allesfrans.com
 
BeginpaginaFranse samenlevingOnderwijsDiploma’s en opleidingsniveausNaamgeving van de Franse opleidingsniveaus
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Naamgeving van de Franse opleidingsniveaus

vrijdag 16 februari 2018 , door Hanjo

Bewerkt op zondag 2 september 2018

De nomenclatuur van de opleidingsniveaus wordt gebruikt, met name voor statistische doeleinden, om het opleidingsniveau van een individu aan te geven.

Het vorige artikel in deze rubriek: Frans onderwijsniveaus vergeleken
Beoordeling:
Bezoeken: 170
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

In Frankrijk worden vaak twee classificaties gebruikt: de nationale nomenclatuur van opleidingsniveaus, die in 1969 door de Nationale Commissie voor de Statistiek werd vastgesteld, en de internationale classificatie van onderwijstype (CITE), die in 1997 door de UNESCO werd opgesteld, in 2011 werd bijgewerkt en voor internationale vergelijkingen wordt gebruikt.

De eerste wordt gebruikt binnen het Franse ministerie van onderwijs (Éducation nationale) en andere ministeries die staatsdiploma’s afgeven, maar ook door Pôle emploi, het arbeidsbureau, om werkzoekenden in te delen naar opleidingsniveau, door INSEE als onderdeel van de volkstelling, enz.

Nomenclatuur van 1969

Deze nomenclatuur is opgesteld onder verwijzing naar die van 1967 en heeft betrekking op een opleidingsniveau (verantwoordelijkheid op het gebied van werkgelegenheid). Het wordt gebruikt in de RNCP. Het onderwijsniveau is gelijkwaardig aan dat van 1967.

Niveau V

Personeel in banen waarvoor normaliter een opleiding wordt gevolgd die gelijkwaardig is aan die van het certificaat van beroepsopleidingen (BEP) of het certificaat van vakbekwaamheid (GLB) en door gelijkstelling van het certificaat van volwassenenberoepsopleiding (CFPA) van het eerste diploma.

Dit niveau komt overeen met een volledige kwalificatie voor de uitoefening van een specifieke activiteit met de mogelijkheid om de bijbehorende instrumenten en technieken te gebruiken. Deze activiteit betreft voornamelijk uitvoeringswerkzaamheden, die autonoom kunnen zijn binnen de grenzen van de bijbehorende technieken.

Niveau IV

Personeel in een baan als master of hoogopgeleide werknemer en getuigen van een opleidingsniveau dat gelijkwaardig is aan dat van een beroepscertificaat (BP), BP JEPS, technicidiploma (BT), beroepsbaccalaureaat of technologisch baccalaureaat.

Een kwalificatie van niveau IV impliceert meer theoretische kennis dan het vorige niveau. Deze activiteit betreft voornamelijk technische werkzaamheden die autonoom kunnen worden uitgevoerd en/of toezicht- (masters) en coördinatieverantwoordelijkheden omvatten.

Niveau III

Personeel dat werkzaam is in functies die normaliter een opleiding vereisen op het niveau van universitaire technologie-diploma of BTS of van het hoger onderwijs.

De kwalificatie van niveau III komt overeen met kennis en vaardigheden van een hoger niveau zonder echter de wetenschappelijke onderbouwing van de betrokken gebieden te beheersen. De vaardigheden en kennis die nodig zijn voor het zelfstandig of onafhankelijk uitvoeren van ontwerp en/of supervisie en/of managementverantwoordelijkheden.

Niveau II

Personeelsleden in leidinggevende functies die normaliter een opleiding op een niveau dat vergelijkbaar is met dat van een bachelor-, master- of masterdiploma.

Op dit niveau impliceert de uitoefening van een beroepsactiviteit in loondienst of als zelfstandige de beheersing van de wetenschappelijke grondslagen van het beroep, hetgeen in het algemeen leidt tot autonomie bij de uitoefening van deze activiteit.

Niveau I

Personeel in leidinggevende functies die normaal gesproken een hogere opleiding vereisen dan de masteropleiding, nu overeenkomend met een ingenieurs- of masterdiploma.

Naast een assertieve kennis van de wetenschappelijke fundamenten van een beroepsactiviteit vereist een niveau I kwalificatiebekwaamheid in ontwerp- of onderzoeksprocessen.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

Allesfrans, ook voor:
 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention