allesfrans.com
 
BeginpaginaFrankrijk, het landRegio Auvergne-Rhône-AlpesAuvergneDepartement Allier (03), BourbonnaisGeografieStreek: Sologne Bourbonnaise
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Streek: Sologne Bourbonnaise

woensdag 28 april 2010 , door Hanjo

Bewerkt op woensdag 4 september 2019

Het vorige artikel in deze rubriek: Streek: Pays de Sioule
Beoordeling:
Bezoeken: 1.013
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Het departement Allier kan worden opgedeeld in de volgende streken:

Gelegen tussen de rivieren Loire in het oosten en de Allier in het westen stromen in Sologne Bourbonnaise de riviertjes de Besbre en de Acolin. De streek presenteert zich als een land van laagvlaktes, met eindeloze horizons. Veel meertjes bezetten de bodem van de valleien, het hogere land is bedekt met heide en vooral hout en struikgewas.

Het is een paradijs voor vissers, jagers en een groot veeland, vol charme en mysterie. De kastelen zijn de belangrijkste architecturale ornamenten van het land.

De streek Sologne Bourbonnaise ligt in het noordoosten van het departement Allier, ten oosten van Bocage Bourbonnais en ten noorden van Montagne Bourbonnais. Het land is bezaaid met kastelen en niet te missen landschappen om hun schoonheid. Door de Sologne Bourbonnaise stroomt tussen de laaglanden de Besbre, een rivier ideaal voor vissen en zwemmen. De hoger gelegen gedeeltes zijn bedekt met heide, struikgewas en bos en zijn ideale plaatsen voor de jacht en de landbouw.

Het land is rijk aan allerlei soorten kastelen, zoals het 13e eeuws kasteel van Montaigu-le-Blin, gelegen op een Keltisch gebied. Het kasteel heeft nog zes van zijn oorspronkelijk negen torens.

Billy is een karaktervol stadje met een enorm fort met diverse muren en wallen. Er zijn sporen van het verleden in overvloed: een klokkentoren, een versterkte kasteelpoort, of de haven. Ook zijn er nog een aantal kleine huisjes met de typische pan à bois constructie, een soort vakwerk.
Montaiguët-en-Forez ligt aan de grens van de streek. Het heeft nog steeds een versterkte 15e eeuwse poort, een historisch monument. Je vindt er mooie huizen en een 12e eeuws kasteel, dat in de 15e eeuw werd herbouwd.
Châtelperron is gelegen op een heuvel in Val de Besbre. Het dorp heeft een 12e-eeuwse kerk, een oud kasteel en een vijver waaraan een molen staat. In grotten werden diverse vondsten gedaan die nu worden tentoongesteld in het museum van Moulins en het Museum van de Nationale Oudheden van St Germain en Laye. Maar de meeste van de gevonden voorwerpen worden nu in het British Museum en het Museum van Philadelphia getoond.
Chevagnes is omringd door groene velden en heeft veel vakwerkhuizen die zijn hersteld. In de Kerk van St. Xystus en St. Nizier vind je een muurinscriptie uit de late 18e eeuw (Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap). La Grosse maison is een historisch monument. Het huis is een typisch voorbeeld van de Sologne Bourbonnaise bouwstijl, omdat het een schuin dak heeft dat is opgebouwd uit vier diamantvormige blokken in drie dominante kleuren.

Het huis Duret uit de 16e eeuw was in de 19e eeuw een particuliere school. Het huis van de Kleine Penseel (maison de la Petite Brosse) opgebouwd uit bakstenen van vermiculiet. Tenslotte zijn er het vakwerkhuis van de dwergen (maison des Nains) waar ook het herenhuis Charbonnier staat, gebouwd in 1466.

Val de Besbre en haar omgeving staan vol religieuze gebouwen: de St Privatkerk in Beaulon, de kerken St Cyr en St. Julitta uit de 15e eeuw in Chavroches, de St. Joseph kerk in Dompierre-sur-Besbre, de 11e eeuwse St Hippolyte Kerk in Jaligny sur Besbre of de St Côme St Damien kerk in St Leon.

Onder dit artikel vind je een link naar de website van het Office de Tourisme van Val de Besbre.

In Beauvoir staat een prachtig kasteel en een even mooi bos (Viry).

Dierentuin en attractiepart Le Pal ligt in de buurt van Dompierre-sur-Besbre.

Ten slotte wijzen we op het feest van de kruiwagen (fête de la Brouette) in Vaumas.

Kaart

(Zoom uit voor meer interessante punten.)

Op internet: Office de Tourisme - Val de Besbre


Portfolio:

Beweeg je muis over een afbeelding voor een omschrijving. Klik op de afbeelding om hem te vergroten.

 
Het typerende landschap van Sologne Bourbonnaise Het gemeentehuis van Chevagnes Schuur in vakwerk in Beaulon Sologne Bourbonnaise vanuit de lucht

 

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

Allesfrans, ook voor:
 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention