allesfrans.com

 • Franse Kerst- en Nieuwjaarswensen

  Een aantal Franstalige wensen voor op jouw wenskaart voor een Franstalige relatie.

 • Hoeveel kW heb je nodig om te verwarmen?

  Je kunt niet zomaar een berekening maken, want er zijn veel factoren die meespelen.

 • Je bank vraagt om een TIN of een FIN

  De bank moet tegenwoordig ook een fiscaal identificatenummer bij zijn gegevens opslaan.

 • Sociale lasten over pensioenen

  Een belangrijk deel van de sociale heffingen over pensioenen is afhankelijk van het inkomen.

 • De verschillende betekenissen van het woordje "plus"

  Het Franse woord dat zowel "meer", als "niet meer" kan betekenen.

  
BeginpaginaEen (t)huis in FrankrijkWonenVerhuizenOnline verhaal halen bij verhuisproblemen

Online verhaal halen bij verhuisproblemen

zaterdag 14 juli 2018 , door Hanjo

Bewerkt op maandag 3 september 2018

Als tijdens de verhuizing schade optreedt, moet je stappen ondernemen om jouw rechten af te dwingen. Dankzij de "legaltech" sites, kan het redigeren van een klachtbrief of een juridische actie in een paar klikken worden gedaan.

Beoordeling:
Bezoeken: 38
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Een op de tien verhuizingen leidt tot geschillen. Op het platform Litige.fr worden de drie meest voorkomende klachten geïdentificeerd:

 • breuk voor een gemiddeld bedrag van ongeveer 1.000 euro;
 • vertraging bij de verhuizing;
 • weigering om de aanbetaling terug te betalen na annulering.

Bijna de helft van de zaken die via Litige.fr liepen werd opgelost middels een minnelijke schikking na het versturen van een eerste brief. Maar omdat je jouw zaak nooit moet opgeven, geven we nog wat tips over hoe je je rechten kunt doen gelden.

Meld een klacht voor de verhuizers de deur uit zijn

De "réception du déménagement" is een essentiële eerste stap. Zelfs als de verhuizers druk op je uitoefenen om zo snel mogelijk te kunnen vertrekken, houd je ze tegen! Neem als het moet een half uur. Maak een snelle inventarisatie, verwijder de beschermhoezen van het meubilair, open de dozen met de meest kwetsbare en kostbare voorwerpen en meld eventuele problemen door voorbehoud te maken op de "lettre de voiture". Dit document heeft daarvoor een speciaal vak.

Wanneer de verhuizer jouw zwart op wit geschreven voorbehoud niet in jouw aanwezigheid betwist, kan hij er achteraf niet meer onderuit.

Stuur een klachtenbrief

Als je schade of verdwijningen constateert nadat de verhuizer is vertrokken, schrijf je onmiddellijk naar de verhuizer. Je hebt tien dagen na aflevering de tijd om hem een aangetekende brief te sturen.

Indien deze mogelijkheid niet volledig wordt vermeld op de aan je overhandigde kopie van de vrachtbrief die het afleveringsbewijs vormt, wordt de protesttermijn opgerekt van tien dagen tot drie maanden.

Je kunt de brief zelf opstellen of contact opnemen met het callcenter van je rechtsbijstandverzekering die vaak bij de woningverzekering is inbegrepen.

Een andere optie: ga naar een internetplatform dat gewijd is aan het oplossen van dagelijkse geschillen (bijvoorbeeld de eerder genoemde Litige.fr of Voslitiges.com), zodat je een modelbrief hebt die je online kunt aanpassen. Je beantwoordt enkele vragen, de brief past zich automatisch aan en het platform verzendt hem voor je.

Stuur een aanmaning per aangetekende brief

Heeft deze protestbrief geen effect, stuur hem dan een aangetekende brief met ontvangstbevestiging. Je vraagt hem bijvoorbeeld om je te compenseren of om een gestort bedrag te retourneren binnen een aangegeven termijn (binnen acht dagen, vijftien dagen, een maand...). Maak duidelijk dat als hij niet binnen die tijd reageert, je niet zult aarzelen om naar de rechter te stappen. Internetplatforms bieden ook dit soort aangepaste brieven met als voordeel dat ze vergezeld gaan van een al ingevuld gerechtelijke verwijzingsformulier. Bedrijven nemen het risico van rechtszaken zeer serieus!

Verwijzing naar een ombudsman voor de consument

Voordat je naar de rechter stapt, moet je als consument bewijzen dat je een minnelijke schikking hebben geprobeerd. Het bewijs van de schriftelijke aanmaning is niet altijd voldoende. Het is dus mogelijk dat je de zaak moet doorverwijzen naar de bemiddelaar van wie de verhuizer afhankelijk is. De Fédération française des déménageurs beschikt over een online aangifteformulier voor geschillen op Fededem.com. Andere professionals sloten zich aan bij het platform Medicys.fr.

Deze tussenkomst is eenvoudig, gratis en leidt in 20% van de gevallen tot een overeenkomst. Je kunt jouw vragen ook per e-mail stellen op contact@medicys.fr.

Inleiden van gerechtelijke procedures

Als alle vriendschappelijke inspanningen hebben gefaald, zul je naar de rechter moeten stappen. Tot € 10.000 valt de aanvraag onder de bevoegdheid van een tribunal d’instance. De bijstand van een advocaat is niet verplicht, maar tot nu toe heeft slechts een klein aantal consumenten de stap gezet, aangezien het vaak om kleine bedragen gaat en het om complexe rechtszaken gaat. Ze zijn nu talrijker dankzij de nieuwe generatie juridische platforms die voor aanvragen tot € 4.000 de hele procedure tegen een bescheiden vergoeding afhandelen.

Voor een geschil van meer dan € 10.000 kun je via deze platformen ook een eerstelijns antwoord op je vragen krijgen, online offertes aanvragen, een advocaat zoeken en meningen en opmerkingen van internetgebruikers raadplegen.

Maak gebruik van de wettelijke-aansprakelijkheidsgarantie

Heeft een familielid of een persoon die je via een site hulp heeft aangeboden jouw meubels beschadigd? Vraag hem dan zijn wettelijke aansprakelijkheidsverzekering toe te passen. Deze laatste is aansprakelijk voor alle schade (materieel en lichamelijk) veroorzaakt door de verzekerde. Concreet betekent dit dat de persoon zijn verzekeraar uiterlijk binnen de vijf dagen na de schade per aangetekend schrijven met ontvangstbewijs de schade moet melden.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties

Allesfrans, ook voor:
 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter leren begrijpen.

Allesfrans, ook voor:
 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |