Lokaal geld versterkt de lokale economie en samenleving. Een plaats met lokaal geld is een prettige plaats om te wonen. Men kent elkaar, men heeft wat voor elkaar over, men gunt elkaar welstand, men is actief voor elkaar en op een positieve manier.
De invloed van lokaal geld mag niet worden onderschat. Het heeft een enorme invloed omdat de waarde van het geld veel langer lokaal blijft hangen. Volgens een recent onderzoek blijft tegenwoordig na het uitgeven van één euro nog slechts 45 eurocent lokaal hangen. De rest van die euro is weg. Vaak naar het buitenland en deels naar de regering in de vorm van BTW en andere belastingen.
Een onderling uitgegeven munt blijft veel langer rondhangen. Jouw uitgaven komen bij een lokale ondernemer terecht. De BTW draag je nog altijd af, maar de winst op de transactie is nog altijd lokaal aanwezig. Als de ondernemer deze winst ook weer lokaal inzet, dan blijft op de belasting na het meeste geld lokaal, wat goed is voor de lokale economie.
Maar de ware kracht van een lokale munt is de onderlinge sociale binding die ze geeft. Als je je plaatsgenoten, je wijkgenoten, je mededeelnemers in de lokale munt kent, dan ben je sneller bereid iets voor elkaar te doen. Je voelt je rijker, er is meer plezier, geluk, saamhorigheid en tevredenheid. Dát is de echte kracht van een lokale munt.
Een lokale munt is een complementaire munteenheid naast de officiële munteenheid, de euro. Alle lokale valuta’s worden ondersteund door de nationale valuta.
Een lokale munt kan slechts in een beperkt gebied worden gebruikt: stad, regio en slechts voor een beperkt aantal goederen en diensten. De munt wordt opgericht door een vereniging die het beheert met de hulp van een financiële instelling. Alleen bepaalde goederen kunnen met de lokale valuta worden betaald.
De Franse wet van 31 juli 2014 betreffende de sociale en solidaire economie gaf een rechtsgrondslag aan de complementaire lokale munten. In artikel 16 worden lokale valuta’s aangemerkt als betalingsvouchers indien deze worden uitgegeven door ondernemingen in de sociale en solidaire economie en indien deze valuta’s voldoen aan het kader dat is vastgelegd in de monetaire en financiële wetgeving.
Een lokale valuta kan worden gebruikt om dagelijkse aankopen te betalen in lokale winkels en bij de verkoop van lokale producten.
De lokale munt wordt over het algemeen gebruikt om de lokale economie te ontwikkelen door de plaatselijke handel en productie te bevorderen. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om een lokale valuta te gebruiken in een supermarkt of hypermarkt. De lokale munt kan ook worden gebruikt om solidariteitsprojecten te ontwikkelen.
Het is niet mogelijk om lokaal geld op een bankrekening te storten.
De lokale valuta wordt in een beperkt gebied gebruikt. Het wordt meestal opgezet door een vereniging. Sommige gemeenschappen kunnen ook deelnemen aan de invoering van deze valuta.
De lokale valuta wordt gebruikt om te betalen voor transacties tussen particulieren en bedrijven of tussen bedrijven onderling.
Om lokaal geld te verkrijgen, is het noodzakelijk je aan te sluiten bij een vereniging die een project in lokale valuta voert. Deze verenigingen hebben ook lijsten van bedrijven die betalingen in lokale valuta accepteren.
Ook in het departement Allier is een vereniging actief in het opzetten van een lokale munt, de Soudicy, een woordspeling op "sou d’ici", stuiver van hier.
Op internet: http://monnaie-locale-complementair...
Medio 2019 krijgt het departement Allier zijn eigen lokale munt.
Frankrijk heeft ervoor gekozen de ontwikkeling van deze technologie te ondersteunen en tegelijkertijd toe te zien op de naleving van de financiële regels.
Huidige bezoekers: 77
Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?
Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.
Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.
Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.
Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.
AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.
Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?