allesfrans.com
 
BeginpaginaFranse samenlevingOnderwijsLezen, diktee, hoofdrekenen
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Lezen, diktee, hoofdrekenen

vrijdag 27 april 2018 , door Hanjo

Om de daling van het lees- en rekenniveau van basisschoolleerlingen een halt toe te roepen, heeft de minister van Onderwijs aanbevelingen gedaan aan docenten. Syllabische methode om te leren lezen, hoofdrekenen en probleemoplossing in de wiskunde... Dit is wat hij aanbeveelt.

Het vorige artikel in deze rubriek: Leerkrachten vrezen de hervorming van het Franse onderwijs
Beoordeling:
Bezoeken: 54
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De minister van Onderwijs, Jean-Michel Blanquer, heeft van de beheersing van de grondbeginselen door alle leerlingen aan het einde van de basisschool - lezen, schrijven, tellen en elkaar respecteren - een van zijn prioriteiten gemaakt. Om de leerkrachten te helpen een antwoord te vinden op de moeilijkheden waarmee sommige kinderen te kampen hebben, heeft de franse onderwijscommissie op donderdag 26 april in vier circulaires een reeks aanbevelingen gepubliceerd. Een boekje van 130 bladzijden over "L’apprentissage de la lecture au CP werd naar alle leerkrachten gestuurd.

Het idee is om een algemeen kader te geven, om "een gemeenschappelijke referentie te creëren" en niet om een lees- en rekenpedagogie op te leggen aan leerkrachten, legde de minister uit.

Leren lezen en schrijven

Om te leren lezen, verwerpt de minister de globale methode, "die niet werkt", en bepleit de syllabische methode. Voor het schrijven raadt hij aan om één dictaat per dag te doen en twee oefeningen van elk 15 minuten. Doel : "Dat de leerlingen het schrijven van alle kleine letters perfect beheersen", verklaart hij. Hij adviseert ook begrijpend lezen van 5 tot 10 boeken per jaar in de niveaus CP en CE2. In cyclus 3 neemt het lezen aanzienlijk toe op het moment dat de literaire cultuur van de studenten wordt opgebouwd en gestructureerd: minstens vijf werken van hedendaagse kinderliteratuur en twee werken van het Franse literaire erfgoed worden in de klas gelezen: in CM1 vijf werken van hedendaagse kinderliteratuur en twee werken van erfgoed; in CM2 vier werken van hedendaagse kinderliteratuur en drie werken van erfgoed", staat geschreven in de circulaire gewijd aan lezen.

Rekenen en wiskunde

Jean-Michel Blanquer wil dat kinderen in de kleuterschool leren tellen tot 30, vooral dankzij kinderrijmpjes. In de CP moeten de tafels uit het hoofd bekend zijn. Op de basisschool moeten dagelijks 15 minuten worden besteed aan hoofdrekenen en de nadruk moet liggen op het oplossen van problemen, oefeningen waarin Franse leerlingen moeilijkheden ondervinden.

Methode van leren

De minister adviseerde ook het gebruik van fotokopieën te beperken, te werken met één leeshandleiding en het gebruik van Séyès schriften (met grote ruiten) te veralgemenen.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

Allesfrans, ook voor:
 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention