allesfrans.com
 
BeginpaginaVerkeer en vervoerVervoermiddelenAutoWie rijdt nog diesel?
 

Wie rijdt nog diesel?

woensdag 24 oktober 2018 , door Hanjo

Dalende verkopen, een sterke stijging van de dieselprijzen, toekomstige verboden in de stadscentra. Wie wil er nog diesel rijden? Een terugblik op de nog steeds relevante argumenten achter deze ongeliefde paardekrachten en enkele verkoopcijfers sinds het begin van het jaar.

Het vorige artikel in deze rubriek: Wel of geen dieselauto
Beoordeling:
Bezoeken: 241
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

In een Frankrijk dat midden in de "ontdieselisering" zit, neemt de daling van de verkoop van nieuwe auto’s die op diesel rijden toe. Deze voertuigen waren in september goed voor slechts 36% van de verkoop van personenauto’s in Frankrijk. Maar wie koopt er nog een diesel?

De grote rijders en SUV-fanaten

De dieselmotor blijft relevant voor grote rijders die meer dan 20.000 km per jaar afleggen. En zelfs met een prijs van diesel en benzine op hetzelfde niveau, heeft de diesel altijd nog het voordeel van een verbruik dat 20 tot 25% lager ligt in vergelijking met een benzinemotor met dezelfde cilinderinhoud.

Naast de grote rijders ondersteunt het succes van de SUV’s, die momenteel goed zijn voor meer dan een derde van de verkoop van nieuwe auto’s in Frankrijk, indirect ook de dieselverkoop. Deze voertuigen zijn vaak vrij zwaar en dan is de keuze voor een dieselmotor vaak verstandig. Volgens de autofabrikanten is de recente stijging van de uitstoot van kooldioxide (CO2) te wijten aan een massale verschuiving in de verkoop van benzinemotoren, die minder vervuilende stoffen zoals stikstofoxide of fijne deeltjes, maar meer CO2 uitstoten.

Een onverwachte bondgenoot: de conversiebonus

Het is ook de reden waarom de omschakelingspremie sinds het begin van het jaar in zekere zin de verkoop van dieselolie ondersteunt: deze nieuwe "slooppremie", die wordt aangeboden voor nieuwe en gebruikte voertuigen die minder dan 130 g/km CO2 uitstoten, moedigt deze motorkeuze aan.

Professionals blijven ook sterk gericht op dieselauto’s

Diesel is ook de brandstof van professionals: het is nog steeds grotendeels geliefd voor fiscale doeleinden, met 100% terugvorderbare BTW op een bedrijfsvoertuig en 80% op een licht voertuig. De herbalancering met benzine zal pas over vier jaar volledig zijn.

Naast dit nog steeds belangrijke belastingvoordeel behoudt diesel intrinsieke eigenschappen die het gebruik ervan in bepaalde gevallen relevanter maken.
Op bestelwagens biedt de dieselmotor ongeveer 40% meer koppel dan een benzinemotor met een gelijkwaardig vermogen, dus het blijft essentieel voor ambachtslieden en bezorgers.

De feiten in cijfers

Deze bevindingen zijn terug te vinden in de gedetailleerde verkoopcijfers van AAA Data. Het aandeel van de nieuwe dieselverkoop door professionals daalde van 62% naar 54% tussen 2017 en 2018, maar de daling blijft veel kleiner dan bij particulieren: dieselbrandstof vertegenwoordigt 24% van de omzet sinds het begin van het jaar, vergeleken met 32% vorig jaar.

Hetzelfde geldt voor de geografische spreiding van de verkoop: het departement Hauts-de-Seine, waar met name veel hoofdkantoren van bedrijven zijn gevestigd, is het departement waar de meeste nieuwe dieselvoertuigen worden gekocht (55% van de verkoop sinds het begin van het jaar) maar de minst gebruikte voertuigen (48% van de verkoop).

In de tweedehandsmarkt blijft de dieselverkoop ook hoog in departementen waar de gemiddelde inkomsten lager liggen dan in de rest van Frankrijk. In Lozère, Gers, Ardennes, Creuse en Tarn-et-Garonne vertegenwoordigt diesel meer dan 70% van de verkoop.

Wat zijn dit jaar de dieselsterren?

Van de modellen die in Frankrijk het meest nationaal gekocht zijn (tweedehands en diesel staan de Peugeot 206 en 207 HDi bovenaan, symbolen van een nog recent tijdperk, waar zelfs compacte modellen grotendeels met deze motor werden verkocht. Maar in de komende maanden zullen deze modellen wellicht meer moeite hebben om een koper te vinden, met langere verkoopvertragingen.

40% van de dieselbezitters is van plan hun gedrag te veranderen, hetzij door hun auto tot het einde toe te houden, hetzij door te proberen deze zo snel mogelijk te verkopen. De prijzen van dieselauto’s in de stad dalen duidelijk, soms met 10 tot 15%.

En bij de nieuwe auto’s is de Renault Clio, de toonaangevende allrounder, ook de best verkopende diesel met 38.496 eenheden, of meer dan 40% van de totale verkoop. De Peugeot 3008 SUV is tweede, met 37.380 voertuigen in dieselversie (57% van de verkoop) gevolgd door de Dacia Duster, waar het aandeel diesel meer dan 80% bedraagt. In deze top 10 vinden we ook de grootste modellen zoals de Peugeot 5008, Renault Kadjar of Volkswagen Tiguan met meer dan de helft van het verkopen in diesel.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Huidige bezoekers: 99

Dit artikel staat in rubriek:
 • Auto

  Door de grote afstanden is de auto voor vele Fransen geen luxe-artikel. Ze gaan er dan ook niet als zodanig mee om.

  Je vindt hier de belangrijkste zaken rond de auto: het invoeren uit Nederland, het kenteken, de keuring en de verzekering.

Verder in deze rubriek:

Allesfrans, ook voor:
 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

Allesfrans, ook voor:
 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention