mal à ma route


Voetnoten:

[1een nid-de-poules is een gat in het wegdek

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Toestand Franse wegen in winter

  Om alles te weten te komen over de toestand van de wegen tussen 15 november tot 15 maart, vind je online verschillende weerkaarten met betrekking tot de winterse rijomstandigheden op het Franse wegennet.

Reacties
 

Huidige bezoekers: 87

Dit artikel staat in rubriek:
 • Het wegennet

  Frankrijk is berucht om zijn stervorm, maar beroemd om de dichtheid van het wegennet. Het wegennet het meest dichte van de wereld en het langste van Europa. Ruim een miljoen kilometer aan lokale, regionale, departementale en nationale wegen doorkruisen het land. Zo’n 10% van het wegennet bestaat uit autosnelwegen en op een groot aantal trajecten wordt tol geheven.

Verder in deze rubriek:

Allesfrans, ook voor:
 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

Allesfrans, ook voor:
 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention