allesfrans.com
 
BeginpaginaFranse samenlevingEten en drinkenAlgemeenSuiker minderen
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Suiker minderen

zondag 15 april 2018 , door Hanjo

In Nederland is het Diabetesfonds een "suikerterugroepactie" begonnen; in Frankrijk probeert een journaliste suiker te vermijden en waarschuwen artsen voor "Nash".

Het vorige artikel in deze rubriek: RNJ - Dagelijkse voedingsrichtlijn
Beoordeling:
Bezoeken: 90
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Suiker is een stof waar mensen van genieten. We zijn zo gewend aan suiker in eten en drinken uit de schappen, dat een te forse reductie ervan risicovol is voor de fabrikant. Maar voor onze gezondheid zou minder suiker een stuk beter zijn.

Terugroepactie in Nederland

Het Diabetesfonds is nu een ’suikerterugroepactie’ begonnen. Online kunnen mensen etaleren welke producten volgens hen te veel fructose, glucose of andere vormen van suiker bevatten. Uit onderzoek in opdracht van het fonds blijkt dat mensen hun suikerinname zwaar onderschatten. Mensen denken dagelijks zo’n 40 gram (tien klontjes) te consumeren, maar het is gemiddeld 120 gram (30 klontjes), zegt het Diabetesfonds.

Een gezonder alternatief (met minder suiker) verkoopt niet automatisch beter. Ketchup bevat veel suiker, maar minder suiker gaat ten koste gaat van de smaak, dus de consument is er niet blij mee. Het is een lastige spagaat.

Nou is ketchup niet een product dat de gemiddelde Nederlander dagelijks eet. Maar bijvoorbeeld ontbijtgranen, zoals muesli bevatten relatief veel suiker. De producenten zullen moeten minderen en wie dat niet ziet zitten, kan altijd zelf nog de suikerpot thuis opendoen en een paar scheppen toevoegen.

Natuurlijk zijn er andere zoetstoffen die suikers kunnen vervangen, maar ze hebben vaak niet precies dezelfde smaak als suiker, dat bovendien een conserverende werking heeft.

Nash

Non-alcoholische steatohepatitis (NASH) is een ziekte die door een te rijk en te zoet dieet in goede gezondheid in de lever voorkomt. Tijdens een congres in Parijs luidden artsen de noodklok.

Nash, de "soda ziekte", is lang onderschat en bijna 10.000 specialisten maken zich zorgen tijdens het Europees congres van de Hepatologie in Parijs. Naar schatting heeft 30 procent van de Fransen een te vette lever en lijdt 10 procent van hen (één tot twee miljoen mensen aan Nash. Het wordt gekenmerkt door ontsteking en een verhoogde leveromvang en kan evolueren naar cirrose of kanker.

Nash, "de junk food ziekte", is voorbestemd een gangbare naam als het acroniem AIDS te worden.

Bewustmaking van de ziekte

Nash is een onbekende, verwarrende ziekte, omdat het kan worden verward met de effecten van levercirrose ten gevolge van alcoholisme. Het is een ziekte die uiteindelijk zeer belangrijk en volledig gekoppeld wordt aan obesitas.

Suiker in yoghurt

Aan de hoeveelheid en keuze in soorten yoghurt in de supermarkt is te zien dat Fransen gek zijn op dit dessert. Wat ze onlangs in de pers onder de neus gewreven kregen was de enorme hoeveelheid additieven die aan al die soorten yoghurt wordt toegevoegd (zie artikel Additieven, onze gepeperde yoghurt).

Een belangrijk ingrediënt is suiker. Veel suiker. Het artikel toont in een tabel hoeveel klontjes suiker in een eenpersoons potje yoghurt zitten. We sommen de belangrijkste op (en stoppen bij 2 klontjes):

Yaourt Noix de Coco, Mamie Nova 3,8 klontjes
Yaourt sur lit de fraise, Yoplait 3,3 klontjes
Yaourt à la grecque sur lit de fruits, Pâturages 3,1 klontjes
Danio Pêche (2,4 % MG), Danone 2,9 klontjes
Panier de Yoplait fruits rouges 2,8 klontjes
Activia saveur vanille, Danone 2,8 klontjes
Velouté Fruix, Danone 2,8 klontjes
Yaourt à la vanille, La Laitière 2,8 klontjes
Activia aux fruits, Danone 2,6 klontjes
Framboise délicate, Les 2 Vaches 2,5 klontjes
Bifidus saveur vanille, Carrefour 2,4 klontjes
Fruits mixés (framboise), Sojasun 2,0 klontjes

J’arrête le sucre

Journaliste Céline Hussonnois-Alaya probeert zonder suiker te leven. Aanleiding is het bericht dat iedere Fransman gemiddeld 100 gram suiker per dag gebruikt, wat vier keer meer is dan de aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Zij zelf overschrijdt al jaren die limiet wat ze ook bemerkt aan haar gezondheid.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Bron:

- ad.nl
- bfmtv.fr

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

Allesfrans, ook voor:
 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention