Voertuigen van hulpdiensten in Nederland en België, zoals die van politie, brandweer of ambulancediensten, gelden als voorrangsvoertuig wanneer zowel een blauw zwaailicht als meertonige hoorn of sirene wordt gevoerd. In Frankrijk is dat anders!
Voorrang hebben met blauw zwaailicht (een "gyrophare") en sirene ("sirène") de politie, gendarmerie, brandweer, ambulances van SAMU of SMUR (met dit opschrift op de auto), gevangenentransport, geldtransport, douane, bepaalde reddingsdiensten, voertuigen van het corps diplomatique en van hoge functionarissen.
Om het voertuig door te laten mag je:
Maar je komt het blauwe zwaailicht ook tegen op alle voertuigen die zich ambulance noemen, maar niet dezelfde status hebben als in Nederland. Veel ambulances vervoeren mensen naar de arts/ziekenhuis en terug en hebben niet het urgente karakter als een hulpdienst die onderweg is naar een noodgeval. Deze categorie in Frankrijk mag wel een blauw zwaailicht voeren, uitzonderlijk in combinatie met een drietonige sirene. Deze categorie heet "véhicules d’intérêt général" en heeft geen voorrang maar verlangt wel dat je ze doorgang verleent. Tot de categorie behoren ook voertuigen van urgente EDF/GDF interventie, surveillance van de SNCF, bloed- en orgaantransport, noodartsen, sneeuwruimers en pekelvoertuigen, de hulp- en onderhoudsdienst op de Franse snelwegen, enzovoort.
Het geluid van de sirene is niet hetzelfde voor alle diensten:
De volgende langzame of veel plaats innemende voertuigen moeten een oranje signaal voeren:
Huidige bezoekers: 12
Verkeersborden en andere signalering die je in Frankrijk kunt vinden.
Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.
Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.
Verschillende soorten dienstverlening.
Genieten, maar je ook aan de regels houden...
Verschillende soorten dienstverlening.
Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?
Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.