allesfrans.com
 
BeginpaginaFranse samenlevingEten en drinkenZuivelproduktenDesserts op basis van melk
 

Desserts op basis van melk

maandag 13 augustus 2018 , door Hanjo

Melkdesserts zijn een categorie zuivelproducten met zeer uiteenlopende variëteiten, van flan tot rijstemelk, waaronder mousses op basis van melk.

Beoordeling:
Bezoeken: 84
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Hoewel er een veelheid aan zuiveldesserts is, moeten ze allemaal aan dezelfde gemeenschappelijke punten voldoen, namelijk :

 • Ze moeten voor minstens 50% uit melk bestaan. Zij worden in het algemeen bereid uit volle, magere of gedeeltelijk afgeroomde melk;
 • Ze zijn gezoet en/of van een smaakstof voorzien;
 • Ze bevatten over het algemeen geen melkzuurbacteriën, omdat ze tijdens de bereiding vaak gekookt worden, waardoor alles wat nog aanwezig is, vernietigd wordt.

Deze desserts kunnen worden onderverdeeld in 14 categorieën:

 1. laits emprésurés aromatisés, gearomatiseerde stremselmelk: deze melk bestaat uit gearomatiseerde, licht zure wrongelmelk. Ze bevatten soms melkzuurbacteriën.
 2. laits gélifiés aromatisés, gegeleerde gearomatiseerde melk: bestaat uit melk, suiker of zoetmiddel, aroma’s en, in voorkomend geval, kleurstoffen, geleermiddelen of verdikkingsmiddelen (tot 2 gewichtsprocenten van het eindproduct).
 3. laits gélifiés avec crème fouettée, gegeleerde melk met slagroom: deze melk is bedekt met een overmaatse room (een techniek die de room schuimend maakt) en bevat zoetstoffen, aroma’s, geleermiddelen of verdikkingsmiddelen.
 4. crèmes desserts, roomdesserts: op basis van melk met of zonder room bevatten ze zoetstoffen, aroma’s, geleermiddelen en verdikkingsmiddelen. Ze kunnen vers zijn (in dat geval zijn ze te vinden in de koude sectie) of ingeblikt.
 5. mousses: verse en luchtig gemaakte desserts met, naast melk, zoetstoffen, aromastoffen, geleermiddelen, vulstoffen en verdikkingsmiddelen, eventueel eieren en room.
 6. crème brûlées: deze omvatten room (ten minste 30% vet), eieren (ten minste 10% voor "traditionele" desserts) en zoetstoffen. Bakken is verplicht. Geleermiddelen zijn niet toegestaan.
 7. îles flottantes (drijvende eilanden): ze bevatten eiwit dat zeer luchtig ("en neige") is geslagen (minstens 10% voor "traditionele" producten) en vla gemaakt van minstens 7% eigeel. Ze worden gebakken in de oven of bain-marie.
 8. gâteaux de riz, rijstcakes: de belangrijkste bestanddelen zijn melk, rijst (niet minder dan 10% voor de "traditionele" zuiveldesserten en 5% voor de overige) en eieren (minimaal 5%). Rijst moet in de melk zijn gekookt om de rijstkoek als traditioneel te kunnen kwalificeren.
 9. gâteaux de semoule, griesmeelkoeken: zij moeten aan dezelfde criteria voldoen als rijstkoeken, maar met als belangrijkste ingrediënt griesmeel. Het minimale griesmeelpercentage bedraagt 7% voor "traditionele" producten en 5% voor andere producten.
 10. œufs au lait (eieren in melk): voor de "traditionele" desserts moeten de eieren ten minste 15% van het geheel uitmaken. Het bakken gebeurt in de oven en geleermiddelen zijn verboden.
 11. flans aux œufs, eierpudding: zoals voor œufs au lait, is melk in de meerderheid (altijd minstens 50%) en minstens 5% eieren.
 12. crèmes caramels (karamelroom): de samenstelling moet ten minste 15% ("traditionele" desserts) of 5% ("gewone desserts") eieren bevatten. Voor traditionele producten is room aanwezig met een minimum van 3%. Karamel bedraagt meer dan 6% voor traditionele producten die ook moeten worden gebakken (5% voor andere).
 13. riz au lait, rijstpudding: 8% van de "traditionele" zuiveldesserts wordt bereid met rijstpudding (5% voor de andere) en moeten in melk worden gekookt om als traditioneel te worden aangemerkt.
 14. crèmes aux œufs, eiercrèmes: ze moeten meer dan 15% room en 10% eieren voor "traditionele" producten bevatten.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Fromage blanc

  Het heeft iets weg van kwark, maar voor Fransen is het een kaas: een verse kaas.

Reacties
 

Huidige bezoekers: 94

Dit artikel staat in rubriek:
 • Zuivelprodukten

  Zuivelproducten, produits laitiers of laitages, zijn melk en levensmiddelen die zijn verkregen uit rauwe melk. Bij de verwerking wordt voornamelijk koemelk gebruikt, maar ook rauwe geitenmelk, schapenmelk, buffelmelk,...

Verder in deze rubriek:

Allesfrans, ook voor:
 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

Allesfrans, ook voor:
 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention