allesfrans.com
 
BeginpaginaWebsite AllesFransBijdragen van lezersIn Frankrijk loopt niemand onverzekerd rond
 
Deze informatie kan verouderd zijn!
Bijdragen van lezers van deze website.

In Frankrijk loopt niemand onverzekerd rond

maandag 5 februari 2018 , door Evert

Het is hier in Frankrijk dus wel veel socialer geregeld dan in Nederland. Want hier is de zorg niet geprivatiseerd zoals in Nederlanden en is er dus geen vervolging van zogenaamde ’wanbetalers’.

Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 596
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Iedereen die niet elders recht heeft op een ziektekostenverzekering van staatswege is verzekerd ingevolge de PUMA.

Nu zijn er maar heel weinig Nederlanders in Frankrijk die daaronder vallen.
Want als men werkt op wat voor manier dan ook, is men automatisch wettelijk verzekerd en wel via de werkgever. Men krijgt dan een attestation van de CPAM en een carte vitale. Zelfstandigen zijn verzekerd via inschrijving bij de RSI en zullen hun attestation ontvangen van de RAM (het ziekenfonds voor de ondernemers).

Gepensioneerden met een wettelijk pensioen uit een EU-land worden verdragsgerechtigd. Zij vallen onder de CPAM die hun ziektekosten doorbelast aan Nederland. Zij mogen zich trouwens ook in Nederland laten behandelen.

Maar de CPAM vergoedt grosso modo slechts ca 65% van de ziektekosten.
Tenzij men een ALD (affection longue duree) verklaring heeft, want dan wordt er wel 100% vergoed maar dan alleen voor die bepaalde ziekte. Overige ziektekosten worden dan ook slechts voor ca 65% vergoed.

Men moet zich dus bijverzekeren via een zogenaamde mutuelle.

Maar Frankrijk zou Frankrijk niet zijn als er geen mooie oplossing zou zijn voor de kleinverdieners die dat allemaal niet (meer) kunnen betalen. Want de mutuelle premies lopen wel jaarlijks op terwijl de inkomsten vaak jaarlijks teruglopen.

En voor deze mensen is er dus hulp van de Republiek. Zij kunnen een beroep doen op de CMU-C of op de ACS. Voorwaarde is wel dat zij in "situation reguliere" zijn, dus legaal in Frankrijk verblijven met een vaste woon- of verblijfplaats.

Kan men aanspraak maken op de CMU-C dan is de vergoeding 100%.
Een bijkomend voordeel is dat specialisten ook geen extras (compléments d’honoraire) mogen rekenen. En ze mogen CMU-C patienten ook niet weigeren.

De inkomensgrenzen voor de CMU-C zijn 8.723 euro per jaar voor een allenstaande en 13.085 voor een koppel.

Maar verdient men iets meer dan krijgt men ook hulp en wel ingevolge de ACS.
De grenzen voor de ACS liggen bij 11.776 euro voor een alleenstaande en 17.664 voor een koppel.

Ook Nederlanders in Frankrijk met alleen (een vaak onvolledige) AOW vallen onder deze regelingen.

Ik heb recentelijk een dergelijk verzoek ingediend voor een Engelse buurman die geen Frans spreekt. Het verzoek zelf is van het internet te downloaden en het is een kwartiertje werk want de CPAM wil wel alle gegevens hebben.
En men moet wel met de billen bloot want er moet een jaar bankafschriften worden overlegd. Maar heeft men niets te verbergen dan is het zeker in die gevallen de moeite waard.

Want er zijn ook nog andere voordelen aan verbonden zoals kortingen bij de EDF op de elektriciteitsrekening.

En wie geen vast adres heeft en geen verzekering en niet legaal hier verblijft die wordt ook nog geholpen en wel ingevolge de AME.

Het is dus wel een heel wat ander systeem dan in Nederland waar mensen die de premie niet kunnen betalen gelijk de deurwaarder op hun dak krijgen.

Ik heb het bewust simpel en summier gehouden en geen lappen tekst overgenomen. Want het gaat mij er eigenlijk alleen om mensen met een bescheiden inkomen op de mogelijkheid te wijzen.

Vive la difference.... Vive La France !

Overigens schreef ik dat er BIJNA niemand onder de PUMA valt wat betreft Nederlanders in Frankrijk. Maar één groep die er wel degelijk onder valt zijn de partners van Nederlandse AOW gerechtigden/verdragsgerechtigden waarbij de verzekerde zelf komt te overlijden indien deze mensen zelf nog niet de AOW leeftijd hebben bereikt. Die zijn dan niet langer meeverzekerd gezinslid en die worden stande pede door het CVZ/ZINL/CAK uit het verdragsrecht gehaald.

In het sociale Frankrijk worden die dus keurig opgevangen door de PUMA (de vroegere CMU) maar elders kunnen die mensen (vaak weduwen) het zelf uitzoeken. Een private verzekering is vaak niet te betalen voor die mensen dus hebben die eigenlijk geen andere keuze dan naar Nederland terug te keren.
Een vergeten groep in het EU sociale Paradijs.....

 

Reacties
Hieronder 1 bijdrage
 • In Frankrijk loopt niemand onverzekerd rond 16 december 2019 18:30, door Maria

  ik ben zo’n persoon die een gekorte AOW ontvangt omdat ik jaren in het buitenland heb gewoond (Curacao) en nu dus in Frankrijk woon.
  Ook ik ben de Franse taal niet machtig, dus zou ik graag in contact komen met iemand die me (desnoods) tegen betaling kan helpen hiermee.

  Graag verneem ik een reactie..

  M.vr.gr.

 

Allesfrans, ook voor:
 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

Allesfrans, ook voor:
 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention