Composteren is een eenvoudig manier om bij te dragen aan het behoud van het milieu. Je voedt de bodem, vermindert de hoeveelheid afval, de verontreiniging en huishoudelijke kosten.
Composteren is de afbraak van plantaardige residuen door micro-organismen in de bodem: bacteriën, voornamelijk schimmels, maar ook door een hele microfauna, mijten, wormen, enz.
Deze afbraak wordt versneld in de composteerder. De activiteit van de organismen produceert warmte: tot 60° onder optimale omstandigheden.
Compost is een uitstekende en goedkope meststof. Het verbetert de structuur van de bodem, verhoogt de vruchtbaarheid en versterkt de groeikracht van de planten.
Het gebruik van compost beperkt de winning van turf, waardoor bepaalde rijke en kwetsbare natuurlijke milieus behouden blijven.
Bijna een derde van ons huishoudelijk afval is composteerbaar. Dit afval bestaat voor 60 tot 90% uit water en verstoort de verbranding van huishoudelijk afval.
De composteerder moet direct op de bodem worden geplaatst (bij voorkeur op tuintegels) zodat ontbindende organismen kunnen circuleren tussen de bodem en het ontbindingsmateriaal. In een halfschaduwrijke omgeving en beschut tegen de wind. Dichtbij het huis om in de winter gemakkelijk bereikbaar te zijn en niet te dicht bij de buren.
Maak met behulp van structurerende materialen zoals afgeknpte takken, riet, frambozensnoei of twijgen een eerste, 5 tot 10 cm dikke laag op de bodem van de compostbak die de beluchting verbetert en eventuele sappen absorbeert.
Altijd vermegd met takken:
![]() |
De natuur ontwaakt, de compostwerkers ook! De temperatuur van de compost neemt toe naarmate de materialen afbreken bij de aanwezigheid van zuurstof en water. Zeef van de rijpe compost van vorig jaar. Gebruik het in potgrond (vermengd), in bloemperken en bij gewassen (1 tot 6 liter/m² afhankelijk van de bemestingsbehoefte van de planten) en gazons (2 l/m²). (1) Voeg nieuw afval toe in de hoeken. Controleer de luchtvochtigheid (ideaal is als een uitgewrongen spons). Roer om (2) om te beluchten. |
![]() |
Het afbraakproces gaat door: de bodemfauna onderneemt actie: snijdt, kneedt en verteert de resten. Verwijder voor elke toevoeging de aanwezige materialen (maak een soort trog), leg er het mengsel van verse materialen (groen + bruin) op en bedek ze met oudere materialen. Roer om en (3) voeg indien nodig water toe zonder te doorweken (als een uitgewrongen spons). |
![]() |
De compostwormen hebben voedsel nodig en verlaten dit rijpingsgebied voor minder afgebroken materialen. (4) Zorg ervoor dat de denkel van de composteerder voor het regenseizoen volledig gesloten is. Overtollige jonge compost kun je verspreiden aan de voet van struiken (max. 5 cm). Rijpe compost kan over het gazon worden verspreid (2 l/m²). (5) Vergrendel de haak om te voorkomen dat de deksel door sterke rukwinden wordt geopend. |
![]() |
Dalende temperaturen verminderen de activiteit van de compostwerkers, het composteringsproces staat stil. Als de lente nadert, oogst je de rijpe compost. Zeef naar behoefte (het maken van je eigen potgronden). Beschermen de composteerder tegen slecht weer. (6) Sluit de deksel goed af). |
Frankrijk heeft te maken met een lange periode van droogte. Wat is een goede manier om je moestuin te beschermen?
Huidige bezoekers: 55
Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.
Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?
Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?
Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.
Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.
Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.
Wat wetenswaardigheden over de Franse taal