allesfrans.com

 • Franse Kerst- en Nieuwjaarswensen

  Een aantal Franstalige wensen voor op jouw wenskaart voor een Franstalige relatie.

 • Hoeveel kW heb je nodig om te verwarmen?

  Je kunt niet zomaar een berekening maken, want er zijn veel factoren die meespelen.

 • Je bank vraagt om een TIN of een FIN

  De bank moet tegenwoordig ook een fiscaal identificatenummer bij zijn gegevens opslaan.

 • Franse Kerst- en Nieuwjaarswensen

  Een aantal Franstalige wensen voor op jouw wenskaart voor een Franstalige relatie.

 • Hoeveel kW heb je nodig om te verwarmen?

  Je kunt niet zomaar een berekening maken, want er zijn veel factoren die meespelen.

  
BeginpaginaBouwen en verbouwenRenovatieHoutongedierte bestrijden

Houtongedierte bestrijden

donderdag 1 maart 2018 , door Hanjo

Bewerkt op zondag 2 september 2018

Deze insecten voeden zich met het hout dat de structuur van de huizen vormt (balken, vloeren, enz.). Er zijn verschillende types. Ze vallen mensen niet aan, maar brengen hun leefomgeving in gevaar. Het is daarom essentieel te weten hoe je deze plagen kunt bestrijden.

Het vorige artikel in deze rubriek: Het laten uitvoeren van kleinere werkzaamheden
Beoordeling:
Bezoeken: 412
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

In Frankrijk spreekt men van "insectes xylophages", een term die afkomstig is uit het Grieks: xulon ("hout") en phagein ("eten"). Deze insecten zijn plagen die zich voeden met het hout van menselijke constructies: houtskelet, balken, vloeren, enz.

Verschillende soorten

Er zijn 3 belangrijke types van deze insecten die jouw woning kunnen aanvallen.

Boktor (capricorne)

De boktor zelf leeft niet van hout en leeft bovendien maar twee weken. De larve echter is zeer vraatzuchtig en kan meer dan tien jaar oud worden voor de verpopping plaatsvindt, hoewel 4 tot 5 jaar gebruikelijker is en als de omstandigheden gunstig zijn nog sneller. De hoeveelheid aangevreten hout is enorm, en de larven kunnen indien ze al te massaal voorkomen hele dakconstructies wegvreten. In oude gebouwen moet de boktor als een gevaar worden gezien. Ook kunstwerken, tuinhuisjes, kasten en andere houten voorwerpen worden aangevreten, naaldhoutsoorten als vuren en grenen hebben de voorkeur.

Houtwormkever (vrillette)

Het kevertje wordt slechts 3 tot 4 millimeter lang, maar is één van de beruchtste en schadelijkste soorten uit de familie klopkevers.
De schade die de houtwormkever kan aanrichten is enorm, en hangt af van een aantal factoren. De kevers leven alleen in kurkdroog hout, en niet in hout van levende of dode bomen in de natuur, wat te vochtig is. De kever wordt hierom ook wel een drooghoutboorder genoemd, net als andere soorten insecten die in droog hout boren, ongeacht de verwantschap. Bewerkt hout is niet geschikt voor de larven, die daarom massaal afkomen op spanten en onbewerkte meubels en kunstvoorwerpen in huizen. Houten beeldsculpturen vallen nog weleens ten prooi.

Vrouwtjes leggen 20 tot 40 eitjes, de larven graven onregelmatige, lange gangen en hebben twee tot drie jaar nodig om zich te ontwikkelen. Ook is de kever niet kieskeurig, veel soorten boktorren eten als larve loof- óf naaldhout, de gewone houtwormkever lust het allebei. De larve is wit, heeft een C-vormig gekromd lichaam en wordt ongeveer 6 millimeter lang voor de verpopping plaatsvindt. Het zaagsel, dat boormeel wordt genoemd, is licht van kleur, korrelig van structuur en bevat sigaar-achtige deeltjes. Pas als de larven zijn ontwikkeld en verpopt in het hout komt de kever enige tijd later tevoorschijn door eerst het boorsel uit de gang te schuiven en vervolgens uit te vliegen. De uitvliegopening is 1 tot 2 millimeter, en is hieraan te herkennen, alle andere bekendere kevers hebben openingen van minstens 2 mm.

Termiet (termite)

Termieten worden ook wel witte mieren (fourmis blanches) genoemd, hoewel ze niets met mieren te maken hebben. Termieten zijn ongetwijfeld de meest destructieve insecten. Door in het hout van de funderingen naar het dak te graven, brengen ze de stevigheid van de gebouwen in gevaar. Wanneer een invasie wordt vastgesteld, moet deze in het gemeentehuis worden aangegeven. Deze plagen moeten dan volledig worden uitgebannen door professionele interventie.

 • Termieten: melding is verplicht!
  Een artikel in onze rubriek > Justitie, wetten en regels > Regelgeving

  Wanneer in een gebouw termieten worden aangetroffen, moeten specifieke voorschriften in acht worden genomen.

Bestrijding

In het licht van het gevaar dat deze insecten voor huizen vormen, is het van cruciaal belang om het probleem direct aan te pakken en snel van deze plagen af te komen. Het is mogelijk om gebruik te maken van curatieve en preventieve methoden.

Curatieve behandeling

Het is mogelijk hout te behandelen dat aangetast wordt door deze insecten. Het doel van deze methode is tweeledig:

het elimineren van de insecten die verantwoordelijk zijn voor de vernietiging,
de houten constructie beschermen tegen nieuwe invasies door middel van een preventieve behandeling.

Om dit te doen is het raadzaam om in 2 stappen verder te gaan.

 1. De eerste stap is het verwijderen van alle hout dat besmet is en alleen de harde en gezonde delen te behouden. Deze stap (bûchage) wordt aangevuld met borstelen en afstoffen om de penetratie van de behandeling te vergemakkelijken.
 2. Tweede fase: sproeien (pulvérisation) of met een kwast aanbrengen (badigeon. De behandeling kan op alle houtoppervlakken worden aangebracht. Het product ziet er vaak wit uit wanneer het wordt aangebracht om na te gaan of alle gebieden zijn behandeld en wordt na het drogen transparant. Na 24 uur moet een tweede laag worden aangebracht.
Deze behandeling is voldoende voor hout met een doorsnede van minder dan 80 cm². Daarboven is het absoluut noodzakelijk om een injectiebehandeling uit te voeren.
Injectiebehandeling

Deze methode is de meest radicale oplossing voor de behandeling van diep besmet hout. In dit geval is het noodzakelijk om gaten in het hout te boren en het product erin te injecteren.

Wanneer je besluit om deze behandeling zelf uit te voeren, moet je zeer goed uitgerust en beschermd zijn (kleding, handschoenen, masker) omdat het product zeer giftig is, vooral voor de huid.

Grootschalige infecties kunnen het onmogelijk maken om zelf de behandeling uit te voeren. Een beroep doen op een insectenverdelgersbedrijf wordt onvermijdelijk.

Preventieve behandeling

Er is een preventief product op basis van xyleen (xylophène), dat gemakkelijk kan worden toegepast op houten elementen in het huis. In een oud huis is het essentieel om deze behandeling uit te voeren. In een nieuw huis wordt gebruik gemaakt van behandeld hout dat 10 jaar tegen alle soorten insecten en larven beschermd is. Na deze tijd moet je je tot een professional richten om de behandeling met nog eens tien jaar te verlengen.

De preventieve behandeling is altijd hetzelfde, ongeacht het betreffende insect.

Financiële steun

De staat is van mening dat behandeling tegen deze insecten de kwaliteit van het leefgebied zowel preventief als curatief verbetert. Om particulieren aan te moedigen om hun huizen te behandelen, zijn er belastingkredieten en subsidies van het Nationaal Agentschap voor de verbetering van de huisvesting (Anah) beschikbaar. Het is raadzaam om je hierover te laten informeren bij de verschillende overheden.

Wat voor soort schade voor de mens?

Dit ongedierte tasten niet de mens of zijn gezondheid aan, maar hun huizen, waardoor de houten structuur van hun leefgebied aanzienlijk wordt verzwakt. Bij termieten kunnen de gevolgen rampzalig zijn en leiden tot instorting van het gebouw.
De schadelijke effecten van deze insecten mogen niet worden verwaarloosd en moeten snel worden aangepakt.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Reacties

Allesfrans, ook voor:
 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter leren begrijpen.

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Allier (Bourbonnais)

  Allier is het meest noordelijke van de departementen van de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

Allesfrans, ook voor:
 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Allier Toeristisch

  Toeristische informatie van in en rond de Franse Allier.

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |