allesfrans.com
 
BeginpaginaJustitie, wetten en regelsWetgevingSchenkingenEen gedeelde schenking
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Een gedeelde schenking

woensdag 23 mei 2018 , door Hanjo

Wanneer je meer dan één kind hebt, is het beter om een donation-partagé te doen dan een individuele schenking. Het gaat om één handeling waarin alle erfgenamen samenkomen en niet om meerdere afzonderlijke handelingen.

Het vorige artikel in deze rubriek: Een individuele schenking
Beoordeling:
Bezoeken: 43
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Het voornaamste doel is de waarde van het onroerend goed op de datum van schenking te bevriezen. Er vindt geen herwaardering plaats, wat bij een individuele schenking wel gebeurt. De donation-partagé maakt het, door de bedragen vast te stellen, mogelijk om conflicten tussen de kinderen te vermijden. Degenen van wie de de waarde van het geschonken goed is gestegen, hoeven hun broers en zussen niet schadeloos te stellen.

Een voorbeeld om het voordeel van de donation-partagé te illustreren

Een vader deed twee individuele donaties aan elk van zijn twee kinderen, ter waarde van € 50.000. Bij zijn overlijden bedroeg zijn nalatenschap € 200.000.

Met dit geld kocht zijn dochter Valérie op de dag van de verdeling van de nalatenschap een studio ter waarde van € 100.000: dit is de waarde die terug in de nalatenschap moet worden gebracht. Haar broer Antoine kocht er een luxe auto mee. Hoewel de waarde ervan op de dag van de verdeling slechts € 25.000 is, wordt het bedrag van € 50.000 ingehouden omdat het een consumptiegoed is.

Rekening houdend met eerdere donaties bedraagt de te verdelen nalatenschap € 350.000 (€ 200.000 + € 100.000 + € 50.000), ofwel € 175.000 per kind. Ervan uitgaande dat Valérie reeds € 100.000 had ontvangen, zal zij slechts € 75.000 uit de erfenis van haar vader ontvangen, terwijl Antoine € 125.000 krijgt. Een situatie die niet altijd erg goed wordt ervaren door erfgenamen, vooral degenen die hun rijkdom hebben laten groeien!

Als de vader een donation-partagé had gedaan, zou elk van de kinderen € 100.000 euro hebben geërfd.

In tegenstelling tot de donation-manuel, die onderhands kan worden gedaan, gaat een donation-partagé noodzakelijkerwijs via een notariële aktel.

Eerdere schenkingen in een donation-partagé opnemen

Heel vaak doen ouders op verschillende momenten in hun leven verschillende schenkingen aan hun kinderen om hen in specifieke situaties te helpen. Soms is het een donation-manuel om het eerste appartement te helpen kopen, of een familiale lening die maar langzaam wordt terugbetaald... Maar met dit systeem zijn we natuurlijk weer in de ban van de donation simple.

Om mogelijke ruzies tussen erfgenamen te voorkomen, heeft de donorouder de mogelijkheid om alles wat hij eerder aan elk van zijn kinderen heeft geschonken, weer op te nemen in een donation-partagé. De waarde van de eerder gedoneerde goederen moet op de dag van de donation-partagé opnieuw worden geëvalueerd om de gelijkheid te herstellen. Het is noodzakelijk dat alle kinderen instemmen met deze donation-partagé.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

Allesfrans, ook voor:
 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention