allesfrans.com
 
BeginpaginaVerkeer en vervoerVervoermiddelenAutoDe kosten van een elektrische auto
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

De kosten van een elektrische auto

zaterdag 4 augustus 2018 , door Hanjo

Bewerkt op dinsdag 7 augustus 2018

Voor je kiest voor de aanschaf van een elektrisch voertuig, rijst de vraag wat de kosten van een dergelijke auto zijn. Een vraag die impliceert dat rekening moet worden gehouden met verschillende kostenelementen.

Het vorige artikel in deze rubriek: De Franse automobielmarkt heeft het moeilijk
Beoordeling:
Bezoeken: 121
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De voordelen

Er zijn vele redenen om een elektrische auto te kopen:

 • het ecologische aspect: dit is de meest verbreide reden, aangezien elektrische voertuigen geen CO2 uitstoten in de atmosfeer. Dit voordeel moet echter worden gerelativeerd. De milieubalans van een elektrische auto, van ontwerp tot recycling door het gebruik ervan, is immers niet nul (met name vanwege de productie en recycling van vervuilende batterijen en de indirecte vervuiling door elektriciteitscentrales voor het opladen van de batterijen). Maar de totale balans is nog steeds gunstiger dan die van voertuigen met een verbrandingsmotor;
 • rijcomfort: dit is een echte plus, het rijden met dergelijke voertuigen is minder vermoeiend door de afwezigheid van een versnellingsbak, de afwezigheid van motorgeluid en het soepele rijden;
 • economie: de kosten voor het opladen zijn bescheiden en redelijk pijnloos, omdat het onderdeel wordt van het totale elektriciteitsbudget;
 • overheidssteun: bij de aankoop van een elektrische voertuig, verlaagt de prijs op de aankoopfactuur.

De kosten voor de aanschaf van een elektrische auto

Bij de aankoop wordt de elektrische auto bestraft: voor een gelijkwaardig model zullen de gemiddelde meerkosten ten opzichte van een auto met verbrandingsmotor (ondanks de overheidssteun) in de buurt van de 50% liggen. De fabrikanten spannen zich voortdurend in om dit tariefverschil te verkleinen.

De aankoopprijs

De meest voorkomende modellen hebben een beperkt bereik (70 tot 150 km reëel) en een maximumsnelheid van 120 km/u, voor hoofdzakelijk stedelijke routes, in de volgende segmenten:

 • Bo (micro-urbain: BMW i3 - Peugeot ion - Mitsubishi I.MIEV...);
 • B1 (citadines: Citroën e-Méhari - Mercedes B250e - Nissan LEAF - Renault Zoe...);
 • B+ (citadines ludospaces/monospaces: Nissan e-NV200 - Renault Kangoo Maxi ZE...).

De brutoprijs (zonder aftrek van steun) voor deze auto’s varieert van € 23.000 tot € 41.000.

Er zijn ook modellen in de topklasse, zoals die van het merk Tesla, met een aangekondigd bereik van 400 tot 500 km, en prestaties die vergelijkbaar zijn met die van conventionele voertuigen (topsnelheid: 250 km/u), maar veel duurder: van € 77.000 tot € 87.000.

Steun voor de aanschaf van een elektrische auto

Voornamelijk drie soorten steun hebben een gunstige invloed op de aankoopprijs van een elektrische auto:

 • de bonus écologique: sinds 2018 is dit een systematische bonus van € 6.000 voor elektrische voertuigen;
 • de superbonus écologique: een bedrag van € 2.500 wordt toegekend in ruil voor de sloop van een dieselwagen die vóór 2001 werd ingeschreven (vóór 2006 voor de niet-belastingplichtige gezinnen) of van een benzinevoertuig dat vóór 1997 werd ingeschreven.

Het maximale cumulatieve bedrag van de 2 bonussen is derhalve € 8.500.

De kosten van het kentekenbewijs zijn, afhankelijk van het departement, verlaagd of zelfs gratis voor dit type voertuig.

Batterijen

De kosten van de batterij vormen een belangrijke post in de begroting voor de aankoop van een elektrisch voertuig. Er zijn twee situaties: het kopen of huren van de batterij.

 • De batterijen zijn inbegrepen in de aankoopprijs van het voertuig: sommige fabrikanten leggen deze oplossing op en andere bieden de keuze om te kopen of te leasen. Het grootste nadeel is het uitvallen van de accu op kosten van de eigenaar van de auto (van € 4.000 tot € 6.000).
 • De batterijen worden gehuurd: ook hier leggen bepaalde merken deze oplossing op. De aankoopprijs van het voertuig wordt verlaagd met € 4.000 tot € 6.000 en bij problemen met de accu zijn de kosten nagenoeg nihil, omdat deze door de fabrikant worden betaald.
  Goed om te weten: de keerzijde van de medaille is de huur van de batterijen (van € 60 tot € 150 per maand): de goedkoopste huren zijn huren gedurende de levensduur van het voertuig, de duurste zijn in de tijd beperkte huren (contract van 12 maanden).

Gebruikskosten

Dit is duidelijk het sterke punt van de elektrische auto. De bedrijfskosten van een elektrische auto liggen ongeveer 3 keer lager dan die van zijn conventionele tegenhanger.

Oplaadkosten

Momenteel zijn de laadkosten een belangrijk argument in het voordeel van het elektrische voertuig: de kosten van het verbruik ervan in kilowattuur/100 km zijn vier keer lager dan die van het brandstofverbruik van conventionele auto’s; de toegang tot de oplaadpunten zelf varieert van gratis (thuis opladen, openbare terminals...) tot een bescheiden uitgave (jaarabonnement van € 10 tot € 20).

De kosten voor het onderhoud van een elektrische auto

In het algemeen is het onderhoud van elektrische auto’s eenvoudiger en goedkoper dan dat van andere voertuigtypen.

Het onderhoud van de elektromotor is zeer beperkt in vergelijking met de verbrandingsmotor (bijna geen koeling, smering, slijtage-elementen), de afwezigheid van deze vloeistoffen en onderdelen vereenvoudigt het periodieke onderhoud.

Hoewel de andere onderdelen (chassis, remmen, ophanging, stuurinrichting, banden, enz.) over het algemeen hetzelfde zijn als bij conventionele voertuigen, is het onderhoud minder, omdat deze onderdelen minder worden belast door het soepelere en zuinige rijden.

De rentabiliteit van het kopen van een elektrisch voertuig

De financiële balans, waarin rekening wordt gehouden met de aankoop en de kosten van het gebruik van een elektrische auto, blijft hoger dan die van het conventionele voertuig, met name als gevolg van de impact van de batterijen: de gemiddelde meerkost ervan wordt geraamd op 25%.

Toch is het belangrijk erop te wijzen dat de rentabiliteit enerzijds gekoppeld is aan het gebruik (de elektrische wagen wordt rendabel binnen een marge van 10.000 tot 30.000 km/jaar) en dat anderzijds de voortdurende vooruitgang op het vlak van het batterijontwerp, andere elektrische technologieën (supercondensatoren, waterstofproductie), milieunormen die conventionele auto’s benadelen en de voortdurende stijging van de prijs van fossiele brandstoffen.

Alternatieven voor de aankoop

Volgens de Long Term Leasing (LLD)-regeling is het mogelijk om een elektrisch voertuig in lease aan te schaffen. Deze optie, die ook van overheidspremies profiteert, maakt het mogelijk om de extra kosten van de elektrische auto af te vlakken, in het bijzonder door het routinematig onderhoud dat door de huurauto wordt voorzien.

In het algemeen wordt de huur opgedeeld in twee delen: de huur van het voertuig langer dan 36 maanden en een bepaald aantal kilometers, met een eerste maand verhoogd (ongeveer € 2.000 na aftrek van de ecologische bonus), gevolgd door maandelijkse betalingen van ten minste € 100; de huur van de batterij op een 36-maand basis, maandelijkse betalingen zijn minimaal € 70 per maand (ze kunnen lager zijn voor een verminderde afstand in kilometers per jaar).

Een tweedehands elektrisch voertuig

De markt voor tweedehands elektrische voertuigen is nog beperkt, maar bestaat wel degelijk. Met deze optie kun je tegen een redelijke prijs voertuigen met weinig kilometers aanschaffen.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Hieronder 1 bijdrage
 • De kosten van een elektrische auto 8 augustus 2018 18:49, door henk lucardie

  De kosten zijn veel hoger, maar dat is niet het voornaamste probleem dat is de OPSLAG VAN ELEKTRISCHE ENERGIE. Wanneer je een kleine auto hebt (in de winter) mag je van geluk spreken wanneer je een afstand van 200 km (100 heen en 100 terug) haalt. In een groot land als Frankrijk is dat ONVOLDOENDE. Om nog maar niet te spreken over een afstand van 1000 km afleggen, zoals wij een aantal keren per jaar doen (Puy de Dôme - Veluwe ). Dan moet je minstens 4x stoppen om je accu’s op te laden.
  Daarbij komt dat er (in totaliteit) VEEL TE WEINIG CAPACITEIT aanwezig is om alle "groene" energie ook "groen" op te wekken (wind & zonne-energie) en dan zijn we DUS weer terug bij af.
  Elektrisch is dus prima, maar EERST het opslagsysteem verbeteren en ten TWEEDE dienen de overheden zich te realiseren dat het bij lange na nog niet lukt om alles "groen" op te wekken. En dus geen paard achter de wagen spannen!!!

 

Huidige bezoekers: 114

Dit artikel staat in rubriek:
 • Auto

  Door de grote afstanden is de auto voor vele Fransen geen luxe-artikel. Ze gaan er dan ook niet als zodanig mee om.

  Je vindt hier de belangrijkste zaken rond de auto: het invoeren uit Nederland, het kenteken, de keuring en de verzekering.

Verder in deze rubriek:

Allesfrans, ook voor:
 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

Allesfrans, ook voor:
 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention