allesfrans.com

 • Je bank vraagt om een TIN of een FIN

  De bank moet tegenwoordig ook een fiscaal identificatenummer bij zijn gegevens opslaan.

 • Eten, wat en wanneer?

  Wanneer je aan Frankrijk denkt, denk je al gauw aan lekker eten en drinken. De Fransen zijn terecht trots op dit onderdeel van hun cultuur en het is de passie van  (...)

 • Ongewenste oproepen? Hier zijn enkele tips!

  Enkele tips om een deze ondraaglijke telefoongesprekken snel te beëindigen.

 • Je rijexamen in een automaat

  Wat zijn de consequenties van rijlessen en examen rijden in een auto met automatische versnelling.

 • Alleen de burgemeesters komen er goed vanaf

  Slechts 38% van de Franse respondenten zegt een goede mening hebben over hun gekozen vertegenwoordigers.

  
BeginpaginaWebsite AllesFransBijdragen van lezersDe belangenbehartiger van Nederlanders in het Buitenland

Bijdragen van lezers van deze website.

De belangenbehartiger van Nederlanders in het Buitenland

vrijdag 16 februari 2018 , door Evert

Ik ontving net een berichtje van Eelco Keij wat ik graag wilde delen. Ik sta namelijk op zijn mailing list.

Beoordeling:
Bezoeken: 211
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Voor mensen die hem niet kennen: Eelco is gewoon een hele aardige jongen en lid van D66 en werpt zich op als belangenbehartiger van Nederlanders in het Buitenland. Daarom communiceer ik wel eens met hem want Nederlanders in het Buitenland hebben maar heel weinig vrienden in Den Haag.
Er is er buiten Eelco Keij eigenlijk maar 1 die nog pretendeert in de bres te springen voor Nederlanders in het Buitenland en dan wel speciaal voor de "pensionados" en dat is Henk Krol van 50Plus. Maar die wordt in het algemeen niet erg serieus genomen in Den Haag alhoewel het ook een aardige en geestige man is.

Ik weet niet of dit algemeen bekend is maar vooral de Spaanse Nederpensionados hebben in het verleden nogal heftig van leer getrokken tegen de Zorgverzekeringswet en daarover geprocedeerd tot aan de hoogste instanties in het EU recht in Luxemburg en in Straatsburg. En daarom staan zij (wij dus) bij alle grote partijen in Den Haag te boek als vervelende, verwende, zeurpieten die in hun villas met zwembad aan de Costas in Spanje of in Zuid Frankrijk liggen te klagen over de Nederlandse politiek.

Dus die paar ’vrienden’ die wij - als Nederlanders in het Buitenland - nog hebben in Den Haag koester ik en 1 daarvan is dus Eelco Keij. En dat dus ondanks dat zijn partij (D66) altijd voor de privatisering van het Nederlandse zorgstelsel heft gestemd. Ik heb hem dat dus vergeven......

Maar nu is dus Eelco Keij een campagne begonnen en trekt hij hevig van leer tegen de aanbevelingen van de commissie Veling. Zie hier zijn ’vlammende’ tekst :

Commissie Veling geeft ex-Nederlanders in buitenland trap na

In het onlangs uitgebrachte rapport van de Commissie Veling over de Wet financiering politieke partijen wordt geadviseerd giften uit het buitenland aan Nederlandse politieke partijen te verbieden. “Een uitzondering hierop moet worden gemaakt voor giften door kiesgerechtigde Nederlandse staatsburgers in het buitenland woonachtig zijn.” Daarmee wrijft de commissie, misschien in onwetendheid, zout in de wonden van de duizenden ‘onvrijwillige ex-Nederlanders’.

Nederland is een internationaal gericht land. Wij zijn proactief in internationale handel, spreken onze talen, en we moedigen onze kinderen aan om in het buitenland te gaan studeren, werken en wonen. Inmiddels wonen er naar schatting meer dan 1 miljoen Nederlanders in het buitenland – en dit aantal is stijgende. Dit zijn niet meer de traditionele expat-werknemers van weleer, maar een combinatie van slimmeriken, avonturiers en zij die een partner in het buitenland hebben gevonden. Met de woorden van Sjoerd Sjoerdsma (D66) in een reportage van RTL nieuws (december 2017): Nederlanders in het buitenland zijn heel erg belangrijk voor onze reputatie en voor onze economie, en we moeten die mensen juist faciliteren en niet tegenwerken.”

Maar tegengewerkt worden ze nu juist wél, zelfs stelselmatig en op verschillende vlakken. In de afgelopen 10 jaar heb ik als belangenbehartiger van Nederlanders in het buitenland over de hele wereld bij Nederlandse clubs en verenigingen gesproken. Tijdens al die bezoeken heb ik gaandeweg een top-10 van issues kunnen samenstellen die Nederlanders in het buitenland meest belemmeren. Met stip, altijd op 1, waar ook ter wereld: nationaliteit. Dit geldt niet alleen voor Néderlanders in het buitenland (bijv. de wens tot dubbele nationaliteit) maar evenzeer voor die duizenden éx-Nederlanders die in de afgelopen decennia tegen hun wil het Nederlanderschap hebben verloren. Voor beide groepen is nationaliteit een ontzettend emotionele zaak – overigens ook voor hun naasten in Nederland zelf, zoals ouders en grootouders.

Nederlander-af én invloed-af
Al in 2016 schreef de Nationale Ombudsman in het Rapport Verlies Nederlanderschap: “De Nationale ombudsman concludeert dat de nationaliteitswetgeving, gezien vanuit het perspectief van de burger door alle wijzigingen en overgangsbepalingen (te) complex is geworden. (…) Onbewust verlies is ongewenst en niet proportioneel. (…) Voor de mensen die het Nederlanderschap inmiddels al tegen hun wil verloren zijn, zou de overheid kunnen overwegen om een uitweg te bieden. Zorg er voor dat mensen bij wie dit is gebeurd een mogelijkheid van herstel krijgen. “
Volgens de Commissie Veling mogen deze ex-Nederlanders geen giften meer aan politieke partijen doen. Voor de nieuwelingen op dit blog: in 2017 was ik kandidaat-Kamerlid voor D66, opkomend voor de belangen van (ex)Nederlanders in het buitenland. Tijdens deze campagne heb ik vanuit plek 39 op de kieslijst ongeveer €30.000 in donaties mogen ontvangen – waarvan verreweg de meeste giften van Nederlanders én ex-Nederlanders in het buitenland. Onder de grootste giften zaten juist onvrijwillige ex-Nederlanders, die de lobby voor een herstelmogelijkheid willen ondersteunen.

Wat de Commissie Veling nu voorstelt (ook al is het niet helemaal onbegrijpelijk waarom ze dit doen), juist tegen hen die al eerder tegen hun zin het Nederlanderschap verloren, voelt als een trap na. Mocht de regering dit voorstel willen overnemen, dan doet ze er goed aan om tegelijkertijd met een herstelregeling te komen die het eerder aangedane onrecht repareert.
CDA, VVD, CU en D66: jullie zijn aan zet."

Nou volgens mij draaft Eelco een beetje door. Hij werpt zich ook op als belangenbehartiger voor alle Nederlanders in het buitenland. Maar wie heeft hem dan aangesteld?

Verder ratelt hij maar door over verlies van nationaliteit maar daar gaat die aanbeveling van die commissie helemaal niet over. Die gaat over giften uit het buitenland aan Nederlandse politieke partijen. En eigenlijk gaat het er om - alhoewel dat natuurlijk niet met zoveel woorden wordt gezegd door die commissie - om met name de PVV haar ’funding’ te ontnemen. Die krijgt namelijk geen subsidie en is daarom aangewezen op donaties - ook uit het buitenland.

Maar in dit proces is Eelco dus mede het kind van de rekening want wij vernemen nu van hemzelf dat hij - staande op een ZEER onverkiesbare plek op de lijst van D66 namelijk plaats 39 (......) toch maar mooi 30.000 eurotjes aan donaties heeft ontvangen.

En persoonlijk ben ik van mening dat het inderdaad onwenselijk is dat Nederlandse politieke partijen vanuit het buitenland gefinancierd worden. Eerlijker zou zijn alle politieke partijen een subsidie te verlenen op grond van het behaalde aantal 2e Kamer zetels.

Mijns inziens slaat de hele kruistocht van Eelco als een tang op een varken en heeft het niets te maken met het rapport van de commissie Veling.

Bovendien - stel nu eens dat ik als Nederlander in Frankrijk zo gestoord zou willen zijn om aan een Nederlandse politieke partij te doneren. Dan zou ik dat doen van mijn Franse bankrekening als SEPA payment omdat de EU besloten heeft dat er een single European Payment Area is. Derhalve is het een Europese bankrekening en kan niemand mij verbieden om daarvandaan een NL politieke partij te steunen. Maar ik heb daar geen behoefte aan.

En Eelco is bezig met een windmolengevecht.....Hij doet zijn best maar wat mij betreft.

 

Reacties
 • Ik zie het alleen maar als een manier om stemmen te trekken en dat is precies wat d66 alleen doet eerst ergens voor zijn en zo snel ze in het pluche zitten er tegen,want dan is het lastig.

  • De belangenbehartiger van Nederlanders in het Buitenland 19 februari 2018 18:10, door evert

   Ja Henk daar zit wel wat in. D 66 komt er inderdaad wel uit als de grootste partij onder stemmers vanuit het buitenland. Daar snap ik weinig van want die Eelco Keij maakt wel wat herrie met grote verhalen maar zijn partij stemt wel konsekwent tegen de belangen van Nederlanders in het buitenland.
   Die Eelco is gewoon een opportunist die door zijn eigen partij op een totaal onverkiesbare plaats is gezet en die probeert op een goedkope manier wat voorkeursstemmen te ritselen door allerlei dingen te beloven die hij totaal niet waar kan maken.
   Het is ook allemaal zeer elitair. Ik ga hem dus het vuur eens na aan de schenen leggen.


Allesfrans, ook voor:
 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

Allesfrans, ook voor:
 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |